است. طوسی همچنین تأکید میکند که از آن کتابها دوری جسته و طریقی که ارائه کرده مربوط به غیر از این مطالب غلوآمیز است.۱
گزارش طوسی دربارهٔ فزونی کتابهای محمد بن سنان وقتی بیشتر تقویت میشود که طبق شمارش خویی، نزدیک به ۸۰۰ روایت در منابع روایی برجستهٔ امامی از «محمد بن سنان» به طور مطلق و بدون قید کنیه یا نسب نقل شده است.۲ اگر همانند خویی بر این دیدگاه باشیم که محمد بن سنانی که طوسی در شمار اصحاب امام صادق علیه السلام یاد کرده از اشتباهات طوسی است۳ و در حقیقت تنها محمد بن سنان زاهری در اسناد و رجال امامی حضور دارد، باید پذیرفت که ناقل همهٔ این روایات خود محمد بن سنانِ تضعیفشده و متهم به غلو است. شاید از همین رو برخی از رجالشناسان معاصر کوشیدهاند دلایل ضعف و سستی محمد بن سنان را ردّ کرده، بر وثاقت و اعتماد بدو بیفزایند.
برای نمونه شوشتری بر این باور است که توجه و رویکرد غلات به محمد بن سنان نشانهٔ اعتقادات غالیانهٔ او نیست؛ بلکه چون وی، بنابر یک روایت، به «معضلات» دین آگاه بوده است، غلات اخباری را دراینباره به او نسبت دادهاند. شوشتری حتی کوشیده سالمرگ ابنسنان را که نجاشی بدان تصریح دارد، باطل اعلام کند تا روایت محمد بن سنان از امام هادی (۲۵۳ق) و مژدهدهی وی به این امام دربارهٔ مرگ عمر بن فرج رخجی (۲۳۳ق) درست از آب درآید.۴ بههرروی با توجه به شمار فراوان روایات محمد بن سنان و تنوع موضوعی گسترده در این روایات، این تلاشها قابل درک و پیشبینیپذیر است.
کتابهایی که محمد بن سنان نقل کرده است
محمد بن سنان در منابع فهرستنگاری امامی، یعنی مشیخهٔ صدوق، الفهرست طوسی و الرجال نجاشی، کتابهای ۴۵ راوی را گزارش کرده است. این راویان بیشتر