201
عرضۀ حدیث بر قرآن

حجّیت خبر واحد۱ از آن جمله اند. عبارات در بیان موافقت یا مخالفت تا سده دوازدهم کوتاه و به سان عبارت عالمان نقد حدیث، روشن اند: مخالفت ذاتی با ‌قرآن،۲ مخالفت با عموم ‌قرآن،۳ مخالفت با نصّ ‌قرآن،۴ مخالفت با نصّ قاطع کتاب۵ و... . این گونه عبارات، فارغ از هر گونه نقد محتوایی مفاهیم موافقت و مخالفت، تا سده یاد شده، ترجیع‌بند کتاب‌های اصولی اند.

در سده دوازدهم، محدّث بحرانی تحت عنوان «کتاب و روایت» به نقد محتوایی احادیث عرض خبر بر قرآن پرداخت و گویی تلاش کرد نسبت حدیث با قرآن را تبیین کند. وی تحت عنوان «تعارض الآیة و الروایة» به این موضوع پرداخت. محدّث بحرانی با اشاره به امکان جواز تخصیص و تقیید قرآن با حدیث و تلاش در جهت جمع میان آن دو در غیر عمومات و مطلقات، به دیدگاه سیّد مرتضى و شیخ طوسی اشاره کرده که آنها از تخصیص قرآن با خبر واحد منع کرده‌اند. وی دو دلیل بر این مدّعا را نقل و نقد کرده است:

یک دلیل این است که ‌قرآن، قطعی و خبر واحد، ظنّی است و ظنّی نمی‌تواند با قطعی معارضه کند. این دلیل، کامل نیست؛ چون ‌اوّلاً تخصیص در دلالت است و قطعیت متن در این جا نافع نیست؛ زیرا دلالت متن، ظنّی است. ثانیاً خبر واحد، ظنّی نیست؛ بلکه آن نیز از جهت دلالت، قطعی است.

دلیل دیگر که بهتر و گویاتر است، اخبار عرضه حدیث بر قرآن اند که مستفیض اند. این اخبار بر طرح اخبار مخالف قرآن دلالت می‌کنند. مشکل این اخبار، آن است که در تعارض با اخبار دیگری که در تعداد، بیشتر و در سند، روشن‌تر و در دلالت، ظاهرترند، قرار می‌گیرند؛ اخباری که بر تخصیص عمومات آیات ‌قرآنی و تقیید مطلقات آن _ که در

1.فرائد الاُصول: ج۱ ص۲۴۳ _ ۲۵۲.

2.تصحیح اعتقادات الإمامیّة: ص۱۴۸.

3.شرح مسند أبی حنیفة: ص۳، عدّة الاُصول: ج۱ ص۱۴۶، اُصول السرخسی: ج۱ ص۳۶۴، معارج الاُصول: ص۱۵۴.

4.الفصول: ج۱ ص۱۵۷، اُصول السرخسی: ج۲ ص۲۶۴، اللمع: ص۲۳۵.

5.المستصفی: ص۱۱۳.


عرضۀ حدیث بر قرآن
200

قول پیامبر صلی الله علیه و آله است که فرمود: «کلّ شرط لیس فی کتاب الله تعالى فهو باطل» و نیز فرمود: «تکثر الأحادیث لکم بعدی فإذا روی لکم عنّی حدیث فاعرضوه على کتاب الله تعالى فما وافقه فاقبلوه و اعلموا أنّه منی، و ما خالفه فردّوه و اعلموا أنّی منه بریء».

مراد این دو روایت، هر شرط یا حدیثی است که مخالف کتاب الله است، نه این که عین آن در کتاب الله یافت نشود؛ چرا که خود این احادیث نیز در کتاب الله یافت نمی‌شوند.۱

دانش‌های حدیثی

بحث نسبت حدیث با قرآن در دانش علم الحدیث در بحث: انواع خبر ،۲ تعارض اخبار۳ و معیارهای نقد محتوایی حدیث،۴ در دانش اصول در بحث حجّیت خبر واحد و تعارض اخبار و در تفسیر و کلام به مناسبت، مطرح شده است. در تعارض اخبار، بر معیار موافقت تأکید شده و در سایر موارد، مخالفت و گاه موافقت ذکر گردیده است. در اکثر این موارد، به مخالفت یا موافقت حدیث با قرآن _ که بیشتر جنبه فتوایی دارد _ اشاره شده است.

مرکز ثقل بحث نسبت حدیث با ‌قرآن، در دانش اصول است. در دانش اصول از همان ابتدا به این بحث توجّه شده است و برخی مسائل دانش اصول مانند: تخصیص و نسخ ‌قرآن، جایگاه ‌سنّت در تشریع، تعارض اخبار،۵ انواع خبر،۶ تعارض خبر و ‌قرآن۷ و

1.أصول السرخسی: ج۱ ص۳۶۴ _ ۳۶۵.

2.الکفایة: ص۳۲ _ ۳۳، الاستبصار : ج۱ ص۳، اللمع: ص۱۲۵، المستصفی: ص۱۱۳، وصول الأخیار إلی اُصول الأخبار : ص۱۸۰.

3.الکفایة: ص۴۴۶.

4.نقد المنقول: ص۷۸، شرح اُصول الکافی، مازندرانی: ج۲ ص۳۴۴، أضواء علی السنّـة المحمّدیة: ص۲۹۰، الحدیث النبوی بین الروایة و الدرایة: ص۵۳، مقاییس نقد متون السنّـة: ص۵۷.

5.عدّة الاُصول: ج۱ ص۱۴۷، اللمع: ص۲۳۵، معارج الاُصول: ص۱۵۴.

6.عدّة الاُصول: ج۱ ص۱۴۶، اللمع: ص۲۳۵، معارج الاُصول: ص۱۴۸.

7.الوافیة: ص۱۴۰، الحدائق الناضرة: ج۱ ص۸۸ _ ۸۹.

  • نام منبع :
    عرضۀ حدیث بر قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی احمدی نورآبادی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 18934
صفحه از 312
پرینت  ارسال به