تاریخ الفرقة الزیدیة بین القرنین الثانی والثالث، فضیلة شامی، جامعة بغداد، ۱۹۷۴م.
نویسنده با تحلیلهایی موشکافانه تاریخ شکلگیری این فرقه و سیر حوادث قیام زید و یارانش را تا دوران پس از قیام بررسی میکند. وی بهویژه در تعریف و برداشت شرححالنویسان از فرد زیدی، نکات جدیدی را مطرح میکند که توجه به آنها در این پژوهش نیز بیفایده نیست.
الزیدیة بین الامامیة واهل السنة، سامی غریری عزّاوی، دارالکتاب الاسلامی.
نویسنده از زندگی زید بن علی علیه السلام شروع میکند و بهتفصیل عقاید برجستهٔ زیدیه را ـ که بیشترشان در پیوند با عقاید متعزلی از قبیل توحید، عدل، صفات خدا و... است ـ بررسی میکند. وی در پایان، فرقههای زیدی و طبقات امامان زیدی را گزارش کرده است. این گزارشها بیشتر متکی به منابع معمول است و کمتر دربارهٔ درستی یا نادرستی آنها تحقیق و تفحص عمیقی انجام شده است.
الشیعة العربیة والزیدیة، محمد ابراهیم فیومی، دارالفکر العربی.
این کتاب مروری سریع بر عقاید و تاریخ شکلگیری زیدیه است و بهاجمال طبقات و امامان زیدی را معرفی میکند. ازاینرو در این کتاب اثری از مباحث عمیق و تخصصی به چشم نمیخورد.
اخبار ائمة الزیدیة فی طبرستان ودیلمان وجیلان، ویلفرد مادلونگ، بیروت، ۱۹۸۷م.
مادلونگ در این کتابش تنها به بخش خاصی از تاریخ زیدیه پرداخته است؛ اما به نظر میرسد او بیش از دیگران در شناخت زیدیه تبحر دارد؛ زیرا در دیگر آثارش دربارهٔ فرق اسلامی و شیعی، به نکاتی دربارهٔ زیدیه اشاره میکند که حاکی از عمق مطالعات و گسترهٔ معلوماتش دربارهٔ این گروه از شیعیان است.
علم الکلام والمجتمع فی القرنین الثانی والثالث فی الهجرة، جوزف فان اِس، ترجمهٔ سالمه صالح، منشورات الجمل، بغداد، ۲۰۰۸م.
موضوع این کتاب تاریخ علم کلام میان فرقههای نخستین است؛ بااینحال