د. انتساب سنّت به وحی در احکام شرعی و اجتهاد در جز آن: این قول با عبارت «احکام شرعی و حروب» _ که به اشاعره و اکثر معتزله و متکلّمان نسبت داده شده است۱ _ ، «سنّت عملی و قولی»،۲ «سنّت عملی و علمی»۳ و «سنّت ناظر به تفاصیل احکام و قصص و معاد و جز آن»۴ بیان شده است.
مراد از بیان عملی، کیفیت احکام مجمل و کلّی قرآن است که در خارج با صورتی خاص تحقّق پیدا میکند، چنان که بیان قولی، به شرح و تبیین قرآن ناظر است. در میان این گروه، برخی به تفاوت یاد شده از جهت منشأ تصریح کردهاند. به موجب این تصریح، سنّت عملی، به وحی انتساب دارد و بیان علمی یا قولی، اجتهاد پیامبر صلی الله علیه و آله است.۵ برخی دیگر، اگر چه به این تفاوت اشاره نکردهاند، ولی گویا دلیل تقسیم آنان همین جهت بوده است؛ زیرا آنان یادآور شدهاند که سنّت عملی در رتبه دوم پس از قرآن، و سنّت قولی در مرتبه سوم قرار دارد۶ و یا آن که تفاصیل احکام و قصص و معاد، تنها از طریق پیامبر صلی الله علیه و آله قابل بیان است و سایر موارد، چنین نیست.۷
مطلب جدیدی که برخی در این قول به آن اشاره کردهاند، چگونگی وحی سنّت است که در حدّ یک ادّعا مطرح شده است. به موجب این قول، سنّت عملی، از وحی آیات جدا نیست و با نزول آیات، کیفیت آنها نیز وحی میشود. به عبارت دیگر، با یک وحی، اصل حکم و کیفیت آن، با هم بیان میشوند.۸ گویی این سخن میتواند بر این باور استوار باشد که چون از طریق اجتهاد نمیتوان به تفاصیل احکام رسید، به ناچار، آنها با وحی آیات، بیان شدهاند.
1.اُصول الفقه، خضری: ص۳۱۹.
2.أضواء علی السنّـة المحمّدیة: ص۵۰.
3.تحریر العقل من النقل: ص۱۰۳ _ ۱۰۵.
4.المیزان فی تفسیر القرآن: ج۳ ص۸۴.
5.تحریر العقل من النقل: ص۱۰۳ _ ۱۰۵.
6.أضواء علی السنّـة المحمّدیة: ص۵۰
7.المیزان: ج۳ ص۷۶ _ ۸۴.
8.تحریر العقل من النقل: ص۱۰۳ _ ۱۰۵.