417
زیدیه و حدیث امامیه

مصلوب می‌شوی».۱ در نقل دیگر امام با اشاره به زید می‌فرماید: «به خدا این برادر من در کوفه خواهد شورید و کشته و مصلوب خواهد شد؛ سپس سرش را در شهر می‌گردانند».۲

از امام صادق علیه السلام نیز دو خبر دربارهٔ مصلوب شدن زید در محلهٔ کناسهٔ کوفه روایت کرده‌اند.۳ معمولاً بیشتر این اخبارِ پیشگویانه با ستایش زید و عملکرد او همراه است.

مدح زید

در منابع روایی امامی ۱۷ خبر در ستایش شخصیت زید بن علی، قیام او و یارانش وجود دارد که از این میان ۱۰ روایت از معصومان علیهم السلام است. روایتی از پیامبر صلی الله علیه و اله که با دو سند و ماجرای متفاوت، اما با الفاظ مشابه گزارش شده‌، خطاب به امام حسین علیه السلام است و در آن خروج مردی به نام زید از صلب حسین علیه السلام پیشگویی می‌شود: «در قیامت او و یارانش بی‌مانند و درخشان بر شانه‌های مردم گام می‌نهند و بدون حساب وارد بهشت می‌شوند».۴

در خبری دیگر ابوحمزهٔ ثمالی امام زین‌العابدین علیه السلام را در سفر حج می‌بیند و امام برای او رؤیای خود را، که در آن به تولد فرزندی به نام «زید» بشارت داده شده است، بازگو می‌کند.۵ این خبر را منابع زیدی با تفصیل و جزئیات بیشتر گزارش کرده‌اند. طبق گزارش زیدی از این ماجرا مادر زید کنیزی بوده که مختار ثقفی به امام زین‌العابدین علیه السلام هدیه کرده است.۶ گفتنی است از نظر تاریخی امکان چنین رخدادی را ضعیف دانسته‌اند؛۷ شاید به همین دلیل است که این خبر در گزارش راویان امامی، یعنی صدوق یا راویان وی، خلاصه و ویرایش شده است.

1.. كلینی، همان، ج۱، ص۳۵۷.

2.. خصیبی، الهدایة الكبرى، ص۲۴۱.

3.. ر.ک: صدوق، عیون اخبار الرضا، ج۲، ص۲۲۵، ۲۲۷.

4.. همان، ج۲، ص۲۲۶ و نیز برای روایت مشابه ر.ک: خزاز قمی، همان، ص۳۰۸.

5.. صدوق، الامالی، ص۴۱۵.

6.. ثقفی، الغارات، ج۲، صص۸۶۰ به‌بعد.

7.. ماهر جرار، «تفسیر ابوالجارود زیاد بن منذر: مقدمه‌ای در شناخت عقاید زیدیه»، آینهٔ پژوهش، ش۹۵، ص۲۲.


زیدیه و حدیث امامیه
416

احادیث تاریخی قابل تشخیص است. ازاین‌رو ما هم پیش از هر چیز به اخبار تاریخ زیدیه در منابع امامیه می‌پردازیم. سپس تأثیر زیدیه را در روایات اعتقادی امامی و دیگر مباحث برمی‌رسیم.

۱. تاریخ

فرقهٔ زیدیه با شورش مسلحانهٔ زید بن علی شکل گرفت؛ ازاین‌رو برای شناسایی مختصات باورهای این گروه باید به سراغ همین مسئلهٔ تاریخی رفت. زید بن علی که رهبر و محور این قیام بود، در نظر زیدیان مقدس شمرده می‌شود و طبیعی است که در ستایش او یا پیش‌بینی قیام و شهادتش روایات بسیاری نقل کنند.

روایات و اخبار امامیه در تأیید یا رد قیام و عملکرد زید بن علی متناقض و گونه‌گون‌اند؛ هرچند بیشتر آنها بر ستایش زید بن علی دلالت دارند. برداشتی که از این روایات می‌شود، همواره مورد مناقشه و اختلاف بوده است.۱ در روایات دیگری نیز پیشگویی دربارهٔ فرجام قیام و کشته شدن زید آمده است. افزون بر روایات سرزنش‌آمیز یا ستایش‌گونه دربارهٔ زید و شخصیت او، در موارد بسیاری نیز وی راوی احادیث در منابع امامی است.

پیش‌بینی قیام زید

در دو روایت از پیامبر صلی الله علیه و اله خروج مردی به نام زید از صُلب حسین علیه السلام و کشته شدن او پیشگویی می‌شود.۲ پیشگویی دیگر از محمد حنفیه است؛ هنگامی که زید بن حسن علیه السلام از مقابلش می‌گذرد، محمد حنفیه از تصلیب زید بن علی خبر می‌دهد.۳ امام باقر علیه السلام نیز در خطابی سرزنش‌آمیز به زید هشدار می‌دهد: «تو در محلهٔ کناسه

1.. برای گزارشی از داوری‌های متضاد دربارهٔ زید میان مورخان و تحلیل‌گران، ر.ک: آقانوری، خاستگاه تشیع و پیدایش فرقه‌های شیعی در عصر امامان، صص۲۵۶-۲۵۹، ۲۶۷-۲۶۸.

2.. ر.ک: صدوق، عیون اخبار الرضا، ج۲، ص۲۲۶؛ خزاز قمی، كفایة الاثر، ص۳۰۸.

3.. صدوق، الامالی، ص۴۱۵.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 49401
صفحه از 575
پرینت  ارسال به