527
زیدیه و حدیث امامیه

مرویاتشان نشان می‌دهد از بزرگان و محدثان سنی و شیعی، هر دو، بهره می‌بردند و در همهٔ محافل حدیثی رفت‌وآمد داشتند. دربارهٔ باور و مذهب این افراد با توجه به سخنان و اقوال و نیز مشایخشان تنها می‌توان گفت به کدام مذهب یا باور نزدیک بوده‌اند؛ چون اعتقاداتشان به‌تمامی با مختصات آن دسته یا فرقه هماهنگ نیست.

برای نمونه ابونعیم فضل بن دکین (۱۳۰-۲۱۹ق) یکی از این افراد است که فرقه‌ای از فرق زیرمجموعه‌ای زیدیه (دُکینیه) بدو منسوب است۱ و در شمار بیعت‌کنندگان با قیام ابن‌طباطبا نام برده‌ شده است.۲ به همین دلیل رجال‌شناسان زیدی نیز وی را از خود می‌شمارند و زیدی‌اش معرفی می‌کنند؛۳ به‌ویژه که روایات فضل بن دکین در منابع نخستین زیدی هم نقل شده است.۴ فضل از راویان حسن بن صالح بن حی، و نوه‌اش احمد بن میثم بن فضل (۲۸۱ق) از اساتید ابن‌عقده است.۵ با وجود این فضل بن دکین را در کنار بزرگان و محدثان اهل سنت چون یحیی بن سعید قطان، عبدالرحمن بن مهدی، عبداللّٰه بن مبارک و وکیع بن جراح نام می‌برند.۶ او در ماجراهای تاریخ عقاید همانند ماجرای محنت (خلق قرآن) با احمد بن حنبل هم‌داستان بوده است.۷ ازآن‌سو او در همهٔ قیام‌های زیدیه هم حضور نداشته است و تنها نشانه‌هایی از گرایش به زیدیه در وی دیده می‌شود. پس نمی‌توان فضل را به‌تمامی

1.. نخستین بار ابن‌اثیر از این فرقه نام برده است (الكامل فی التاریخ، ج۶، ص۴۴۵). پس از آن فرق‌شناسان و منابع تاریخی معاصر دكینیه را ذیل مجموعه فرق زیدی یاد كردند (ر.ک: خمینی، فرهنگ جامع فرق اسلامی بر پایهٔ دست‌نوشته‌های مهدی روحانی، ج۱، ص۳۷۱).

2.. ابوالفرج اصفهانی، مقاتل الطالبیین، ص۳۶۷.

3.. وجیه، معجم رجال الاعتبار، صص۱۲۹، ۳۳۰؛ شهرستانی نیز وی را از بتریان می‌داند (ر.ک: الملل والنحل، ج۱، ص۱۷۲).

4.. احمد بن عیسی، الامالی، ج۳، ص۱۴۲۹؛ مرادی، كتاب الذكر، صص۲۷۷، ۳۴۱، ۳۴۴.

5.. ر.ک: محمد بن سلیمان كوفی، مناقب امیرالمؤمنین، ج۱، ص۲۴۱؛ حاكم حسكانی، شواهد التنزیل، ج۱، ص۱۵۲؛ ابن‌بطریق، العمده، ص۵۵.

6.. ابن‌ابی‌حاتم رازی، الجرح والتعدیل، ج۷، ص۶۲.

7.. خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج۱۲، ص۳۴۵.


زیدیه و حدیث امامیه
526

بودند که نزد همهٔ فرق و مذاهب مورد احترام بودند و گاه مرجع به شمار می‌رفتند. این مقبولیت همگانی به‌ویژه دربارهٔ امام باقر علیه السلام و امام صادق علیه السلام بیشتر بود و پس از آن امام رضا علیه السلام از چنین مقامی برخوردار شد. ازاین‌رو نویسندگان امامی سده‌های پسین برای گردآوری و تدوین جوامع حدیثی امامیه ابایی از مراجعه به نسخه‌ها و دفاتر حدیثی شیعیان یا به طور کلی ناقلان غیرامامی نداشتند. نجاشی و طوسی بسیاری از راویان صاحب کتاب را نام می‌برند و با تعبیر «عامی» معرفی می‌کنند. افزون بر این، به نظر می‌رسد در سدهٔ اول و دوم هجری هنوز این ائمه منحصر در شمار امامان امامیه نشده بودند و اهل سنت آنها را به عنوان فقیهان محدث از نسل علی علیه السلام می‌شناختند.

گذشته از این، برخی راویان صادقین علیهما السلام پس از خروج زید یا بر اثر قیام‌ها و رخدادهای دیگر تاریخی تغییر باور و آیین دادند؛ اما نقلیات و احادیث آنان در منابع امامی و محافل شیعی باقی ماند. این امر سبب نفوذ باورهای راوی پیش یا پس از تغییر باور در روایاتش شد. مطالعه و بررسی زندگی و اعتقادات راویان زیدی، که در فصل دوم به‌تفصیل آمد، بسیاری از این نکات را روشن می‌کند.

راویانی بودند که در دورهٔ پایانی زندگی خود از امامان شیعهٔ امامیه دور شدند که نمونهٔ مشهور آن ابوالجارود است که پس از امام باقر علیه السلام و خروج زید، از امام صادق علیه السلام دور شد؛ تاجایی‌که امام صادق علیه السلام بارها از تغییر باور وی نزد اصحابش شکایت و ابراز ناخرسندی کرد.۱ راویان دیگری نیز چون خالد بن سلیمان اقطع از باور زیدی خود بازگشتند. اقطع چنان به امام ارادت یافت که می‌گفت نمازهایی را که پیش از آشنایی با امام صادق علیه السلام خوانده، اعاده کرده است.۲

مطالعهٔ احادیث و تاریخ رجال نشان می‌دهد باید بر دو عامل بالا، قسم سومی هم افزود: راویان و ناقلانی که به باور یا مذهب خاصی پایبند نبودند و

1.. ر.ک: فصل دوم، بررسی شخصیت ابوالجارود.

2.. ر.ک: فصل دوم، بررسی شخصیت سلیمان بن خالد.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 49812
صفحه از 575
پرینت  ارسال به