127
زیدیه و حدیث امامیه

کنار فقیهان برجسته‌ای مثل ابراهیم نخعی، اوزاعی، سفیان ثوری، مالک بن انس و شافعی به دفعات نقل و گاه بدانها احتجاج شده است.۱ مالک بن انس (۱۷۹ق) باآنکه هم‌عصر حسن بوده است، در کتابش از او یاد می‌کند.۲ شریف مرتضی (۴۳۶ق)، ابن‌حزم(۴۵۶ق) نیز برخی از آراء فقهی حسن بن صالح را گزارش کرده‌اند.۳ وفور چنین گزارش‌هایی این گمان را تقویت می‌کند که کتابی که ابن‌ندیم با نام الجامع فی الفقه نام برده، تا قرن‌های چهارم و پنجم باقی مانده یا آنکه به تمامی و یا بیشترینِ آن در کتاب‌ها نقل شده بود. احتمال دوم قوی‌تر است؛ زیرا شریف مرتضی تصریح کرده است که اقوال حسن بن صالح را از کتاب اختلاف الفقهاء طحاوی (۳۲۱ق) برگرفته است.۴

ویژگی دیگر حسن بن صالح این است که از راویان پرروایت در منابع اهل سنت و امامیه به شمار می‌رود. رواج کتاب‌های حسن بن صالح، بعد از درگذشتش آغاز شده و توسط شاگردانش ادامه یافته است. بنابر نقل‌ها احادیث او در مجالس املای حدیث نقل و بازگو می‌شده است. وکیع بن جراح یکی از شاگردان حسن است که در مجالس خود احادیث حسن را نقل می‌کرد؛ هرچند گاه از آنها استقبالی نمی‌شده است. وکیع حسن را بزرگ می‌داشت و به سعید بن جبیر تشبیه می‌کرد.۵ یحیی بن آدم (۲۰۳ق) از دیگر راویان پرحدیث حسن است که روایاتش در منابع شیعی و سنّی نقل شده است.۶

1.. برای نمونه ر.ک: جصاص، احكام القرآن، ج۱، صص۵۷۶، ۶۰۹، ۱۷۶ و ج۲، ص۸۳ و ج۳، ص۲۲۱ كه اقوال فقهی حسن بن صالح به طور مستقیم از وی نقل می‌شود. به نظر می‌رسد جصاص كتاب حسن یا مجموعه‌ای حاوی اقوال فقهی حسن را در اختیار داشته كه منسجم بوده است. ازاین‌روست که به‌وفور از سخنان و آراء او یاد می‌كند.

2.. مالك بن أنس، المدونة الكبری، ج۱، ص۱۰۸.

3.. ر.ک: شریف مرتضی، الانتصار، صص۴۳۵، ۴۷۳، ۵۲۲، ۵۲۵ و ...؛ ابن‌حزم معمولاً با فتاوای فقهی حسن بن صالح مخالفت می‌كند؛ ر.ک: المحلی، ج۱، ص۷۳ و ج۲، صص۴۲، ۱۰۱ و ج۳، صص۱۶۱، ۲۷۶.

4.. شریف مرتضی، الانتصار، ص۸۴.

5.. مزی، تهذیب الکمال، ج۶، ص۱۸۸.

6.. نسائی یحیی بن آدم را در میان یكی از دو صحابی حسن بن صالح برمی‌شمرد. ر.ک: من لم یرو عنه غیر واحد، ص۲۷۱. همچنین نسائی از حمید بن عبدالرحمان رؤاسی (۱۷۰ق) یاد می‌كند كه ابن‌سعد او را امام مسجد وكیع بن جراح می‌داند. حمید از حسن بن صالح روایات بسیاری نقل كرد؛ ولی مردم همهٔ روایاتش از حسن بن صالح را ننگاشتند. ر.ک: مزی، همان، ج۶، ص۳۹۸.


