275
شناخت نامه حدیث - جلد اول

منضبط نيست، سخن او اعتبارى نخواهد داشت. به بيان ديگر، به گونه طبيعى، شرط اوليه ضابط بودنِ عرفى در راويان وجود دارد؛ ولى اگر كسى از ميانگين عرفى جامعه، سطح ضبط پايين‏ترى داشته باشد، به سخن او توجه نمى‏شود.

امير مؤمنان عليه‏السلام در تقسيم بندى چهارگانه راويان حديث پذيرش روايت فرد غير ضابط را ناصحيح شمرده و فرموده است:

رَجُلٌ سَمِعَ مِن رَسولِ اللّه‏ِ صلى‏الله‏عليه‏و‏آله شَيئا لَم يَحمِلهُ عَلى وَجهِهِ، ووَهِمَ فيهِ، ولَم يَتَعَمَّد كَذِبا، فَهُوَ في يَدِهِ، يَقولُ بِهِ ويَعمَلُ بِهِ ويَرويهِ، فَيَقولُ: أنَا سَمِعتُهُ مِن رَسولِ اللّه‏ِ صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، فَلَو عَلِمَ المُسلِمونَ أنَّهُ وَهِمَ لَم يَقبَلوهُ، ولَو عَلِمَ هُوَ أنَّهُ وَهِمَ لَرَفَضَهُ.۱

مردى است كه چيزى از پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله شنيده، امّا آن را درست درنيافته و در آن دچار اشتباه شده، ولى قصد دروغ بستن نداشته است. او چنين حديثى را در دست داشته و آن را نقل مى‏كند و به كارش مى‏بندد و روايتش مى‏كند و مى‏گويد: من اين را از پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله شنيده‏ام. اگر مسلمانان مى‏دانستند كه او اشتباه مى‏كند، آن را نمى‏پذيرفتند و اگر خودش هم مى‏دانست كه اشتباه كرده، آن را كنار مى‏گذاشت.

نتيجه:

خلاصه سخن آن كه ملاك و معيار اصلى در پذيرش روايت و اعتبار سنجى آن، ملاك و معيار عقلا در شيوه زندگى اجتماعى خود است كه مبتنى بر تحليل خبر و كنار هم نهادن قرائن اعتبارزا و اعتبارزداست. برايند مجموعه اين قرائن عقلايى گزارشى را مقبول و گزارش ديگر را غير معتبر مى‏سازد.

همچنين، وثاقت راويان موجود در سلسله اسناد، يكى از قرائن مهم و تأثيرگذار در اين مجموعه است، ولى شرط انحصارى نيست.

1.. ر . ك : ص ۲۱۶ ح ۲۶۰ .


شناخت نامه حدیث - جلد اول
274

ممكن است ميزان وثوق به خبر را كاهش دهند.

طبيعى است كه اعتماد انسان به گفتار كودك نابالغ غير مميز، كمتر از فرد بالغ عاقل است اگر چه گاه و در برخى موارد ممكن است اعتماد به كودكى كه در بيان مشاهدات خود دوستى، دشمنى و تمايلات حسابگرانه ندارد، بيش از انسان‏هاى حسابگرى باشد كه در گفتار خود معيارهاى غير واقعى را درنظر گرفته و متن خبر را مطابق با منافع خود توضيح داده و تشريح مى‏كنند.

۲. اعتماد به قول فرد غير مسلمان در معارف دينى، به گونه متعارف، اعتمادزا و اعتمادبخش نيست، ولى اگر قرائنى بر واقع نمايى آن باشد، مشكلى در پذيرش آن نيست.

۳. عقل، به عنوان شرط اطمينان‏بخش در وثاقت راوى مورد توجه است. روشن است كه سخن ديوانه و مجنون، وثوق ايجاد نمى‏كند. البته كاستى عقل، بازه گسترده‏اى دارد كه برخى از موارد آن آسيبى به گزارش وارد نمى‏كند و در نتيجه سخن فرد پذيرفتنى خواهد بود.

۴. شرط ايمان به معناى شيعه بودن راوى است و مطابق با معيارهاى پيش‏گفته در اين نوشتار، شرط اساسى در پذيرش خبر نيست. اگر چه در مباحث خاص و اختلافى ميان مذاهب، اعتماد به قول غير شيعه به ويژه آن گاه كه مخالف معتقدات شيعه باشد با سيره عقلا موافق نيست. ولى اين نكته به سبب قرينه موجود بر عدم وثوق در اين روايت است، نه آن كه شرط اساسى در عدم پذيرش همه اخبار افراد غير شيعه باشد.

۵. تنها شرط قابل توجه و اعتنا در اين مجموعه، شرط ضابط بودن راوى است. يعنى شنونده، سخن امام عليه‏السلام يا راوى پيشين را دقيق و كامل دريافت كرده و دقيق و كامل به مخاطب پس از خود انتقال داده، داراى حافظه متعارف، خوب و به دور از فراموشى بوده و اوهام و تصورات خود را به ديگران منتقل نكرده است. اين شرط به گونه متعارف، در افراد جامعه وجود دارد، ولى اگر احراز شود كه فردى، ضابط و

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 4666
صفحه از 501
پرینت  ارسال به