293
زیدیه و حدیث امامیه

کتاب‌های وی را به طور مستقل نام برده، از درون‌مایه و ویژگی‌های ظاهری آن خبر می‌دهد.۱ این هم نشانهٔ دیگری از آن است که او دیگر کتاب‌های آن راوی را ندیده است.

از سوی دیگر برخی لغزش‌ها و خطاهای او در معرفی بعضی کتاب‌ها نشان می‌دهد که او کتاب و صاحبش را به‌درستی نمی‌شناخته یا اصلاً آن اثر را ندیده است. به طور مثال دو بار از یک راوی یا کتابش با نام‌های همسان یاد می‌کند.۲ به نظر می‌رسد کتاب در روزگار نجاشی از دست رفته بوده و نجاشی تنها به طریق نقل آن دسترسی داشته است. به طور کلی طریق دادن نجاشی برای کتاب‌هایی که خود آنها را ندیده، سبب نقل بی‌بررسی و ارزیابی آنها و استفاده از طرق نامعتبر ویژه‌اش شده است.

از سوی دیگر به نظر می‌رسد نجاشی بر آن بوده تا فهرستی از کتاب‌های نویسندگان امامی‌مذهب یا آنان که دربارهٔ مذهب امامی یا نزدیک به مذهب امامی کتاب نوشته‌اند گرد آورد۳ و در راستای این انگیزه و برای کامل کردن کتابش به ضعف یا سستی نویسندگان توجهی نداشته است؛ هرچند در بند این آرمان بوده که از این اساتید ضعیف حدیثی نگیرد یا سخنی سماع نکند؛ چنان‌که بارها خود یادآور این نکته شده است. بااین‌همه از اشاره به کتاب‌های آنان خودداری نکرده است. برای نمونه در شرح‌حال ابوالحسین عقرائی می‌آورد: «او بسیار سماع کرده، اما در مذهب ضعیف است. در کوفه وی را دیدم که مجاور شده بود و کتاب کلینی را از او روایت می‌کنند.... از او سخنی سماع نکردم»، سپس نجاشی سه کتاب او را نام می‌برد. از اسامی این کتاب‌ها و قرینه‌های دیگری چون روایت کتاب کلینی برمی‌آید که او عقایدی نزدیک به امامیه داشته است.۴

1.. ر.ک: همان، ص۲۹۷.

2.. برای نمونه پیش از این دربارهٔ محمد بن قیس گفتیم. ر.ک: نجاشی، همان، صص۳۲۲، ۳۲۳.

3.. نجاشی دراین‌باره توضیحاتی در مقدمه‌اش آورده است؛ ر.ک: الرجال، ص۳.

4.. همان، ص۷۴.


زیدیه و حدیث امامیه
292

جمع‌بندی

به نظر می‌رسد اگر نجاشی از استادی امامی و نیمه‌معتبر چون قاضی ابوالحسین که با مجالس اهل سنت رفت‌وآمد داشته، بهره می‌برده است، به کتاب‌ها و منابعی دست یافته که رجالی‌ هم‌روزگارش، طوسی، از آنها خبر نداشته و استفاده نکرده است. ازاین‌رو کتاب‌ها و راویانی همچون دیباج یافت می‌شوند که تنها نجاشی به آنها اشاره کرده و در دو کتاب رجالی طوسی خبری از آنها نیست.

درهرروی نمی‌توان از این واقعیت چشم پوشید که مسیر دسترسی نجاشی به این کتاب‌ها در بیشتر موارد امامی و معتبر نیستند و در آنها فراوان راویان و محدثان شیعی غیرامامی و حتی سنی حضور دارند. این مجراهای انتقال نزد محدثان و نویسندگان امامی در سده‌های سوم و چهارم و حتی پنجم فراگیر و متداول نبوده و از‌این‌رو هماره طرق نجاشی کم‌کاربردترین طرق در اسناد روایات مؤلفان امامی است. مهم‌ترین تأثیری که این مجاری کم‌استوار دارند، راهیابی شمار زیادی از کتاب‌های غیرامامی، شامل منابع واقفیان، زیدیان و حتی محدثان اهل سنت، به منابع و فهرست‌نگاری‌های امامیه است. نگاشته‌هایی که برآمده از راویان و نویسندگان امامی نبوده است؛ اما رجال‌شناسان امامی به سبب ریشه گرفتن آن نگاشته‌ها از امامان، رهبران و بزرگان امامیه، از آنها استقبال کرده‌اند.

نمی‌توان به‌قطع نظر داد که آیا رجال‌شناسان امامی و اساتید آنها همهٔ کتاب‌هایی را که نقل کرده و در طریقشان بوده است، خود دیده‌اند یا نه؛ زیرا در مواردی نجاشی تصریح می‌کند که خود این کتاب را بر استادش خوانده و قرائت کرده است.۱ از این سخن می‌توان نتیجه گرفت که برخی کتاب‌ها هم در دسترس او نبوده‌اند. افزون بر این، او گاه از کتاب‌های یک راوی و طریقش به آنها خبر می‌دهد و پس از آن یکی از

1.. برای نمونه او می‌گوید که این كتاب را با هم‌درسش بر ابن‌غضائری قرائت كرده است؛ ر.ک: نجاشی، همان، صص۸۳ ، ۱۲۷.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 49449
صفحه از 575
پرینت  ارسال به