47
زیدیه و حدیث امامیه

زیدی این دیدگاه را قبول ندارند و در اساس تقسیم‌بندی جارودی ـ بتری را ساختهٔ فرقه‌نگاران می‌دانند.۱ ماهر جرار نیز با مقایسهٔ عقاید جارودی و زیدی در سده‌های پسین نتیجه گرفته است که منابع بعدی زیدیه از آراء خاص جارودیه استقبال نکرده‌اند و به‌ویژه قاسم رسّی در فهرست کردن اصول اعتقادات زیدیه، متفاوت از جارودیان کوفی عمل کرده است.۲ فان اس نیز معتقد است زیدیهٔ متاخر متفاوت از جارودیه است؛ گرچه در مقایسه با بتریه، به جارودیه نزدیک‌تر است.۳ از سوی دیگر گزارشی که پیش‌تر دربارهٔ اختلاف نظر یحیی بن عبداللّٰه در دیلم با پسر حسن بن صالح ذکر کردیم، تنها نشان‌دهندهٔ آن است که این امامان حسنی بر باور بتریان نبوده‌اند؛ اما دلالت روشن و صریحی هم بر جارودی بودن آنها ندارد.

۳. سلیمانیه

سلیمانیان یا جریریان پیروان سلیمان بن جریر رقی بودند که گفته شده ابتدا از یاران امام صادق علیه السلام بود و بعد به صالحیه پیوست؛ اما در چند دیدگاه با آنها اختلاف داشت. سلیمان امامت را شورایی می‌دانست و بداء و تقیه را انکار می‌کرد.۴

به جز سه فرقهٔ یادشده از «نعیمیه» و «یعقوبیه» نیز ذیل فرقه‌های زیدیه نام برده‌اند.۵ اگر قرار باشد برخی فرقه‌ها را ساختهٔ فرقه‌نگاران بدانیم، به نظر می‌رسد سلیمانیه و دیگر فرقه‌های زیدیه از این قبیل باشند؛ زیرا در کتاب‌های دیگر از جمله منابع حدیثی و تاریخی نامی از پیروان این گروه در میان نیست و بنابراین در این پژوهش هم سروکاری با آنها نخواهیم داشت.

1.. وجیه، معجم رجال الاعتبار و سلوة العارفین، ص۱۵۳.

2.. ماهر جرار، «تفسیر ابوالجارود زیاد بن منذر: مقدمه‌ای در شناخت عقاید زیدیه»، آینهٔ پژوهش، ش۹۵، صص۳۱، ۳۲.

3.. فان اس، علم الکلام والمجتمع، ج۱، ص۳۷۸.

4.. ابوالحسن اشعری، همان، ص۶۸؛ عبدالقاهر بغدادی، همان، ص۲۳.

5.. ر.ک: ابوالحسن اشعری، همان، ص۶۹.


زیدیه و حدیث امامیه
46

د) بدگویی از برخی صحابه: جارودیه دشمنان امام علی علیه السلام و کسانی را که از بیعت او سر پیچیدند، کافر می‌شمردند.۱ ابوالجارود مشابه همین باور را در قالب روایتی نقل کرده۲ و اخباری نیز در دشمنی با طلحه،۳ عایشه۴ و برخی صحابهٔ دیگر۵ گزارش کرده است. از سوی دیگر در برخی روایات او نشانه‌های علاقه به صحابهٔ خاصی مثل سلمان۶ و ام‌سلمه۷ دیده می‌شود.

ه) مهدویت و رجعت: جارودیان اعتقاد داشتند نفس زکیه و برخی دیگر از رهبران قیام‌ها مثل محمد بن قاسم صاحب طالقان زنده هستند و باز خواهند گشت.۸ به نظر می‌رسد کشته شدن پیاپی رهبران قیام‌ها و نیز آشنایی با اندیشهٔ مهدویت، که پیش از آن در کیسانیه تبلور یافته بود، بسیاری از زیدیان و شورشیان را به مفهوم مهدی و بازگشت او باورمند کرده بود. مهدی دانستنِ نفس زکیه با مفاهیم مشابه بسیاری ارتباط یافت. امام قائمی که مهدی موعود است و جهان را پر از عدل می‌کند و با کشته‌شدنش (در حقیقت پنهان شدنش از چشم‌ها) امید بازگشت او می‌رود و نیز باور انتظار و رجعت مردگان به دنیا، همگی از لوازم باور مهدویت بود که جارودیان بدان اعتقاد داشتند.

بسیاری معتقدند که امروز نیز زیدیان یمن بر باور جارودیه هستند. معمولاً این ادعا مستند به سخن منصور باللّٰه عبداللّٰه بن حمزه (۶۱۴ق) است.۹ البته پیش از او نشوان حمیری (۵۷۳ق) نیز به این نکته اشاره کرده است.۱۰ بااین‌حال برخی از علمای

1.. ر.ک: عبدالقاهر بغدادی، همان، صص۲۲، ۲۳، ۳۵۰.

2.. طوسی،الامالى، ص۴۲۶.

3.. ر.ک: مفید، الكافئة فی توبة الخاطئة، ص۲۵.

4.. همان، ص۳۱ و ۳۴.

5.. ر.ک: صدوق، الخصال، ص۴۹۹.

6.. ر.ک: برقی، المحاسن، ج۱، ص۱۱۹.

7.. همان، ج۲، ص۶۴۳.

8.. ابوالحسن اشعری، همان، ص۶۷.

9.. حمیدالدین، همان، ص۱۱۰.

10.. حمیری، الحور العین، ص۱۹۲.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 49795
صفحه از 575
پرینت  ارسال به