آن به کشتن روافض امر میشود.۱ دربارهٔ معنای رافضیان گفتهاند: «برخی از شیعیان کوفه که به سبب برائت نجستن زید بن علی از ابوبکر و عمر از همراهی با وی خودداری کردند».۲ نکتهٔ جالب توجه آنکه یحیی بن معین خود تلید را رافضی دانسته است. شاید اصطلاح «رافضی» ناسزایی بوده که برای تحقیر به مخالفان اطلاق میشده و هر گروه دشمنانش را چنین میخوانده است.
به نظر میرسد روایت تلید در مقابل خبری که کشی دربارهٔ وجه تسمیهٔ بتریه آورده ساخته شده است که چون زید از ابوبکر و عمر برائت جست، از اطراف وی پراکنده شدند،۳ یا شاید برعکس، خبر کشی در مقابل این خبر شکل گرفته است. بههرروی تکفیر دیگر فرق و عقاید از این روایات بهخوبی برمیآید و احتمال ساختگی بودن هر دو خبر هست. «رافضیه» اصطلاحی است که در مقابل «بتریه» وضع شده، یا برعکس «بتریه» در مقابل «رافضیه» نهاده شده است. با توجه به سستیهایی که در خبر کشی هست، به نظر میرسد این خبر به ساختگی بودن نزدیکتر است؛ زیرا از حکم بن عتیبه در زمرهٔ بتریان یاد میشود؛ درحالیکه حکم ده سال پیش از قیام زید درگذشته بود.
افزون بر اعتقادات تلید بن سلیمان که از خلال روایاتش قابل ارزیابی است، میتوان روایات کاملاً زیدی تلید در منابع زیدی نخستین۴ و میانی۵ را گواه بر زیدی و بتری بودن وی دانست؛ زیرا برخی از آنها به همراهی و ملازمت وی با پدر نفس زکیه دلالت دارند.۶
۲. ابنجعابی (۲۸۴-۳۵۵ق)
محمد بن عمر بن سالم بن براء بن سبرة بن سیار تمیمی مشهور به ابنجعابی که گاه
1.. موفق خوارزمی، المناقب، ص۳۵۶.
2.. ابوالحسن اشعری، مقالات الإسلامیین واختلاف المصلین، ص۶۵.
3.. كشی، همان، ج۲، ص۵۰۵.
4.. احمد بن عیسی، الامالی، ج۱، ص۴۴۵.
5.. محمد بن سلیمان كوفی، همان، ج۲، صص۵۳۷، ۵۵۸.
6.. احمد بن عیسی، همان.