449
شناخت نامه حدیث - جلد اول

دوم و عبد اللّه‏ بن عمر، نقل شده است.۱

از اين رو، مى‏توان گفت: دليل اصلى در جلوگيرى از كتابت و تدوين روايات پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، اعتبار بخشيدن به سخنان و كارهاى حاكمان و صاحبان قدرت بود، تا سخن آنها را در كنار سخنان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، يا جاى‏گزين سخن ايشان قرار داده و ملاك عمل، معرّفى كنند.

1.. ر . ك : كتاب الموطّأمع التعليق الممجد : فهرس الأحاديث والآثار .


شناخت نامه حدیث - جلد اول
448

مى‏شمارد. مى‏توان ادّعا كرد كه اعتقاد آنها بر عدم حجّيت انحصارى همه سخنان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله در همه حوزه‏ها و برتر دانستن باور عرفى و حكومتى نسبت به نظر پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، عامل اصلى در خارج ساختن سخنان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله از متن جامعه و تحميل فهم حاكمان به جامعه بوده است. اعتراض آنان به عبد اللّه‏ بن عمرو بن عاص، نشان دهنده بى‏اعتقادى آنها به حجّيت سخنان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله در همه احوال است.

حتّى اقدام خليفه دوم در جلوگيرى از نگارش وصيّت پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله در روزهاى پايانى عمر ايشان نيز از اين اعتقاد، نشئت گرفته است. به گفته او، سخنان پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله در اين زمان و در اين حالت، حجّت نيست۱.

در سخن ابو بكر نيز اين گونه آمده است:

هيچ حديثى از احاديث پيامبر خدا را ميان خودتان براى يكديگر نقل نكنيد. اگر هم كسى از شما چيزى پرسيد، بگوييد: كتاب خدا، حاكم ميان ما و شماست. بنا بر اين، حلال كتاب خدا را حلال و حرام كتاب خدا را حرام بشماريد.۲

موارد ديگرى نيز بر اثبات اين ادّعا دلالت دارند.۳

متأسّفانه، اين شيوه و رويكرد، اثرمورد نظر مدعيان را پديد آورد و به اقوال و سخنان حاكمان پس از پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله حجّيت بخشيد. براى نمونه، اين اثر گذارى در كتاب الموطّأ، نوشته مالك ـ كه بيانگر سنّت مردم مدينه است ـ به سادگى قابل پيگيرى و مشاهده است. اين كتاب، از نخستين كتاب‏هاى تدوين يافته پس از فرمان عمر بن عبد العزيز است كه در آن، حدود ۴۸۰ حديث از پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و حدود ۶۱۰ سخن از صحابيان و تابعيان، گزارش شده كه بيشترين سخنان صحابيان و تابعيان نيز از خليفه

1.. ر . ك : صحيح البخارى : ج ۱ ص ۵۴ ح ۱۱۴ و مسند ابن حنبل : ج ۱ ص ۶۹۵ ح ۲۹۹۲ .

2.. ر . ك : ح ۴۶۲ .

3.. ر . ك : تذكرة الحفّاظ : ج ۱ ص ۲ ـ ۷ ، تدوين السنّة الشريفة : ص ۴۲۳ ـ ۴۲۸ .

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 4949
صفحه از 501
پرینت  ارسال به