73
عرضۀ حدیث بر قرآن

بطن توصیف شده است.۱ ظاهر و باطن قرآن، به چه معناست؟ آنها چه نسبت و ارتباطی با هم دارند؟ آیا هر دو اعتبار دارند؟ آیا هر دو، مقصد و مراد قرآن‌ اند؟ یا ظاهر، پوسته است و باطن، هدف و مقصد؟ آیا آن دو با هم سازگار و همخوان‌ اند یا می‌توانند ناساز باشند؟ آیا باطن قرآن، فهم‌پذیر است؟ معنای کدام یک از آنها، معیار و مقدّم است؟ این مسائل نشان می‌دهند که در روایات، نحوه تفهیم قرآن مطرح شده است.

پیشینه بحث در باره زبان قرآن

زبان قرآن از سده اوّل مورد توجّه مفسّران قرآن قرار گرفت و ابن عبّاس(م۶۸ق) نظریّه‌ای اگر چه کلّی در این باره ارائه داد. به موجب این نظریّه، تفسیر قرآن بر چهار وجه است: وجه تعرفه العرب من کلامها، تفسیر لا یعذر أحد بجهالته، تفسیر یعلمه العلماء و تفسیر لا یعلمه إلّا الله.۲ دیدگاه ابن عبّاس از اواخر سده سوم به بعد در نقد روایات نهی از تفسیر به رأی و مانند آن _ که گویای فهم‌ناپذیری قرآن می‌نمود _ ، با استقبال مواجه شد.۳

در سده پنجم در حوزه شیعه، شیخ طوسی(م۴۶۰ق) نیز الگویی نزدیک به الگوی ابن عبّاس و شاید با الهام از آن مطرح کرد۴ و در سده یازدهم با شکلگیری اندیشه نام‌بردار به اخباریگری در حوزه شیعه، فهم‌پذیری قرآن و نحوه آن تحت عنوان ظواهر قرآن، محور بحث و تضارب و اختلاف آرا گردید.۵ نقد حدیث با رویکرد محتوایی با معیار قرآن، در این بستر و زمینه می‌تواند دیده شود. این نوع نقد، از سده نخست هجری در دوره صحابه و توسّط برخی از آنان مطرح شد و انجام گرفت و پس از آن همواره مورد

1.جامع البیان: ج۱ص۲۲و ۷۲، تفسیر العیّاشی: ج۱ص۲۲ _ ۲۳، الموافقات: ج۳ص۲۴۳، الصافی: ج۱ ص۱۹ _ ۲۰، بحار الأنوار : ج۴۰ص ۱۵۷ و ج۸۲ ص۱۹۹، روح المعانی: ج۱ ص۷ _ ۸.

2.جامع البیان: ج۱ص۵۷.

3.جامع البیان: ج۱ص۵۸ _ ۶۱، التبیان: ج۱ص۴ _ ۷، الفوائد المدنیّة: ص۴۷ و ۱۲۸، الحدائق الناضرة: ج۱ص۲۸ _ ۳۰، فرائد الاُصول: ج۱ ص۱۳۷ _ ۱۵۲، المیزان: ج۳ص۸۴ _ ۸۷، تفسیر البغوی: ج۱ص۹.

4.آیات قرآن، چهار قسم اند: آیاتی که جز خداوند، آنها را نمی‌داند، آیاتی که معنای ظاهری آنها، مطابق با مراد است، آیاتی که مجمل‌ اند و ظاهر آنها از مراد تفصیلی خداوند، خبر نمی‌دهد و آیاتی که الفاظ آنها مشترک میان چند معناست و بدون سخن پیامبر صلی الله علیه و آله و معصوم نمی‌توان یکی را تعیین کرد ( التبیان: ج۱ص۶).

5.الفوائد المدنیّة: ص۲۸، الفوائد الطوسیّة: ص۴۱۱، الحدائق الناضرة: ج۱ص۲۱، قوانین الاُصول، ص۳۹۳، فرائد الاُصول: ج۱ ص۵۱ _ ۶۳.


عرضۀ حدیث بر قرآن
72

مورد نخست، روایاتی هستند که ناظر به تفسیر قرآن اند. بخشی از این روایات که به قولی نزدیک به دویست موردند،۱ در نهی از تفسیر به رأی۲ و اختصاص فهم قرآن به پیامبر صلی الله علیه و آله و ائمّه علیهم السلام۳ اند. برخی نیز مانند احادیث عرض روایات و شروط بر قرآن۴ و روایات ناظر به بیان احکام و آموزه‌های اسلامی‌ و روایات ناظر به تفسیر آیات که به موجب آنها ائمّه علیهم السلام به آیات قرآن استدلال کرده‌اند،۵ روایت موسوم به ثقلین۶ و روایت «لیس شیء أبعد من عقول الرجال منه» یا «من تفسیر قرآن»۷ که در باره دوری عقل از تفسیر قرآن وارد شده‌اند.

به هر روی در این روایات به نحوه مواجهه با قرآن از جهت دریافت مقاصد و معانی آن، اشاره شده است. گویا بر اساس برخی از این روایات و تفسیرهایی که از آنها صورت گرفته، در سده‌های نخست هجرت پیامبر صلی الله علیه و آله، تدوین تفسیر بر پایه احادیث و اقوال صحابه انجام شده است. نمونه‌های معروف این دسته از تفاسیر، عبارت اند از: تفسیر سفیان ثوری(م۱۶۱ق)، أحکام القرآن شافعی(م۲۰۴ق)، تفسیر صنعانی (م۲۱۱ق)، تفسیر طبری(م۳۰۳ق)، تفسیر قمی(م۳۰۷ق) و تفسیر عیّاشی(م۳۲۲ق). اندیشه‌وران در سده‌های بعد، در یک نگاه روش‌مدارانه، تفسیر روایی یا مأثور را در برابر تفسیر درایی یا اجتهادی مطرح کردند.۸

مورد دوم، روایاتی هستند که برای قرآن افزون بر ظاهر، باطن را ذکر می‌کنند. دو کلمه «ظاهر» و «باطن» برای قرآن در ادبیّات اسلامی، جنبه اصطلاحی یافته اند. در متون روایی به نقل از پیامبر صلی الله علیه و آله، ائمّه علیهم السلام ‌‌‌و برخی صحابیان، قرآن دارای ظاهر و باطن و گاه تا هفت

1.الفوائد الطوسیّة: ص۱۹۱ _ ۱۹۲و ص۱۶۳ _ ۱۹۶، وسائل الشیعة: ج۱۸ص۱۲۹ _ ۱۵۱.

2.جامع البیان: ج۱ ص۵۸ _ ۵۹، تفسیر العیّاشی: ج۱ص۲۹ _ ۳۰.

3.وسائل الشیعة: ج۱۸ ص۱۲۹ _ ۱۵۱.

4.فرائد الاُصول: ج۱ص۱۴۵.

5.البیان: ص۲۶۷.

6.الحدائق الناضرة: ج۱ص۲۹، فرائد الاُصول: ج۱ص۱۴۵، البیان: ص۲۶۵.

7.تفسیر العیّاشی: ج۱ص۲۹ _ ۳۰.

8.معالم التنزیل: ج۱ص۱۰ _ ۱۱ (مقدّمۀ محقّق).

  • نام منبع :
    عرضۀ حدیث بر قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی احمدی نورآبادی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19021
صفحه از 312
پرینت  ارسال به