مهدی نصیری، «نقد متن، پیشینه تاریخی» تألیف مهدی مهریزی، «نقد متن (حجّیت و اعتبار، ضوابط و قواعد)» تألیف مهدی مهریزی.
برای تحقّق اهداف، این تحقیق در چهار بخش و هر بخش در سه فصل (بجز بخش نخست با چهار فصل) سامان یافته است:
بخش اوّل در موضوع همسانیها یا ناهمسانیهای قرآن و حدیث، با عنوان کلّیات است. فصل اوّل آن، به همسانی یا ناهمسانی قرآن و حدیث در ساحت وحی یا منشأ پیدایش، فصل دوم، به همسانی یا ناهمسانی در ساحت استدلال، فصل سوم، همسانی یا ناهمسانی در زبان و شیوه گفتاری و فصل چهارم، به همسانی یا ناهمسانیِ در ساحت مصونیت از تغییر و جعل و اشتباه و نسیان و تحریف و تبدیل پرداخته است.
بخش دوم، در موضوع پالایش حدیث با قرآن است. فصل اوّل آن، به پالایش حدیث با قرآن بر اساس دلیل نقلی روایی و فصل دوم، به پالایش حدیث با قرآن بر اساس قرائن عقلی پرداخته است.
بخش سوم، مربوط به مدلول معیار نقد قرآنمحور حدیث است. فصل اوّل، مدلول قرآن در این معیار، فصل دوم، نسبت معیار حدیث با قرآن در پالایش حدیث و فصل سوم، برآیند معیار نقد حدیث با قرآن است.
بخش چهارم، در بررسی برخی پرسشها و شبهات با عنوان «تأمّلات» است. در این بخش، سه تأمّل در سه فصل مطرح گردیده است.
در این نوشتار، تلاش بر آن است که زوایا و جوانب پیدا و نهان موضوع با نگاه به مطلب پیشگفته رصد نشان داده شود. بر خواننده فهیم، آشکار است که موضوع نقد حدیث با قرآن، در یک دانش جای نمیگیرد و با دانشهای مختلف چون: اصول، کلام، حدیث، تفسیر، زبانشناسی و معناشناسی ارتباط نزدیک و منطقی دارد. با آشنایی اجمالی با دانشهای یاد شده میتوان تا اندازهای به صورتبندی و طرح مسئله دست یافت البتّه این صورتبندی در حدّ انتظار معقول از نگارنده است و بیتردید، میتواند اصلاح و تکمیل شود، چنان که میتواند پایه و بستر مناسب برای شناوران دریای مطالعات حدیثی و قرآنی باشد و زوایای نگفته و ناگفته، آرا و دیدگاههای محکم و مستدل و ضعف و سستی دیدگاههای مطرح را نمایان و بازنمایی کنند.