از سوی دیگر به نظر میرسد که زیدیان نیز روابط نزدیکی با واقفیان داشتهاند. در واقع بسیاری از کتابهای زیدیان را ناقلان و محدثان واقفی نقل و منتشر کردهاند؛ چنانکه کتابهای طلحة بن زید و عبادة بن زیاد اسدی به طریقی کاملاً واقفی به نجاشی رسیده است.۱ شاید اعتقادات مشترک، از جمله باور به غیبت مهدی و انتظار او، آنان را به یکدیگر پیوند زده است. گفتنی است یکی از محققان معاصر در پژوهش مفصلی کتابی مستقل دربارهٔ راویان واقفیه تألیف کرده است؛ اما نتیجهٔ این کتاب بیشتر شناسایی و معرفی راویان واقفی است و نویسنده چندان به تأثیر آنان بر حدیث امامیه یا دیگر فرق شیعی نپرداخته است.
۳. بازیابی الگوی سندی
پیش از این به مفهوم الگوی سندی یک راوی و نظریهٔ ینبل دربارهٔ نقش مقایسهٔ اسناد در اعتبارسنجی متن روایات اشاره شد. به نظر میرسد میتوان با کامل کردن نظریهٔ ینبل و رفع نواقص و کاستیهای دیدگاهها و آراء وی، که به نتیجهگیری زودهنگام و ارائهٔ احکام کلی منجر شده، الگوی سندی بسیاری از راویان صاحب کتاب را بازیابی کرد. این بازیابی را میتوان به کتابهای حدیثی یک مذهب یا دوره منحصر کرد تا مقایسهٔ اسناد راوی آسانتر و متمرکزتر باشد. از سوی دیگر در میان منابع حدیثی امامی، به نظر میرسد الکافی کلینی، به سبب کاملتر بودن اسنادش، دامنهٔ مناسبی برای انجام این پژوهش است.
یافتن الگوی سندی راویان صاحب کتاب کمک شایانی به رفع ارسال و معلوم کردن راویان اسناد میکند و در شناسایی تاریخ حدیث امامیه و چگونگی تطور آن نیز مفید است؛ زیرا به این طریق میتوان طبق یک الگو و با نظم بیشتری مراحل گذر احادیث را ترسیم کرد. اینگونه ارزیابی سندی در ارزیابی متنی روایات نیز مفید است. از سوی دیگر با این نوع بررسی میتوان احادیث بربسته به راویان کهن و سده