روایات فراوانی از حسین بن علوان نقل شده است. احتمالاً باید وی را از زیدیان بتری دانست؛ زیرا چنان به اعتقادات اهل سنت نزدیک بوده که هیچ یک از آنها به شیعی بودن وی اشاره نکردهاند.
ابوعاصم ضحاک بن مخلد۱ شیبانی (۱۲۲-۲۱۲ق) اهل بصره؛ نجاشی او را «عامی» معرفی کرده و افزوده است که او دو کتاب از امام صادق علیه السلام روایت کرده است. رجالشناسان اهل سنت وی را از فقهای ثقه معرفی کردهاند.۲
عباد بن صهیب (۲۱۲ ق)؛ کشی او را زیدی بتری معرفی کرده است.۳
حمیری کتاب را از هارون نقل کرده است. احمد بن محمد بن یحیی معمولاً با واسطهٔ پسر حمیری از او نقل کرده است؛ بنابراین سند افتادگی دارد.
بررسی اسناد
در منابع امامی مسعده پُرحدیثترین راوی زیدی پس از غیاث بن ابراهیم است. به نظر میرسد رواج چشمگیر اخبار وی از درهم شدن یا در واقع تفکیک مسعده به سه راوی مشابه یعنی مسعدة بن صدقه، مسعدة بن زیاد و مسعدة بن یسع حاصل شده است.
برقی: او از هر کدام از سه راوی ابنصدقه، ابنیسع و ابنزیاد ۵ روایت نقل میکند. روایات ابنصدقه و ابنزیاد با واسطهٔ هارون بن مسلم، و روایات ابنیسع با واسطهٔ ابناخت اوزاعی نقل شدهاند. ابناخت اوزاعی ناشناخته و مهمل است. پیشتر اشاره شد که برخی روایات ابنیسع در نقل کلینی به ابنصدقه نسبت داده شدهاند. این نمونهها نشان میدهد که دگرگونی از سوی هارون بن مسلم یا منبع وی صورت پذیرفته است. احتمالاً برقی از چند طریق به روایات مسعده دسترسی داشته و یکی از