429
زیدیه و حدیث امامیه

واسطی و عمر بن موسی وجیهی که راوی دو کتاب از زید در منابع امامی نیز هستند،۱ روایات زید را نقل می‌کنند.

جز این دو، نویسندگان قرون میانی نیز در انتقال روایات زید نقش داشته‌اند؛ زیرا نجاشی و طوسی از کتاب‌هایی با موضوع اخبار و روایات زید یاد کرده‌اند. صدوق کتابی با عنوان کتاب فی اخبار زید بن علی داشته است؛۲ چنان‌که عبدالعزیز بن یحیی جلودی کتاب اخبار زید بن علی،۳ و ابوالمفضل شیبانی سه اثر با نام‌های فضائل الزید، الشافی فی علوم الزیدیه و من روی عن زید بن علی۴ را نگاشته‌اند. ابن‌عقده نیز دو کتاب با عنوان‌های کتاب من روی عن زید بن علی و مسند زید بن علی۵ نگاشته است. فهرست‌نگاران امامی به همهٔ این کتاب‌ها طریق داده‌اند و احتمالاً روایات آنها در مجالس روایی امامیه نیز نقل می‌شده است. به نظر می‌رسد در سدهٔ سوم پیوند امامیه و زیدیه چنان نزدیک بوده که برخی همچون ابن‌برنیه (۴۰۰ق) بر این باور بوده‌اند که شمار ائمه ۱۳ تن است و باید زید بن علی را هم در این شمارش لحاظ کرد.۶ نجاشی که این استاد را دیده، گفته است ابن‌برنیه در مجلس درس ابوالحسین بن شبیه، عالم زیدی، زیاد رفت‌وآمد داشته است؛۷ پس احتمالاً متأثر از باورهای این استاد و نیز اندیشه‌های امامی دیرین خود کوشیده بین این دو باور جمع کند. ازاین‌رو دور از انتظار نیست که روایات زید، حتی آنها که موقوف بر اوست، بین منابع روایی و تاریخی امامی رواج فراوان یافته باشد.

موضوع روایات زید به ترتیب فراوانی اینهاست: فضایل علی علیه السلام، اخلاق و سنن

1.. ر.ک: نجاشی، همان، ص۲۸۸؛ طوسی، الفهرست، ص۱۱۴.

2.. نجاشی، همان، ص۳۹۰. گرچه باید گفت موضوع كتاب صدوق تاریخ زید بوده است؛ زیرا كلمهٔ «اخبار» هنوز به معنای تاریخ بوده است.

3.. همان، ص۲۴۲.

4.. همان، ص۳۹۶.

5.. همان، ص۹۴.

6.. همان، ص۴۴۰.

7.. همان.


زیدیه و حدیث امامیه
428

معمولی معرفی می‌کند که دچار اشتباه و لغزش می‌شود: «إن کان فعل فإن زیدا لیس بنبی، ولا وصی نبی، إنما هو رجل من آل محمد یخطئ ویصیب».۱ سورة بن کلیب هم برای آزمودن دانش زید پرسش‌هایی را از وی و صادقین علیهما السلام می‌پرسد و در پایان به زید خبر می‌دهد که تنها پاسخ‌های امام صادق علیه السلام با پدرش (امام باقر علیه السلام) هماهنگ بوده و زید با کاستی جواب داده است. از چگونگی پرسش و پاسخ زید برمی‌آید که وی سوره و امام صادق علیه السلام را در جبههٔ مقابل خود پنداشته است؛ برای نمونه زید وی را این‌گونه خطاب قرار می‌دهد: «یا سورة کیف علمتم أن صاحبکم على ما تذکرونه؟». این خبر هم خالی از اشکال نیست؛ زیرا آغاز و انجام آن هماهنگی ندارد؛ در ابتدای سند راوی با نام «سوره»، و در پایان با نام «اسماعیل» خوانده می‌شود.۲

روایات زید

طوسی، ابوالحسین زید بن علی علیه السلام (۷۹-۱۲۱ق)۳ را تابعی، اهل مدینه و از یاران امام سجاد، امام باقر و امام صادق علیهم السلام معرفی می‌کند که در ۴۲ سالگی کشته شد.۴ مادرش کنیزی به نام «سندیه»، و یکی از همسرانش «ریطه» نوادهٔ محمد حنفیه بوده است.۵ زید در منابع امامی راوی روایات بسیاری است که برخی از آنها بر او متوقف‌اند و گویی در مواردی محدثان یا مؤلفان امامی سخنان او را به مثابهٔ سخن معصوم حجت می‌دانسته‌اند. راویان زید در این روایات متنوع‌اند و بیشتر آنها مثل عمرو بن ثابت، عبداللّٰه بن حسن، ابوالجارود، هاشم بن برید، کثیر بن طارق، عبداللّٰه بن علاء، زیدی یا از میان فرزندان زید، یعنی حسین و یحیی، هستند؛۶ اما بیش از همه عمرو بن خالد

1.. كشی، همان، ج۲، ص۴۹۹.

2.. همان، ج۲، ص۶۷۳.

3.. در سال تولد و كشته شدن زید اختلاف است. طوسی از ۱۲۱ق و ابن‌قتیبه و دیگران از ۱۲۲ق یاد کرده‌اند؛ ر.ک: طوسی، الرجال، ص۲۰۶؛ ابن‌قتیبه، المعارف، صص۲۱۶، ۳۶۵.

4.. ر.ک: طوسی، الرجال، صص۱۱۳، ۱۳۵، ۲۰۶.

5.. ابن‌قتیبه، همان، ص۲۱۶.

6.. برای نمونه ر.ک: طبری، دلائل الامامه، صص۱۳۱، ۱۴۸؛ طوسی، تهذیب الأحكام، ج۶، ص۱۷۰؛ همو، الامالی، صص۵۱۰، ۳۵۰ و ۳۵۱، ۵۷ و ۱۳۸.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 49375
صفحه از 575
پرینت  ارسال به