۵۸۸.معانى الأخبارـ به نقل از محمّد بن سنان از مفضّل بن عمر ـ: از امام صادق عليهالسلام شنيدم كه مىفرمود: «پيامبر خدا صلىاللهعليهوآله، به على و حسن و حسين عليهمالسلام نگاه كرد و گريست و فرمود: "شما پس از من، مستضعف خواهيد بود"».
به ايشان گفتم: اى پسر پيامبر خدا! معناى آن چيست؟
فرمود: «معنايش اين است كه: شما پس از من، امام هستيد. خداوند عز و جل مىفرمايد: «و ما اراده كرده ايم كه بر كسانى كه در زمين، مستضعف شدند، منّت بگذاريم و آنان را امام و وارث [زمين] قرار دهيم». اين آيه تا روز قيامت، در باره ما جارى است».
۵۸۹.معانى الأخبارـ به نقل از عبد الأعلى بن اَعيَن ـ: به امام صادق عليهالسلام گفتم: فدايت شوم ! حديثى را مردم از پيامبر خدا صلىاللهعليهوآله نقل مىكنند كه فرمود: «از بنى اسرائيل، حديث نقل كن كه اشكالى ندارد».
امام عليهالسلام فرمود: «آرى [. درست است]. گفتم: پس هر چه در باره بنى اسرائيل شنيديم، نقل كنيم و هيچ مسئوليتى نداريم ؟ فرمود: «مگر نشنيدهاى كه فرمود: "در دروغگويى مرد، كافى است كه هر چه را شنيده است، نقل كند"» ؟ گفتم: پس چگونه اين، صحيح مىشود ؟ فرمود: «آنچه در قرآن در باره بنى اسرائيل است، بگو كه در اين امّت هم خواهد شد و [اين] اشكالى ندارد».
۵۹۰.تفسير العيّاشىـ به نقل از زُراره ـ: با برخى از يارانمان، به امام صادق عليهالسلام نامه نوشتيم و در باره آنچه مردم از پيامبر خدا صلىاللهعليهوآله نقل مىكنند كه «هر كس به خدا شرك ورزد، دوزخ بر او واجب شده است و هر كس به خدا شرك نورزد، بهشت، برايش واجب شده است»، پرسيديم. امام عليهالسلام فرمود: «هان ! هر كس به خدا شرك ورزد، يعنى شرك آشكار كه همان سخن خداى متعال است: «هر كس به خدا شرك ورزد، خداوند، بهشت را بر او حرام كرده است» و امّا آن گفته كه: «هر كس به خدا شرك نورزد، بهشت، برايش واجب شده است»، محلّ دقّت است ؛ يعنى كسى كه [شرك عملى هم نداشته و] خدا را نافرمانى نكرده باشد.