بن ثابت ابوالمقدام است.۱
در برخی موارد به نظر میرسد که عمرو روایاتی را به پدرش نسبت میدهد و چهرهای دگرگون از وی به نمایش میگذارد. اهمیت پدر عمرو به سبب قدمتش است؛ زیرا در طبقهٔ فقها و بزرگانی همچون ابراهیم نخعی و حکم بن عتیبه میزیسته و نقش حلقهٔ اتصال میان این بزرگان و محدثان بعدی را ایفا میکرده است. ازاینرو نام او در سند حدیث بر قدمت و اصالت آن میافزوده است. اینکه رجالشناسان اهل سنت ثابت را توثیق، و عمرو را تضعیف کردهاند،۲ شاید گواه آن است که عمرو از اعتبار پدر سود میجسته و روایات منطبق بر باورهایش را بدو نسبت میداده است.
از عبدالرحمن بن مهدی نقل کردهاند: «اگر میخواستم روایتی از عمرو نقل کنم، به احادیث پدرش از سعید بن جبیر دربارهٔ تفسیر میپرداختم».۳ این بیان نشان میدهد که ثابت راوی اشخاص مهمی چون سعید بوده که مورد توجه اهل سنت قرار گرفته است. در تضعیف عمرو دو دلیل عمده برشمردهاند: یکی سبّ سلف (دشنام به پیشنیان)،۴ و دیگری غلو در تشیع.۵ هرچند به شهادت ابنمعین، که بارها به ثقه نبودن عمرو گواهی داده،۶ عمرو بن ثابت دروغگو نبوده است.۷
۱۳. ابوجناده حُصَین بن مُخارِق سلولی (دههٔ ۱۸۰ق)
ابوجناده اهل کوفه، نابینا، از نوادگان «حبشی بن جناده» صحابهٔ پیامبر صلی الله علیه و اله، و از یاران امام صادق علیه السلام بوده است؛۸ هرچند روایاتش نشان میدهد امام کاظم علیه السلام را نیز درک کرده است.
1.. خویی، معجم رجال الحدیث، ج۱۴، ص۸۲.
2.. ابنمعین، تاریخ ابنمعین بروایة الدوری، ج۱، ص۳۷۷.
3.. عقیلی، الضعفاء الکبیر، ج۳، ص۲۶۲.
4.. ر.ک: احمد بن حنبل، العلل، ج۳، ص۴۸۵.
5.. عجلی، معرفة الثقات، ج۲، ص۱۷۳.
6.. ر.ک: ابنمعین، همان، ج۱، ص۲۴۷.
7.. عقیلی، همان، ج۳، ص۲۶۳.
8.. طوسی، الرجال، ص۱۹۱.