179
زیدیه و حدیث امامیه

الف) فضایل امام علی۷ و خاندانش

در احادیث نقل‌شده از حکم بن عتیبه گرایش به دوستی علی علیه السلام و اعتقاد به برتری او را دیده می‌شود. این دست روایات حکَم در منابع اهل سنت بیشتر نقل شده است. در این منابع، او راوی احادیث منزلت،۱ نخستین نمازگزار،۲ اعطای انگشتر در رکوع،۳ و خطبه‌ها و شرح جنگ‌های امام علی علیه السلام۴ است. در منابع زیدیه نیز برخی فضایل امام علی علیه السلام به نقل از حکَم راه یافته است.۵ در منابع امامی تنها شیخ طوسی دو حدیث از حکَم در فضایل امام علی علیه السلام نقل کرده که یکی از آنها روایت «من کنت مولاه...» است.۶

به طور کلی بیشتر روایات حکم بن عتیبه در فضیلت اهل بیت علیهم السلام است. سه حدیث در حبّ اهل بیت،۷ روایتی دربارهٔ گفت‌وگوی امام حسین علیه السلام با مردی از اهل

1.. بزار (۲۹۲ق) با دو طریق این روایت را از حكم نقل می‌كند: «أن النبی قال لعلی: أ لا ترضى أن تكون منی بمنزلة هارون، من موسى إلا أنه لا نبی بعدی» و سپس یكی از آنها را صحیح‌تر می‌داند. ر.ک: بزار، مسند البزار (البحر الزخار)، ج۳، ص۳۶۹ و ج۴، ص۳۸.

2.. متن حدیث چنین است: «وعن الحكم بن عیینة قال: خدیجة أول من صدق، وعلی أول من صلى إلى القبلة». محب طبری، الریاض النضرة فی مناقب العشرة، ص۵۷۸.

3.. این حدیث را حكم با یك واسطه از محمد بن حنفیه نقل می‌كند كه به طور كامل داستان سائل و انگشتر خاتم علی علیه السلام و نزول آیه ولایت را بیان می‌کند؛ ر.ک: حاكم حسكانی، شواهد التنزیل، ج۱، ص۲۱۶.

4.. بیهقی روایتی را با سند حكم می‌آورد که می‌گوید در جنگ بدر علی که جوانی بیست‌ساله بود، علم را در دست داشت (السنن الكبری، ج۶، ص۲۰۷). به‌علاوه از حكم نقل می‌شود که در نبرد تنها ایمان چهار نفر از گزند خلل محفوظ ماند که یكی از آنها علی بود (حاكم حسكانی، همان، ج۱، ص۳۳۲).

5.. او از ابودرداء نقل می كند كه علماء سه تن بودند: در شام (خودش) در كوفه (ابن مسعود) و در مدینه (علی علیه السلام). آن كه در شام بود از عالم كوفه می‌پرسید و آن كه در كوفه بود از عالم مدینه؛ اما عالم مدینه از كسی نمی پرسید. ر.ک: ابوطالب هارونی، تیسیر المطالب، ص۹۳.

6.. ر.ک: طوسی، الامالی، ص۲۵۴. در روایت دیگر آمده است: «هر كه بگوید به من ایمان آورده و با علی دشمن باشد دروغ گفته است» (همان، ص۲۴۹).

7.. یك روایت به پیامبر صلی الله علیه و اله می‌رسد كه به حب عترتش توصیه می‌كند. به نظر می‌رسد این روایت را اول بار منابع زیدیه گزارش و مكتوب كرده‌اند (ر.ک: ناصر اطروش، البساط، ص۷۳) و پس از آن منابع امامی و گاه اهل سنت آن را نقل و ثبت كرده‌اند (صدوق، الامالی، ص۴۱۴؛ گفتنی است در نقل صدوق دو راوی از سند، احتمالاً به سبب تشابه اسمی، افتاده‌اند. حاكم جشمی، تنبیه الغافلین، ص۱۵۳). متن روایت دیگر از امام علی علیه السلام است (ر.ک: مفید، الامالی، ص۳۳۴). در روایت سوم گزارش مجلس سوگواری امام باقر علیه‌السلام و هم‌كلامی ایشان با مردی از محبان اهل‌بیت و بشارت بهشت به وی را بیان می‌كند (كلینی، همان، ج۸، ص۷۶).


زیدیه و حدیث امامیه
178

بن ارقم۱ را دیده است۲ و از تابعان محسوب می‌شود.

حکم بن عتیبه در فقه اهل سنت جایگاه والایی دارد. او را فقیه‌ترین مردِ دو «لابه»۳ دانسته‌اند.۴ به گونه‌ای که هر استفتایی از او کرده‌اند، فتوا داده و بعدها خود از این افتاهای فراوان اظهار پشیمانی کرده است.۵ او بعد از حبیب بن ابی‌ثابت اسدی مُفتی کوفه شد.۶ جایگاه او را در استادی به جایگاه زهری در میان اصحابش تشبیه کرده‌اند.۷ به واسطهٔ این موقعیت هرگاه حکم به مدینه سفر می‌کرد، ستون مخصوص پیامبر صلی الله علیه و اله را برای نماز گزاردن به او می‌سپردند.۸ گفته‌اند وی سنت و پیروانی داشته است.۹ بسیاری از فتاوا، اقوال و حتی سنن رفتاری حکَم را در کتب فقهی نقل و بدان استناد کرده‌اند. برای نمونه کراهت نداشتن سخن گفتن با دیگران در هنگام خطبهٔ نماز عید را از رفتار او در این موقعیت استنباط کرده‌اند.۱۰

مضامین روایات حکم بن عتیبه

برای آشنایی با شخصیت حکم بن عتیبه و شناسایی عقاید و مذهب او باید مضامین مطرح در روایات او را خوب کاوید. در اینجا چند مضمون برجسته را که بیشتر در روایات او رخ نموده‌اند بررسی می‌کنیم و سپس با توجه به این مضامین به قضاوت دربارهٔ جزئیات عقاید و مذهب او می‌پردازیم.

1.. صحابی پیامبر كه در كوفه منزل داشته و در محلهٔ كنده خانه‌ای بنا كرده بوده و به سال ۶۸ق در ایام قیام مختار ثقفی درگذشته است.

2.. از حكم نقل می‌شود در كودكی دیده كه زید بن ارقم بر جنازه‌ای نماز می‌‌گزارد. ر.ک: علی بن جعد، المسند، ص۶۳.

3.. «لابه» زمین پوشیده از سنگ سیاه را گویند و مدینه بین دو لابهٔ شرق و غرب واقع بوده است.

4.. علی بن جعد، همان.

5.. ر.ک: علی بن جعد، همان، ص۶۲.

6.. عجلی، معرفة الثقات، ج۱، ص۲۸۲.

7.. باآنكه حكم هم‌سن ابراهیم نخعی بوده، ابراهیم در مقام استاد او بوده است و گفته‌اند محبوب‌ترین اصحاب ابراهیم دو نفرند: حكم و منصور (علی بن ‌جعد، همان، ص۶۳).

8.. ابن‌معین، تاریخ ابن‌معین بروایة الدوری، ج۱، ص۳۶۲.

9.. عجلی، همان، ص۳۱۲.

10.. ر.ک: ابن‌ابی شیبه، المصنف، ج۲، ص۷۷.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 49613
صفحه از 575
پرینت  ارسال به