البته به قرینه ذکر این عبارت در شمار دلایل ناهمترازی و دست کم، شبهات همترازی سنّت و قرآن۱ و تلاش طرفداران ناهمترازیِ آن دو در تبیین مراد از آن برای اثبات مدّعای خود،۲ گویا برخی از این عبارت، معنای همترازی را استفاده کرده یا دست کم، آن را قابل تفسیر به معنای یاد شده دانستهاند.
منشأ پیدایش سنّت
سنّت، یکی دیگر از موارد اختلاف است که در تعیین جایگاه سنّت، بی گمان تأثیر دارد. در باره منشأ پیدایش سنّت، چندین قول مطرح شده است: ۱. قول به منشأ وحیانی،۲. قول به اجتهاد خطاناپذیر، ۳. قول به اجتهاد خطاپذیر، ۴. قول به تفصیل که با اختلاف در اطراف آن، شامل چندین قول میشود: انتساب به وحی در احکام شرعی و اجتهاد در جنگها، تفاوت میان سنّت عملی و سنّت قولی، تفصیل میان سنّت ناظر به تفاصیل و جزئیات و سنّت ناظر به مسائل دیگر.
این بحث از سده دوم در حوزه اهل سنّت مطرح شد و شاید شافعی در طرح آن بر دیگران پیشتر باشد.۳ قول به منشأ وحیانی در میان اندیشهوران مسلمان، گزینه برتر و غالب است.۴
اجتهاد خطاناپذیر پیامبر صلی الله علیه و آله گویا توسّط شاطبی(م۷۹۱ق) برای بار نخست مطرح شد.۵ بنا به قولی، حنفیها با وصف سنّت به اجتهاد پیامبر صلی الله علیه و آله، آن را دو قسم دانستهاند:
یک قسم، آن است که با اقرار پیامبر صلی الله علیه و آله همراه باشد، که اجتهاد خطاناپذیر است و به آن، وحی باطن گفتهاند۶ گویا قول غالب در میان اصولیان اهل سنّت، اجتهاد خطاناپذیر است.۷