اعجاز قرآن از جهت لفظ در وجوه بلاغی۱ و عددی۲ و از جهت محتوایی در عدم اختلاف، اخبار غیبی، علوم و معارف قرآنی و از جنبه آورنده آن در اُمّی بودن پیامبر صلی الله علیه و آله، شناخته میشود.۳ اکثر این وجوه، بویژه وجه بلاغی،۴ بر فهمپذیری قرآن دلالت میکنند. به موجب این وجه، نباید در قرآن آیهای باشد که اغلاق و تعقید در مفهوم داشته باشد، به گونهای که ذهن آدمی در معنای آن سرگردان شود.۵
اعتبار سنّت پیامبر صلی الله علیه و آله تنها با قرآن دانسته میشود.۶ اگر گفته شود که میتوان این اعتبار را با دلیل عصمت نیز ثابت کرد،۷ جواب داده میشود که ظاهراً خاستگاه دلیل عصمت، مصونیت وحی در دریافت و حفظ و ابلاغ است و این برای اعتبار سنّت پیامبر صلی الله علیه و آله، نیست. به هر حال، قرآن، تنها دلیل یا یکی از دلایل اعتبار سنّت پیامبر صلی الله علیه و آله است. پیداست که اگر قرآن برای آدمیان فهمپذیر نباشد و فهم آن، متوقّف بر بیان پیامبر صلی الله علیه و آله و به تبع او، ائمّه علیهم السلام باشد، به دور یا تسلسل میانجامد.
روایاتِ گویای فهمپذیری قرآن، فراوان اند، اگر چه از جهت میزان و شعاع دلالت، تفاوت دارند و از این جهت میتوان آنها را در این چند دسته قرار داد:
دسته اوّل، احادیث موسوم به «عرض روایات و شروط بر قرآن» اند. این روایات، متواتر یا نزدیک به آن اند و به موجب آنها که زبان مطلق دارند، باید احادیث و شروط را با میزان «قرآن» ارزیابی کرد.
دسته دیگر، روایاتی هستند که گمان ابهامگویی در قرآن را نادرست و موجب هلاکت دانستهاند. به موجب این دسته که یک یا دو روایت بیشتر نیست و
1.أضواء علی السنّـة المحمّدیة: ص۴۲ و ۴۶ _ ۴۷.
2.مبانی كلامی اجتهاد: ص۴۸ _ ۴۹.
3.مبانی کلامی اجتهاد: ص۴۸ _ ۵۱، المیزان: ج۱ص۱۳۴ _ ۱۴۳.
4.مجمع البیان: ج۱ص۲۳، قوانین الاُصول: ص ۳۹۳، المیزان: ج۲ص۹.
5.المیزان: ج۲ ص۹، قرآن در اسلام: ص۳۱ _ ۳۲.
6.قوانین الاُصول: ص۳۹۴، المیزان: ج۳ ص۸۵.
7.علوم حدیث (فصلنامه): ش۱۵ ص۷۳ در مقالۀ «رابطۀ متقابل کتاب و سنّت»، علی نصیری.