261
عرضۀ حدیث بر قرآن

این قاعده گویا تا سده چهارم، بیشتر معطوف به مورد تعارض اخبار بوده است. فضل بن شاذان(م۲۶۰ق)،۱ طبری(م۳۱۰ق)۲ و کلینی (م۳۲۹ق)۳ در برخورد با اقوال و احادیث متعارض، در عمل یا قول، به معیار قرآن اشاره یا تصریح نموده‌اند.

در نیمه دوم سده چهارم به بعد، معیار قرآن در ارزیابی مطلق احادیث، توجّه عالمان تفسیر و نقد حدیث را جلب کرد. احمد بن علی رازی معروف به جصّاص (م۳۷۰ق) بارها با الهام از حدیث عرض، معیار موافقت و مخالفت با قرآن را در نقد روایات و اقوال به کار گرفت.۴ ابن قتیبه (م۳۷۶ق) عالم شهیر فقه الحدیث و نقد الحدیث، در دفاع از عدم مخالفت برخی احادیث با قرآن اهتمام داشت. وی روایاتی را که مخالف قرآن پنداشته شده بودند، با توجیهاتی از صورت مخالفت در آورد؛ زیرا او معتقد بود حدیث نمی‌تواند و نباید با قرآن یا عقل، مخالف و یا از درون، ناسازگار باشد.۵

شاید جصّاص(م۳۷۰ق) بود که برای بار نخست به بیان معیار‌های نقد محتوایی حدیث پرداخت و از قرآن به عنوان یکی از این قواعد یاد کرد.۶ در سده پنجم، شیخ مفید(م۴۱۳ق) بارها تصریح کرد که حدیث نمی‌تواند و نباید مخالف قرآن باشد.۷ سیّد مرتضی(م۴۳۶ق) شاگرد نامدار شیخ مفید نیز دیدگاه استاد خود را تأیید و بر آن تأکید کرده است. وی افزون بر بیان موارد قابل توجّه در نقد حدیث با قرآن و طرد آنها به دلیل مخالفت(به معنای عام) با ‌قرآن،۸ در بیانیه‌ای، دیدگاه یاد شده را در نحوه تعامل خویش با اخبار مطرح کرده است.۹ به موجب این دیدگاه، اخبار در حالت تعارض، از

1.الإیضاح: ص۳۳۵.

2.جامع البیان: ج۱ ص۴۷۲ و ج۲ص۶۱۰.

3.الکافی: ج۱ ص۳ _ ۴.

4.أحکام القرآن: ج۱ص۶۲۶، ۶۲۹، ۶۴۷ و ج۳ ص۳ ۷ و ۶۱۶.

5.تأویل مختلف الحدیث: ص۲۸ _ ۳۰، ۸۳، ۸۸، ۱۴۰ _ ۱۴۱، ۱۷۹، ۱۸۱ _ ۱۸۲، ۲۱۰، ۲۲۷ _ ۲۲۸ و ۳۰۲.

6.الفصول فی علم الاُصول: ج۱ ص۱۵۷.

7.تصحیح اعتقادات الإمامیّة: ص۴۴ و ۱۴۹، المقنعة: ص۶۷۰.

8.الانتصار: ص۱۱۱، ۵۰۲، ۵۱۶ _ ۵۱۷، الناصریات: ص۱۳۱، رسائل المرتضى: ج۱ ص۲۵۷ و ج۲ص ۵ ۴ و ۵۶.

9.الأمالی، سیّد مرتضی: ج۲ ص۳۵۰، الانتصار: ص۲۸ (مقدّمۀ محقّق).


عرضۀ حدیث بر قرآن
260

میان اخبار، آمده است.۱ این رویکرد در قالب عبارت انشایی و گاه خبری دیده می‌شود. رویکرد اخباری به موجب نقلی است که در آن امام باقر علیه السلام از شاگردان خود درخواست می‌کند دلیل ‌قرآنی روایات او را از وی طلب نمایند.۲

در متون پیرامونی به موجب برخی گزارش‌ها و عبارات، معیار قرآن در ارزیابی حدیث، از سده دوم مورد توجّه قرار گرفت؛ زیرا ابو حنیفه خبر واحدِ مخالف قرآن حتّی ظاهر و عامّ آن را معتبر نمی‌دانست،۳ چنان که ابن مالک با اندک اختلاف در شرایط تخصیص قرآن با خبر واحد، این دیدگاه را داشت.۴ شافعی معاصر ابو حنیفه، در باره قرآن به عنوان معیار نقد حدیث، موضع مشخّص و روشنی اختیار نکرد و در باره حدیث «عرض حدیث بر ‌قرآن»، دو موضع به ظاهر متفاوت، اتخاذ نمود: در یک موضع، آن را بی‌اعتبار دانست۵ و در موضع دیگر، جانب آن را گرفت.۶ او همچنین در اختلاف اقوال و اخبار، موافق قرآن را اختیار کرده یا از عدم مخالفت حدیثی با قرآن در برابر قول مخالف، دفاع نموده است.۷ احتمال دارد دو موضع یاد شده به دو دوره حیات علمی‌ شافعی ارتباط داشته باشد، اگر چه روشن نیست کدام به دوره نخست و کدام به دوره بعد اختصاص دارد.۸ از دیگر سو به قرینه عدم نَسخ قرآن با ‌سنّت،۹ شافعی معتقد بود ‌سنّت نمی‌تواند مخالف با قرآن به گونه تباین کلّی باشد.

1.سنن الدار‌قطنی: ج۴ ص۱۳۳، الکافی: ج۱ ص۶ و ۶۹ _ ۷۰، تهذیب الأحكام: ج۷ ص۲۷۵، الأمالی، صدوق: ص۳۶۷ ح۱۶، سنن الدارمی: ج۱ ص۱۴۶، المعجم الکبیر: ج۱۲ ص۲۴۴.

2.المحاسن: ج۱ ص۲۲۵.

3.العالم و المتعلّم: ص۲۱ _ ۲۲، شیخ المضیرة: ص۲۵۱، شرح مسند أبی حنیفة: ص۳ _ ۴، أبو حنیفة، ابو زهره: ص۲۵۶ _ ۲۵۷ و ۲۸۸ _ ۲۸۹، فجر الإسلام: ص۲۴۲ _ ۲۴۴.

4.مقاییس نقد متون السنّـة: ص۲۹۸.

5.الرسالة، شافعی: ص۲۲۴ _ ۲۲۵.

6.الُامّ: ج۷ ص۳۵۸.

7.الرسالة: ص۱۶۴ _ ۱۶۵، ۲۱۲، ۲۱۷، ۲۶۴، ۳۸۷، ۴۳۱ و ۵۹۷، مختصر المزنی: ص۷، ۳۹، ۵۹، ۶۳، ۱۵۱، ۱۷۵، ۱۸۴، ۱۸۷، ۲۱۸ و ۲۲۰، اختلاف الحدیث: ص۴۹۹ _ ۵۵۰ و ۵۵۹.

8.مقاییس نقد متون السنّـة: ص۲ض۹۸.

9.الرسالة: ص۹۱ _ ۹۲.

  • نام منبع :
    عرضۀ حدیث بر قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی احمدی نورآبادی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 18903
صفحه از 312
پرینت  ارسال به