(۲۵۰-۲۹۰ق) است؛ زیرا باآنکه کوفیها نخستین جوامع حدیثی شیعی را نگاشتند، در جمع و تدوین آنها چندان نکوشیدند و این میراث به قم و ری منتقل شد. در قم نیز جریانهای حدیثی موازی و همزمانی وجود داشت که گاه در تناقض و تعارض با یکدیگر بودند. اشعریها ریاست مجالس حدیث را در قم به دست داشتند و با افکار افراطی شیعیان کوفه بهشدت مخالف بودند و هر کس را که به این مذاهب و افکار گرایش داشت، از قم بیرون میکردند.
از سوی دیگر برقیها نیز در قم پایگاه داشتند و باآنکه ضبط و دقتشان در نقل حدیث کم بود، در این فن کوشا بودند و کتاب مینوشتند؛ اما به سبب کمتوجهی به اساتید روایی بهسختی مورد نقد قرار گرفتند و از قم رانده شدند. هرچند بنابر نقلها احمد بن محمد بن عیسی بعدها از این سختگیری دربارهٔ برقی اظهار پشیمانی کرد، برقیها تا سالها و حتی قرنها بعد بدنام و متهم به ضعف در نقل حدیث باقی ماندند. شاهد این نگاه منفی به برقیها آنکه محدثان برجسته، بهویژه از مکتب قم و ری که بیشتر از آموزههای احمد بن محمد بن عیسی اشعری متأثر بودند، تا حد امکان از این طرق و اسناد دوری کردهاند. برای مشهودتر شدن این ادعا میتوان بر اسناد طلحة بن زید، یکی از راویان پرروایت زیدی، متمرکز شد و چندین نکته را همزمان به دست آورد. نخست میزان اسقبال محدثان قمی و رازی و پس از آن نویسندگان بزرگ امامی از مکتب قم، یعنی کلینی و صدوق، از روایات و اسناد برقیها، اشعریها و نیز علی بن ابراهیم و پدرش؛ دیگری شناسایی راههای نفوذ روایات راویان زیدی در منابع امامی.
طلحه بن زید و راویان قمی
در طریق صدوق به کتاب طلحة بن زید، نام احمد بن عیسی هست؛ ولی در هیچ یک از دو طریق طوسی و نجاشی یادی از برقی نیست. پس انتظار میرود در مقایسه با احمد بن محمد برقی تنها به نام احمد بن محمد بن عیسی در اسناد برخورد کنیم؛ اما در اسناد روایات موجود در کتابهای حدیثی امامی از هر دو یاد میشود؛ هرچند نام