منابع زیدیه حسن بن صالح را در ماجراهای تاریخی تنها ازآنروی که با عیسی بن زید همراه بوده و مدتی وی را پناه داده، یاد میکنند و ظاهراً برای وی جایگاه والایی قائل نیستند. این احتمال نیز وجود دارد که این منابع متأثر از ابنعقدة جارودیمذهب یا امامان جارودی، هواخواهانه خواستهاند تنها نقش عیسی بن زید را برجسته و مهم جلوه دهند و از حسن بن صالح تنها در حد ضرورت و به عنوان فردی فرودست یاد کنند. گفته شده است که عیسی بن زید پس از قیام ابراهیم بن عبداللّٰه (۱۴۵ق) متواری شد و در خانهٔ حسن بن صالح پناه گرفت. او در ایام خلافت مهدی عباسی (۱۵۸-۱۶۹ق) درگذشت؛ اما حسن امر کرد که این خبر مخفی بماند تا چند ماه بعد۱ که خود حسن نیز فوت کرد. دربارهٔ سالهای اختفای عیسی و حسن که در یک مکان بودند، اطلاعات دقیقی در دست نیست. تنها نقل فضل بن دُکین است که میگوید: «حسن را جمعه در حضور مردم دیدم و روز یکشنبه در ۶۲ یا ۶۳ سالگی پنهان شد و تا هفت سال مخفی بود و درگذشت».۲ اگر سخن فضل را قبول کنیم، پس میتوان گفت بین سال ۱۴۵ق (بعد از قیام ابراهیم و فرار عیسی) تا ۱۶۲ق عیسی و حسن در ارتباط بودهاند؛ اما حسن بهتمامی با باورهای عیسی همراه نبوده است و ازاینرو زندگیای عادی داشته است تا اینکه در این سال حسن نیز، با وجود اعتبار علمی و محبوبیت نزد همگان، به فعالیت پنهانی رو آورده است. علت این اختفا میتواند سختگیری بیشتر مهدی عباسی باشد.۳ گزارش عبداللّٰه بن داوود دربارهٔ شرکت نکردن هفتسالهٔ حسن در نماز جمعه، با نقل فضل بن دکین نیز سازگارتر است.
در منابع امامی
حسن بن صالح از امام صادق علیه السلام بیشتر پرسشهای فقهی نقل کرده است. در بیشتر روایات او از امام آمده است: «سألت أباعبداللّٰه/ سألت جعفر بن محمد» یا «سمعت
1.. دو ماه و شش ماه گفته شده است. ر.ک: همان، صص۲۷۹، ۲۸۱.
2.. ابنسعد، همان، ج۶، ص۳۷۵.
3.. چنانكه ابوالفرج اصفهانی نیز همین شدت و سختگیری مهدی نسبت به منصور، خلیفهٔ قبلی، را گزارش كرده است. ر.ک: مقاتل الطالبیین، ص۲۷۸.