چهارم میزیسته و به عصر صدور و تدوین روایات نزدیک بودهاند، خواهیم کاوید تا تأثیرات پیدا و پنهانشان را در متن و سند احادیث بیابیم.
این پژوهش در پنج فصل و یک خاتمه سامان یافته است. در فصل اول به تعاریف و مفاهیم کلی پژوهش میپردازیم. فصل دوم به شناسایی و معرفی راویان زیدی اختصاص دارد. در این فصل راویان صاحب کتاب از دیگر راویان متمایز شدهاند. در فصل سوم طرق و اسناد کتابها و روایات راویان زیدی بررسی میشود. در فصل چهارم راههای نفوذ راویان و روایات زیدی به منابع امامی ارزیابی میشود. سرانجام در فصل پنجم تأثیر زیدیه را در روایات امامی بهتفصیل بررسی خواهیم کرد.
در این پژوهش برای نشان دادن تأثیر زیدیه بر حدیث امامیه، به سراغ راویان و محدثان زیدی میرویم؛ چون میتوان حدس زد که حدیث امامیه در دوران آغازین، یعنی عصر حضور ائمه علیهم السلام و ناقلان و راویان ایشان، از روایات راویان دیگر مذاهب بهره برده است. از سوی دیگر حدیث بیش از آنکه نزد متکلمان، فقها یا دیگر عالمان علوم اسلامی یافت شود، نزد محدثان است؛ بهویژه در مذهب زیدیه که کلام و حتی تا حدودی فقهش اتکای چندانی بر روایات ندارد.
پس از انتخاب راویان و محدثان زیدی، تحقیق را در سه مرحله پیش میبریم. در مرحلهٔ نخست آن دسته از راویان زیدی را که در منابع امامی حدیث دارند، شناسایی میکنیم؛ پس از آن، احادیث این راویان را از منابع امامی گردآوری و دستهبندی میکنیم. در این مرحله سند کتاب نقلشده از این راویان را با توجه به الفهرست طوسی و الرجال نجاشی بررسی و تحلیل خواهیم کرد. در پایان، متن این روایات را نیز به شکل موضوعی دستهبندی، و با منابع زیدی و اهل سنت مقایسه میکنیم. به این ترتیب مفاهیم و روایات زیدی راهیافته به منابع امامی مشخص میشود.
برای شناسایی راویان زیدی باید به سراغ منابع رجالی رفت. با تکیه بر منابع رجالی امامی و برخی کتابهای فرقنگاران همانند فرق الشیعة نوبختی و مقالات الاسلامیین اشعری، میتوان فرقههای زیدی و پیروان آنها را شناسایی کرد. بر اساس این منابع و نیز کتابهای زیدیه و اهل سنت فهرستی طولانی از راویان و محدثان