197
زیدیه و حدیث امامیه

غدیر۱ نقل کرده است.

حسن بن عماره از راویان کوفی است که شعبة بن حجاج (۱۶۰ق) او را به‌شدت تکذیب کرده است؛۲ زیرا به‌دروغ روایاتی را به نقل از حکم بن عتیبه نقل می‌کرده و گاهی روایات موقوف او را از طریق راویان غالی شیعه مانند یحیی بن جزار به امام علی علیه السلام می‌رسانده است. گفته‌اند او مردی ثروتمند بوده است و با حمایت مالی از حَکَم، که در فقر به سر می‌برده، او را وادار به سکوت در برابر نقل‌های بسیارش از او می‌کرده است.۳

بنابر مجموع این شواهد به نظر می‌رسد بتریه، که احتمالاً در نیمهٔ دوم قرن دوم توسط افرادی همچون کثیرالنواء شکل گرفته و استوار شده است، برای کسب مشروعیت و اصالت از شهرت و اعتبار عالمانی چون حکم بن عتیبه بهره برده و به‌نوعی این فرد را مصادره کرده است. آنان آن‌قدر روایات فقهی، فضیلتی و گاه اعتقادی از حکَم نقل کردند که نام او در کتاب‌های رجالی شیعه در زمرهٔ بتریه ثبت شد؛ حال آنکه او اصلاً شاهد شکل‌گیری زیدیه و زیرشاخه‌های آن نبوده است.

سوءاستفاده از نام حکم بن عتیبه تا جایی پیش رفت که راویان بی‌خبر از دورهٔ زندگی حکَم، وی را درک‌کنندهٔ قیام زید و ثناگوی او معرفی کردند. برای مثال نقل کرده‌اند که حکم بن عتیبه دربارهٔ زید بن علی علیه السلام گفته است: « بعد از این عذر و بهانهٔ مردم چیست؟ به معروف امر کرد و از منکر بازداشت؛ اما به صلیب کشیده شد و از [حقش] محروم گشت». ساختگی بودن این‌گونه روایات به‌قدری روشن است که حتی محدثان زیدی هم به آن اذعان کرده‌اند. یحیی بن حسین شجری (۴۷۹ق) پس از نقل این خبر می‌افزاید: «این سخن از حکم بن عتیبه صحیح نیست؛ زیرا او در سال

1.. احمد بن حنبل، المسند، ج۵، ص۳۷۰؛ مفید، همان.

2.. ر.ک: عقیلی، الضعفاء الكبیر، ج۱، صص۲۳۷ به‌بعد.

3.. ابن‌عدی، همان، ج۲، ص۲۹۵. ابن‌عدی چنین تحلیل می‌كند که اشكالات شعبه بر همهٔ روایات حسن بن عماره وارد نیست؛ زیرا شعبه خود روایاتی از حسن بن عماره دارد و برخی روایات حسن با طرق دیگر پشتیبانی می‌شوند. به نظر می‌رسد اختلافات مالی و رقابتی در این تضعیف و تكذیب بی‌تأثیر نبوده است كه برخی را ابن‌عدی گزارش كرده است. ر.ک: همان، ج۲، ص۲۸۵.


زیدیه و حدیث امامیه
196

بن صالح بن حی.۱ در اسناد منتهی به حکَم راویان کثیرالحدیث دیگری هم هستند که ظاهراً از بتریان نبوده‌اند؛ اما افکار خاصشان مثل مخالفت با عثمان یا گرایش به علی علیه السلام و افکارش، نشان از همراهی‌شان با این فرقه دارد. ابواسرائیل اسماعیل بن خلیفه عبسی مُلائی (۱۶۹ق)۲ و ابومحمد حسن بن عمارة بن مضرب (۱۵۳ق)۳ دو نمونه از این راویان هستند.

ابواسرائیل از راویان کوفی است که او را متهم به ضعف و اضطراب در نقل حدیث دانسته‌اند.۴ وی به دشمنی سرسختانه با عثمان شهره بوده است.۵ ابواسرائیل روایات فراوانی از حکم بن عتیبه در زمینهٔ فقه،۶ سیره و فضایل امام علی علیه السلام ۷ و به‌ویژه حدیث

1.. كشی و بسیاری دیگر وی و كثیرالنواء را مؤسس بتریه می‌دانند (ر.ک: كشی، همان). وی راوی چندین روایت فقهی از حكَم است؛ برای نمونه ر.ک: عبدالرزاق صنعانی، المصنف، ج۶، ص۳۳۶ و ابن‌ابی شیبه، المصنف، ج۴، ص۶۱۲).

