فتاوای فقهی بسیاری از صادقین علیهما السلام و دیگر امامان امامیه دیده میشود؛ درحالیکه در مستدرکِ نوشتهشده بر این کتاب کوشیدهاند این روایات را با اخبار اهل سنت توجیه و تفسیر کنند.۱ بههرروی در این پژوهش اعتقادات زیدیان کوفی و نخستین مدّ نظر است و چون تأثیر زیدیه بر حدیث امامیه بیشتر باید در سدههای نخستین جستوجو شود، برای ما عقایدی که زیدیه در آن دوران داشتهاند اهمیت دارد.
حدیث زیدیه
در حقیقت زیدیان تا سدههای میانی اثر حدیثی مدون و جامعی نداشتهاند. به نظر میرسد عواملی چون سیاسی بودن اساس این فرقه و در خفا زیستن و مخالفتشان با حکومت وقت، سبب شده نخستین عالمان زیدی نگاشته یا اثری نداشته باشند. آنچه به زید بن علی منسوب است (مسند زید یا المجموع الفقهی) در واقع نگاشتههای متأخران و راویان اوست. در فصل دوم ذیل بحث از راوی این کتاب، ابوخالد واسطی، بدان خواهیم پرداخت.
حدیث زیدیه در قرن سوم
در اوایل قرن سوم برخی محدثان زیدی مجالس املای حدیث داشتند و شاگردانشان احادیث املا شده را جمع و کتابت میکردند. حفظ و گسترش این منابع ابتدایی، نخستین تلاش محدثان زیدی در نگارشهای حدیثی است. در این میان «فضایلنگاری» بیش از دیگر موضوعات کانون توجه زیدیان بود. کتابهای برجایمانده از آن دوره شاهد این مدعاست.
امالی احمد بن عیسی (۲۴۷ق)
کهنترین اثر زیدی باقیمانده در حدیث کتابی درخور توجه از نوهٔ زید، احمد بن عیسی بن زید (۱۵۷-۲۴۷ق) است که به کوشش شاگردش محمد بن منصور مرادی