تفسیری را گرفته است.۱ با گذر از این گونه بحثها و با نگاه به گذشته، مطالب، پراکنده، یکسویه و پراختلاف دیده میشوند. این بحثها آن گاه که زیر نگاه فراگیر قرار گیرند، در مواردی سر از ناسازگاری و عدم انسجام در میآوردند. قول به منشأ وحیانی سنّت با قول به نَسخ نشدن قرآن با سنّت،۲ قول به پالایش حدیث با قرآن با قول به نَسخ شدن قرآن با سنّت و قول به همترازی آن دو در مقام استدلال با قول به پالایش حدیث با قرآن،۳ نمونههای این ناسازگاری درونی میتوانند باشد.
با رهگیری جایگاه سنّت در دانشهای حدیثی و جز آن، عناوین و مباحث زیر دیده میشوند: قرآن معیار پالایش حدیث، داوری سنّت بر قرآن یا عکس آن، منشأ پیدایش سنّت، گستره عمل و کارکرد سنّت، دلیل اعتبار سنّت، نَسخ قرآن با سنّت، و تفسیر قرآن با سنّت که اندیشهوران مسلمان جداگانه به هر یک از آنها پرداختهاند. در این پردازشها دو ویژگی وجود دارد: یکی اختلاف نظر در هر یک از این مباحث و دیگری ناسازگاری درونی یا ناهماهنگی میان دست کم شماری از آنها.
در دانش نقد حدیث، قرآن یکی از معیارهای پالایش حدیث یا مهمترین آنها شناخته میشود. این معیار در متون حدیثی بویژه امامیّه۴ و آثار اندیشهوران مسلمان ذکر شده است.۵ نقد قرآنمحور حدیث میتواند با دلیل روایی و حکمتها و برداشتهای عقلی پشتیبانی شود. از سده دوم به بعد، نگاه انتقادی نسبت به دلایل یاد شده بویژه دلیل روایی، از چند زاویه انجام گرفته است. این زوایا عبارت اند از:
الف. اعتبارسنجی روایات: بیشتر نزدیک به همه اندیشهوران شیعه، دلیل روایی را معتبر دانستهاند و نزدیک به همین سان از اهل سنّت به بیاعتباری یا شک در اعتبار آن، رأی دادهاند.۶ نفی اعتبار دلیل یاد شده بر نقد اسناد و محتوای آن، استوار
1.المیزان: ج۳ص۷۶ _ ۸۰.
2.تأثیث الإیدیولوجیّـة الوسطیّة: ص۹۱ _ ۹۲.
3.تسنیم: ج۱ ص۱۲۳.
4.تصحیح اعتقادات الإمامیّة: ص۴۴ و ۱۴۹، الاستبصار: ج ۱ ص۳ _ ۴، الکفایة: ص۳۲ _ ۳۳ و ۴۷۲.
5.سنن الدارمی: ج۱ ص۱۴۶، الکافی: ج۱ ص۶۹ _ ۷۰، سنن الدارقطنی: ج۴ ص۱۳۳.
6.میراث حدیث شیعه: ج۵ ص۲۷۵، الصحیح من سیرة النبيّ الأعظم: ج۱ ص۲۶۹.