151
زیدیه و حدیث امامیه

فإنه یذیب الجسد).۱ راوی مسعدة بن یسع، ابن‌اخت اوزاعی و راوی مسعدة بن صدقه، هارون بن مسلم است. این نمونه به‌خوبی نقل به معنا شدن و جابه‌جایی واژگان در متن و سند را نشان می‌دهد.

جابه‌جایی کنیه و نسب

از سوی دیگر خبری مشابه را منابع امامی و اهل سنت با دو راوی متفاوت گزارش کرده‌اند. مسعده نزد امام صادق علیه السلام می‌رود و از دلبستگی‌اش به امام می‌گوید. کلینی این خبر را به ابوبشر مسعدة بن یسع۲ و رافعی(۵۸۰ ق)، تاریخ‌نگار قزوینی، به ابویسع مسعدة بن صدقه۳ پیوند می‌زنند. از اینجا این گمانه بیشتر تقویت می‌شود که در منابع امامی و غیرامامی کنیه‌ها و گاه نسب‌ها جابه‌جا شده و فرد جدیدی آفریده شده است. این نوآوری می‌تواند زاییدهٔ لغزش ناسخان و راویان یا دست بردن آگاهانهٔ آنها برای بهتر کردن اسناد باشد؛ زیرا مسعدة بن یسع بیش از آن سست و ضعیف ارزیابی شده که آشکارا اخبارش را نقل کنند.

گفتنی است مسعدة بن صدقه را به قبایل مختلفی منسوب کرده‌اند؛ «عَبْسی»،۴ «عبدی»، «ربعی» و نیز «باهلی». بازبینی کتاب‌های انساب نشان می‌دهد عبدی منسوب به عبدالقیس از تیرهٔ ربیعة بن نزار است که گاه «عبقسی» هم خوانده شده‌اند۵ و به احتمال قوی به عبسی تحریف شده است. رَبَعی نیز منسوب به ربیعة بن نزار قبیله‌ای بزرگ با زیرشاخه‌های فراوان است که به سبب گستردگی این قوم معمولاً برای مشخص‌تر کردن فرد از یادکرد آن خودداری شده۶ و باهلی نیز منسوب به باهلة بن اعصر است که عرب از انتساب خود به این قبیله پرهیز کرده است. گویا کسی از

1.. كلینی، همان، ج۶، ص۳۲۳.

2.. همان، ج۲، ص۶۵۲.

3.. رافعی، التدوین فی اخبار قزوین، ج۲، ص۴۷۷.

4.. منسوب به قبیلهٔ عبس از غطفان كه در كوفه سرشناس بودند؛ ر.ک: سمعانی، الانساب، ج۴، ص۱۴۰.

5.. سمعانی، همان، ج۴، ص۱۳۵.

6.. همان، ج۳، ص۴۳.


زیدیه و حدیث امامیه
150

بن محمد علیه السلام خبر داده است که «در هر برگ کاسنی قطره‌ای از آب بهشت است».۱ دسته‌بندی‌های سیاسی گیاهان تا اندازه‌ای باورهای مسعده را آشکار می‌کند. از ابوعبداللّٰه نقل می شود: «کاسنی سبزی ما [اهل‌بیت] و ترتیزک سبزی بنی‌امیه است».۲ مسعدة بن یسع نیز نقل می‌کند: «هر کس ترتیزک بخورد و شب بخوابد، جذام در پوستش ماندگار می‌شود».۳ می‌توان چنین برداشت کرد که مسعده از مخالفان اموی‌ها بوده و این مخالفت را با دشمنی و بیزاری نمادین از برخی سبزیجات نشان داده است.

روایات یکسان

شاهد دیگر بر همسانی مسعده‌ها گزارش روایات یکسان از هر دو راوی است. برقی دربارهٔ نکوهش بهره‌بری از چشمه‌های گرم دو خبر از مسعدة بن صدقه و مسعدة بن زیاد می‌آورد که از طریق ابوعبداللّٰه به پیامبر صلی الله علیه و اله می‌رسند و در آن پیامبر صلی الله علیه و اله مردم را از درمان بیماری با چشمه‌های آب گرم کوهستان‌ها بازمی‌دارد.۴ واژگان هر دو خبر همانند است و سند یکسانی دارند؛ ازاین‌رو به نظر می‌رسد از یک جا نشئت گرفته و دو راه جداگانه را طی کرده‌اند و البته هر یک در مسیر خود با الفاظ گوناگون نقل به معنا شده‌اند. نکتهٔ نگریستنی آنکه کلینی از میان این دو خبر تنها روایت مسعدة بن صدقه را گزارش می‌کند.۵ شاید گزینش‌هایی از این دست سبب آوازهٔ مسعدة بن صدقه و گسترش روایات او شده است. مشابه این مورد، روایت «ماهی تازه گوشت را از بین می‌برد» (السمک الطری یذیب اللحم) از مسعدة بن یسع است که برقی گزارش می‌کند۶ و همتای آن را کلینی به نقل «مسعدة بن صدقه عن ابن‌الیسع» آورده است: «خوردن ماهی را همیشگی نکنید که بدن را تحلیل می‌برد» (لا تدمنوا أکل السمک

1.. ابن‌عدی، همان، ص۳۹۱.

2.. كلینی، همان، ج۶، ص۳۶۸.

3.. ابن‌عدی، همان.

4.. برقی، المحاسن، ج۲، ص۵۷۹.

5.. ر.ک: كلینی، همان، ج۶، ص۳۸۹.

6.. برقی، همان، ج۲، ص۴۷۶.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 49475
صفحه از 575
پرینت  ارسال به