بن ارقم۱ را دیده است۲ و از تابعان محسوب میشود.
حکم بن عتیبه در فقه اهل سنت جایگاه والایی دارد. او را فقیهترین مردِ دو «لابه»۳ دانستهاند.۴ به گونهای که هر استفتایی از او کردهاند، فتوا داده و بعدها خود از این افتاهای فراوان اظهار پشیمانی کرده است.۵ او بعد از حبیب بن ابیثابت اسدی مُفتی کوفه شد.۶ جایگاه او را در استادی به جایگاه زهری در میان اصحابش تشبیه کردهاند.۷ به واسطهٔ این موقعیت هرگاه حکم به مدینه سفر میکرد، ستون مخصوص پیامبر صلی الله علیه و اله را برای نماز گزاردن به او میسپردند.۸ گفتهاند وی سنت و پیروانی داشته است.۹ بسیاری از فتاوا، اقوال و حتی سنن رفتاری حکَم را در کتب فقهی نقل و بدان استناد کردهاند. برای نمونه کراهت نداشتن سخن گفتن با دیگران در هنگام خطبهٔ نماز عید را از رفتار او در این موقعیت استنباط کردهاند.۱۰
مضامین روایات حکم بن عتیبه
برای آشنایی با شخصیت حکم بن عتیبه و شناسایی عقاید و مذهب او باید مضامین مطرح در روایات او را خوب کاوید. در اینجا چند مضمون برجسته را که بیشتر در روایات او رخ نمودهاند بررسی میکنیم و سپس با توجه به این مضامین به قضاوت دربارهٔ جزئیات عقاید و مذهب او میپردازیم.
1.. صحابی پیامبر كه در كوفه منزل داشته و در محلهٔ كنده خانهای بنا كرده بوده و به سال ۶۸ق در ایام قیام مختار ثقفی درگذشته است.
2.. از حكم نقل میشود در كودكی دیده كه زید بن ارقم بر جنازهای نماز میگزارد. ر.ک: علی بن جعد، المسند، ص۶۳.
3.. «لابه» زمین پوشیده از سنگ سیاه را گویند و مدینه بین دو لابهٔ شرق و غرب واقع بوده است.
4.. علی بن جعد، همان.
5.. ر.ک: علی بن جعد، همان، ص۶۲.
6.. عجلی، معرفة الثقات، ج۱، ص۲۸۲.
7.. باآنكه حكم همسن ابراهیم نخعی بوده، ابراهیم در مقام استاد او بوده است و گفتهاند محبوبترین اصحاب ابراهیم دو نفرند: حكم و منصور (علی بن جعد، همان، ص۶۳).
8.. ابنمعین، تاریخ ابنمعین بروایة الدوری، ج۱، ص۳۶۲.
9.. عجلی، همان، ص۳۱۲.
10.. ر.ک: ابنابی شیبه، المصنف، ج۲، ص۷۷.