بر برخی راویان ضعیف توصیف کرده است.۱ این رأی را ابن ملقّن و سیوطی نیز اختیار کردهاند. بیش از یازده نفر از راویان طرق احادیث عرضه، تضعیف شدهاند. جبّارة بن مغلّس،۲ وضین بن عطاء، یزید بن ربیعه،۳ خالد بن ابی کریمه،۴ اصبغ بن محمّد بن ابی منصور،۵ حسین بن عبد الله بن ضمیره،۶ بشر بن نمیر،۷ عمرو بن ابی عمرو،۸ صالح بن موسى طلحی۹ و ابو حاضر عبد الملک بن عبد ربّه،۱۰ از آن جمله اند.
نقد محتوایی احادیث عرض، به موازات نقد اسنادی و گویا بیش از آن صورت گرفته است. شاید عبارت «وضعته الخوارج و الزنادقة» در نقد این احادیث،۱۱ ناظر به همین نوع نقد باشد؛ زیرا خوارج و زنادقه نماینده اندیشه و شاکله معرفتی خاصّی شناخته میشوند. در این نوع نقد به سه معیار : قرآن، روایات و عقل، استناد شده است.
الف. نقد قرآنی
گویا ابن حزم ظاهری، نخستین عالم نقد حدیث است که باب نقد حدیث عرض با قرآن را گشود و پس از او بیهقی با گونهای متفاوت آن را دنبال کرد. در این نوع نقد، فصل مشترک، آن است که حدیث عرض، خود، ویرانگر است؛ زیرا آن به قول ابن حزم، مخالف با آیاتی است که پیروی از پیامبر صلی الله علیه و آله را سفارش کردهاند، مانند: (وَ ما آتاکُمُ الرَّسُولُ
1.تذکرة المحتاج: ج۱ ص۲۷ _ ۳۱، مفتاح الجنّـة: ج۱ ص۲۱ _ ۲۳.
2.تذکرة المحتاج: ج۱ ص۲۷.
3.الرسالة: ص۲۲۴، تذکرة المحتاج: ج۱ ص۳۰، مفتاح الجنّـة: ج۱ ص۲۲.
4.الأحکام، ابن حزم: ج۲ ص۱۹۷ _ ۱۹۸ و ۲۰۱، تذکرة المحتاج: ج۱ ص۳۱، مفتاح الجنّـة: ج۱ ص۲۳.
5.الأحکام، ابن حزم: ج۲ ص۱۹۸.
6.سنن الدارقطنی: ج۱ ص۱۴۶، تذکرة المحتاج: ج۱ ص۳۱، مفتاح الجنّـة: ج۱ ص۲۳.
7.مجمع الزوائد و منبع الفوائد: ج۱ ص۱۷۰.
8.إرشاد الفحول: ص۳۳، جامع بیان العلم و فضله: ج۲ ص۱۱۹۱، کشف الخفاء: ج۱ ص۸۶، تذکرة الموضوعات: ص۲۸.