لا ألفینّ أحدکم متّکئاً علی أریکته یأتیه الأمر من أمری ممّا أمرت به أو نهیت عنه فیقول: لا أدری ما وجدنا فی کتاب الله اتّبعناه.۱
آگاه باشید که نیابم یکی از شما بر جایگاه و تخت خود تکیه زند و آن گاه که امر و نهی من به او رسید، چنین بگوید که: نمیدانم. من این را در کتاب خدا نیافتهام تا از آن پیروی کنم.
به موجب این روایت که صحیح شمرده شده است، نباید حدیثی را به دلیل آن که مضمون آن در قرآن نیامده، کنار زد. از این رو احادیث عرضه که بر موافقت حدیث بر قرآن تأکید میکنند، مخالف این روایت صحیح هستند و باید کنار گذاشته شوند.
۲. روایات رسیده در تفصیل احکام
روایات زیادی در منابع روایی مسلمانان وجود دارد که ناظر به بیان شرایط و تفاصیل احکام قرآن اند؛ شرایط و تفاصیلی که در قرآن ذکر نشدهاند. تعداد رکعات نمازهای پنجگانه، کیفیت رکوع، سجود، قرائت، سلام نماز، محرّمات روزه، چیزهایی که زکات به آنها تعلّق میگیرد، حدّ نصاب، اعمال و مناسک حج و کیفیت انجام آنها و... نمونههای تفصیل احکام اند. استدلال به این روایات در نقد احادیث عرض، ابتدا توسّط شافعی و ابن حزم ظاهری انجام گرفته است.۲
۳. ذکر سنّت در کنار کتاب
در برخی متون حدیث عرض، سنّت در کنار قرآن، معیار ارزیابی حدیث ذکر شده است. این نوع متون نشان میدهند که حدیث عرض روایت بر قرآن نمیتواند درست باشد.۳ این دلیل، گویی بر ناسازگاری احادیث عرض استوار است. در برخی متون احادیث عرض، قرآن، معیار ارزیابی حدیث ذکر شده و در برخی دیگر از آن متون، قرآن و سنّت، با هم آمدهاند. ذکر سنّت در کنار قرآن میتواند نشان دهد که قرآن به تنهایی معیار نیست و با احادیث عرض حدیث بر قرآن، ناسازگار است.