2.. ابواسرائیل از راویان کوفی است که او را متهم به ضعف و اضطراب در نقل حدیث دانسته‌اند (بخاری، التاریخ الکبیر، ج۱، ص۳۴۶؛ اما قس: ابن‌ابی‌حاتم رازی، الجرح والتعدیل، ج۲، ص۱۶۶-۱۶۷). وی به دشمنی سرسختانه با عثمان شهره بوده است (ر.ک: ابن‌سعد، الطبقات الكبرى، ج۶، ص۳۸۰؛ عقیلی، الضعفاء الكبیر، ج۱، ص۷۶؛ ابن‌حبان، کتاب المجروحین، ج۱، ص۱۲۴). ابواسرائیل روایات فراوانی از حکم بن عتیبه در زمینهٔ فقه، سیره و فضایل امام علی علیه السلام به‌ویژه حدیث غدیر نقل کرده است (برای نمونه ر.ک: احمد بن حنبل، المسند، ج۲، ص۲۰۹ و ج۵، صص۳۷۰، ۴۰۵؛ ابن‌ابی‌شیبه، همان، ج۳، ص۵۵؛ محمد بن سلیمان کوفی، مناقب امیرالمؤمنین، ج۱، ص۲۳۷؛ مفید، الارشاد، ج۱، ص۳۵۱).

3.. حسن بن عماره از راویان کوفی است که شعبة بن حجاج (۱۶۰ق) او را به‌شدت تکذیب کرده است (ر.ک: عقیلی، همان، ج۱، صص۲۳۷ به‌بعد)؛ زیرا به‌دروغ روایاتی را به نقل از حکم بن عتیبه نقل می‌کرده و گاهی روایات موقوف او را از طریق راویان غالی شیعه مانند یحیی بن جزار به امام علی علیه السلام می‌رسانده است. گفته‌اند او مردی ثروتمند بوده است و با حمایت مالی از حَکَم، که در فقر به سر می‌برده، او را وادار به سکوت در برابر نقل‌های بسیارش از او می‌کرده است (ر.ک: ابن‌عدی، الكامل فى ضعفاء الرجال، ج۲، ص۲۹۵).

4.. بخاری، التاریخ الكبیر، ج۱، ص۳۴۶. به نظر می‌رسد سخن و قضاوت ابوولید بنیان اصلی برای تضعیف ابواسرائیل نزد رجالیان بعدی است؛ چون معمولاً دلیل دیگری جز سخن ابوولید و مذهب فكری ابواسرائیل در رد وی و احادیثش ذكر نكرده‌اند. ابن‌ابی‌حاتم رازی، كه به طور كلی نگاه مثبت‌تری به محدثان شیعی دارد (و حتی گرایش او به تشیع و تفضیل علی گزارش شده است؛ ر.ک: ابن‌حجر، تهذیب التهذیب، ج۹، ص۳۰)، چندین توثیق و مدح از یحیی معین یا احمد حنبل برای ابواسرائیل ذكر می‌كند و با تعبیر متعادل‌تری احادیث او را دارای غلط و درعین‌حال غلوآمیز می‌داند؛ ر.ک: ابن‌ابی‌حاتم رازی، الجرح والتعدیل، ج۲، صص۱۶۶-۱۶۷.

5.. برای بدگویی ابواسرائیل از عثمان تعابیر مختلفی ذكر شده است؛ ر.ک: ابن‌سعد، الطبقات الكبرى، ج۶، ص۳۸۰؛ عقیلی، الضعفاء الكبیر، ج۱، ص۷۶؛ ابن‌حبان، كتاب المجروحین، ج۱، ص۱۲۴.

6.. برای نمونه ر.ک: احمد بن حنبل، المسند، ج۲، ص۲۰۹ و ج ۵، ص۴۰۵.

7.. ابن‌ابی‌شیبه، المصنف، ج۳، ص۵۵. همچنین برای احادیث وی از حكَم در منابع زیدی و امامی ر.ک: محمد بن سلیمان كوفی، مناقب امیرالمؤمنین، ج۱، ص۲۳۷ و ج۲، ص۵۸۰؛ مفید، الارشاد، ج۱، ص۳۵۱.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 52318
صفحه از 575
پرینت  ارسال به