مناسب زیدی میشدهاند. پس همین واقعیت عامل انشعابات فراوان در فرق داخلی زیدیه است.۱ از این سخن میتوان نتیجه گرفت که زیدیه فرقهای سیاسی بوده است و زیدیان و زیدیخواندهشدگان بنا به شرایط تغییر موضع میدادهاند.
بههرروی در این پژوهش راویان زیدی بر اساس تعریف دوم شناسایی و معرفی شدهاند؛ تعریفی که منطبق با برداشت رجالشناسان امامی از زیدیان و برگرفته از کتابهای فرقنگاری است۲ و بیشتر به شورشیان ضد حکومت یا موافقان آن اطلاق شده است.
قیامهای زیدیه در سدهٔ دوم
برای درک مفهوم زیدیه و زیدیان باید از تاریخچهٔ این گروه از شیعیان و قیامهایشان مطلع شد. آغاز این شورشها و نیز گسترش و اوج آنها در قرن دوم هجری بوده است. شیعیان نخست ضد امویان میجنگیدند و پس از آنکه عباسیان روی کار آمدند، این بار حکومت عباسی هدف قیامهایشان قرار گرفت تا حکومتی به ریاست یکی از فرزندان امام علی علیه السلام برپا شود. باآنکه پسران امام حسن علیه السلام و امام حسین علیه السلام در مدینه اقامت داشتند، معمولاً پایگاه این خیزشها کوفه بود و آغاز شورشها عموماً یا در این شهر و یا به سمت این شهر بود.
زید بن علی (۷۵-۱۲۲ق)
زید برادر پدری امام باقر علیه السلام و از ایشان کوچکتر بود. انگیزهٔ قیام زید بهدرستی مشخص نیست. گفتهاند وی نمایندهٔ خاندان امام حسین علیه السلام در برابر خاندان امام حسن علیه السلام برای رسیدگی به اموال ایشان بود و چون دربارهٔ مسئلهای مالی بین آنها اختلاف افتاد، ماجرا به نزد هشام بن عبدالملک کشیده شد.۳ آنجا بود که زید از