زیدیه و حدیث امامیه
126

ویژگی‌های شخصیتی حسن بن صالح

نخستین دلیل شهرت حسن بن صالح که او را نزد همهٔ فرقه‌ها و اقوام مثال‌زدنی کرده، تقوا و پارسایی اوست.۱ دربارهٔ همواره متواضع و فروتن نشستن حسن،۲ شب‌زنده‌داری‌های پیاپی،۳ بسیار صدقه دادن، شمردن کلماتش به هنگام سخن۴ و نیز بیهوش شدنش پس از شنیدن برخی آیات قرآن، روایات و اخبار متعددی نقل کرده‌اند.

ویژگی دیگر حسن بن صالح فقه متمایز و صاحب فتوا بودن اوست. احمد بن حنبل دربارهٔ او گفته است: «او از فقهای بزرگ بود و اقوال و نظریاتی داشت که در مسائل اختلافی نقل می‌شود».۵ حسن بن صالح فقه را بیشتر در کوفه، و بیش از همه از ابن‌ابی‌لیلی (۱۴۸ق)، که برایش احترام بسیاری قائل بود، فرا گرفت.۶ حسن را هم‌طبقهٔ سفیان بن سعید ثوری۷ معرفی می‌کنند۸ و به نظر می‌رسد اساتید مشترک و گاه مواضع مشترک فقهی داشتند.۹ هر دو از ابن‌ابی‌لیلی علم آموختند و هر دو در مقابل ابوحنیفه و آرائش و نیز مرجئه مخالفت خود را ابراز کردند.۱۰

نگاهی به کتاب‌های فقهی قرون سوم تا پنجم نشان می‌دهد که آراء و اقوال او در

1.. ابن‌ابی‌دنیا در كتاب‌های اخلاقی‌اش از سخنان و روایات پارسایانهٔ حسن بن صالح یاد می‌كند. ر.ک: مكارم الاخلاق، ص۴۴؛ الورع، ص۸۲؛ الاخوان، ص۱۳۸.

2.. فضل بن دكین نقل كرده است که هیچ‌گاه ندیدم او چهارزانو بنشیند (ابن‌سعد، الطبقات الکبری، ج۶، ص۳۷۵).

3.. گفته شده حسن را «حیة الوادی» می‌خوانده‌اند؛ یعنی كسی كه شب نمی‌خوابد. از خود او هم نقل کرده‌اند: «من از خدا شرم می‌كنم که بخوابم...». ر.ک: مزی، تهذیب الکمال، ج۲۰، ص۴۶۶.

4.. ابن‌ابی‌دنیا، الورع، ص۷۸.

5.. صفدی، الوافی بالوفیات، ج۱۲، ص۳۹.

6.. برای نمونه ر.ک: ابن‌ابی‌شیبه، المصنف، ج۳، صص۳۹، ۱۹۳ و ج۴، ص۱۵۷؛ محمد بن خلف بن حیان، أخبار القضاة، ج۳، صص۱۳۲- ۱۳۳.

7.. سفیان برخلاف حسن بن صالح از ثور قبیلهٔ تمیم بوده است. ر.ک: سمعانی، الانساب، ج۱، ص۵۱۷.

8.. حسن بن صالح خود گفته است: «سفیان ثوری پنج سال پیش از من به دنیا آمده است»؛ ر.ک: علی بن جعد، المسند، ص۳۰۶.

9.. برای نمونه ر.ک: ابن‌عبدالبر، الاستذكار، ج۱، صص۷۳، ۸۸، ۲۶۴، ۲۷۹.

10.. ر.ک: خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج۱۳، ص۴۳۱. در گزارشی آمده است که هر دو از حضور بر جنازهٔ مسعر بن كدام خودداری كرده و او را از مرجئه دانسته‌اند. ر.ک: ابن‌سعد، الطبقات الکبری، ج۶، ص۳۶۵؛ ابن‌سعد همین گزارش را دربارهٔ عمر بن ذر مرجئی نیز ذكر كرده است؛ رک: ج۶، ص۳۶۲.

  • نام منبع :
    زیدیه و حدیث امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    اعظم فرجامي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 49827
صفحه از 575
پرینت  ارسال به