رضا علیه السلام زیدیان که همواره در پی قیام و به دست گرفتن حکومت بودند، از این رخداد استقبال کردند و برای مدتی به امام رضا علیه السلام، به عنوان قائم آلمحمد صلی الله علیه و اله، روی آوردند؛ چنانکه برای نشر سخنان ایشان تلاش کردند و برخی کتابهای منسوب به امام رضا علیه السلام را نقل و روایت کردند. فهرستنگاران امامی نسخههایی از روایات امام رضا علیه السلام را به واسطهٔ نوادگان زید نقل کردهاند.۱ همچنین بزرگانی از شیعه که اخبار زید بن علی را مینگاشتند به اخبار امام رضا علیه السلام هم توجه داشتند.۲ نوبختی نیز به فرقهای از زیدیه اشاره میکند که پس از ولایتعهدی امام رضا علیه السلام به امامت ایشان باورمند شدند.۳ برخی از اخبار مدح زید یا تأیید قیام او که از قول امام صادق علیه السلام بیان میشود، به روایت راویان از امام رضا علیه السلام به امام صادق علیه السلام میرسد.۴
ازاینرو دور از انتظار نیست که در این دوره و پس از آن، راویان زیدی یا به طور عام شیعیان کوفی برای نزدیک نشان دادن باورهای امامان پیشینِ امامیه و زیدیه روایاتی تأییدآمیز نقل و شایع کرده باشند. این نزدیکی بهویژه در سخنان و عملکرد امام صادق علیه السلام بازتاب یافته است که همزمان با قیام زید و درگیریهای پس از آن میزیسته و واکنش یا موضعگیری خاصی از ایشان انتظار میرفته است.
اشاره شد که این روایات تأییدآمیز را راویان زیدی یا آنان که به زیدیه گرایش داشتند به منابع امامی کشاندند. از سوی دیگر راویانی که از قیام زید و قیامهای پس از آن راضی نبودند، در رد این جریان فعال شدند و گاه تا حد جعل روایت پیش رفتند. گزارش و بررسی این روایات بیشتر نشاندهندهٔ افراط و تفریط در برخورد با زید است.
روایتهای ضد زیدی
استدلالهایی که در رد و انکار قیام زید و عملکردش از زبان ائمه علیهم السلام بیان میشود،
1.. برای نمونه ر.ک: نجاشی، همان، صص۲۲۷، ۳۶۶، ۴۴۱. راوی آخر از نوادگان حسین بن علی علیه السلام، برادر زید، است كه او و فرزندانش در انقلاب زید بدو تمایل داشتند.
2.. برای نمونه ر.ک: همان، ص۲۴۴.
3.. نوبختی، فرق الشیعه، ص۸۶.
4.. برای نمونه ر.ک: صدوق، همان، ج۲، ص۲۲۵؛ كلینی، همان، ج۳، ص۲۱۵.