187
زیدیه و حدیث امامیه

پیامبر سه روز و سه شب را برای مسافر، و یک شب را برای غیر مسافر در این امر (مسح بر خفین) قرار داد.۱

داوری دربارهٔ مذهب حکم بن عتیبه

از آنچه گذشت و نیز از بررسی مجموع روایاتی که حکم بن عتیبه نقل کرده است و در کنار آنها با توجه به گفته‌های رجالیان، در محورهای زیر به ارزیابی دربارهٔ مذهب حکم بن عتیبه می‌پردازیم.

ارتباط حَکَم با باورهای شیعی و سنی

در مجموع چنین برمی‌آید که حکم بن عتیبه از طرف‌داران و محبان علی علیه السلام بوده است و احتمالاً این قضاوت که او شیعه بوده و «تشیع او تا بعد از مرگش مشخص نشده بود»۲ به همین معناست.۳ حکم بن عتیبه تا پایان عمر امام باقر علیه السلام زنده بوده و گزارش‌های تاریخی و روایی از منابع شیعه و گاه اهل سنت نشان می‌دهد که با ایشان رفت‌وآمد داشته است. بااین‌همه باید گفت تشیع حکم بن عتیبه با اعتقادات شیعی صادقین علیهما السلام متفاوت بوده است؛ زیرا وی در روایات فقهی اهل سنت حضوری پررنگ دارد و در مواردی همچون مسح بر خفین هم‌عقیدهٔ عامه بوده است. تفاوت نگرش فقهی او با صادقین علیهما السلام در چند روایت دیگر او نیز مشخص است.

بنابر برخی شواهد این تفاوت‌ها بسیار جدی بوده است. در روایتی از امام صادق علیه السلام آمده است: «حکم بن عتیبه از کسانی است که خداوند دربارهٔ آنها فرموده است: (وَمِنَ النَّاسِ مَنْ یقُولُ آمَنَّا بِاللَّهِ وَبِالْیوْمِ الْآخِرِ وَمَا هُمْ بِمُؤْمِنِینَ۴).۵ در خبری دیگر آمده است که سخنی از امام باقر علیه السلام را به نقل از حکَم نزد امام صادق علیه السلام بازگو کردند؛

1.. همان، ص۲۰۳؛ مسلم نیشابوری، الصحیح، ج۱، ص۱۵۹؛ نسائی، السنن، ج۱، ص۸۴.

2.. عجلی، معرفة الثقات، ج۱، ص۳۱۳.

3.. بدیهی است كه منظور از تشیع، معنای اولیه و رایج آن نزد اهل سنت است كه هر كه علی را بر خلفای دیگر (و گاه تنها بر عثمان) ترجیح می‌داد، بدین عنوان می‌خواندند. ر.ک: ابن‌حجر، تهذیب التهذیب، ج۱، ص۸۱.

4.. بقره:۸.

5.. صفار، بصائر الدرجات، ص۲۹.


زیدیه و حدیث امامیه
186

باشد. به نظر می‌رسد حکم بن عتیبه دربارهٔ عثمان و خلافت وی نظر مثبتی نداشته است. از حکم بن عتیبه نقل شده است که با افرادی به سمت خانهٔ عبداللّٰه بن عکیم روانه شد؛ اما همراه آنان داخل خانه نرفت و بر آستانهٔ در خانه نشست تا آنان آمدند.۱ شاید علت اینکه حکَم پا به خانهٔ عبداللّٰه بن عکیم نگذاشته است، این باشد که او عثمانی (از طرف‌داران عثمان) بوده است.۲

حکم با یک واسطه از مروان بن حکم نقل می‌کند:

۰.عثمان و علی رضی اللّٰه عنهما را بین راه مکه و مدینه دیدم؛ عثمان مردم را از متعه و جمع بین حج و عمره بازمی‌داشت؛ درحالی‌که علی۷ بین حج و عمره جمع می‌کرد. عثمان گفت: «می‌بینی که من مردم را نهی می کنم و باز انجامش می‌دهی»؟ علی۷ گفت: «سنت پیامبر را برای سخن هیچ کس رها نمی‌کنم».۳

جالب آنکه بخاری نیز این روایت را آورده است؛۴ هرچند در نقد سندی این روایت گفته‌اند: نقل چنین روایتی از مروان بن حکم که عثمانی بوده، بعید است.۵

و) مسح بر خفّین

دو روایت مختلف دربارهٔ مسح بر پوشش از حکم نقل شده است. در یکی به چندین طریق از حکم بن عتیبه تا بلال نقل کرده‌اند: «رسول اللّٰه را دیدم که بر خفین و سرانداز (چفیه) مسح می‌کرد».۶ در روایت دیگر حکم بن عتیبه با یک واسطه از شریح بن هانی نقل کرده است:

۰.نزد عایشه رفتم تا از مسح بر خفین سؤال کنم. گفت: بر تو باد که از علی بن ابی‌طالب بپرسی که او با رسول اللّٰه سفر می‌کرد. نزد علی رفتم و پرسیدم. گفت:

1.. متن این حدیث كه مكرر از حكَم از عبداللّه بن عكیم نقل می‌شود چنین است: «لا ینتفعوا من المیتة بإهاب ولا عصب» (ابوداود سجستانی، السنن، ص۲۷۵).

2.. ابن‌سعد، الطبقات الكبرى، ج۶، ص۱۱۴.

3.. طیالسی، المسند، ص۱۶.

4.. بخاری، الصحیح، ج۲، ص۱۵۱.

5.. ر.ک: سبكی، طبقات الشافعیة الكبرى، ج۳، ص۶۸.

6.. عبدالرزاق صنعانی، همان، ج۱، ص۱۸۸.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 49580
صفحه از 575
پرینت  ارسال به