273
کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام

«پیرنه» (واقع در جنوب فرانسه و شمال اسپانیا)، تمام می‌شود و شبه جزیره ایبریا را که شامل اسپانیا و پرتغال است، در بر نمی‌گیرد.

من همیشه کتاب‌های قدیمی را می‌خریدم و در تلاش بودم تا به اطّلاعاتی در باره هنر اسلامی، دست پیدا کنم که فراتر از عکس و پوستر و این چیزها باشد. در سال ۱۹۷۴ میلادی، روزی از یک کتاب‌فروشی قدیمی در بروکسل، از احتمال وجود پایان‌نامه‌ای دکتری در باره هنر اسلامی یا قواعد و ضوابط طرّاحی اسلامی که نویسنده آن یک شهروند عرب یا مسلمان باشد، سؤال کردم. او گفت که وقت خودم را از دست ندهم؛ زیرا در اروپا، هیچ علاقه‌ای نسبت به هنر اسلامی وجود ندارد و افزود: تمام تمدّن اسلامی، از کتابی به نام قرآن استخراج شده و کلید رمز هنر و علوم اسلامی، در همین کتاب است.

من به خانه آمدم و به یکی از دوستانم به نام داریو فرناندز آلوارز که در شهر آلمریا در جنوب اسپانیا به کار وکالت اشتغال داشت، تلفن کردم و از او خواهش کردم تا یک نسخه قرآن برایم بفرستد. او نیز یک جلد قرآن برای من فرستاد. وقتی قرآن را باز کردم، اوّلین مطلبی که خواندم، این بود: (این کتاب را فقط افراد پاک و مؤمن، می‌توانند لمس کنند).۱

این جمله، مرا تکان داد و به فکر وا داشت. به مدّت یک هفته با خودم فکر می‌کردم که این جمله، حامل چه پیامی برای من است. می‌دانستم که قرآن، کتابی مقدّس است که بر پیامبر اسلام، نازل شده است و در آن هیچ تناقضی وجود ندارد و بر خلاف انجیل که نُسَخ متفاوت و گوناگونی از آن وجود دارد، قرآن در همه جای دنیا یکی است.

پس از یک هفته تفکّر، به این نتیجه رسیدم که این جمله به مفهوم آن است که باید هر گونه پیش‌ذهنیّتی را در باره اسلام، فراموش کنم، هر گونه تفکّر مادّی‌گرایی مبتنی بر طبیعت را کنار بگذارم و با صداقت و راستی، جملات و آیات قرآن را مطالعه کنم. برای همین، تصمیم گرفتم با این نیّت، قرآن را بخوانم.

قبل از باز کردن قرآن، یک برنامه تلویزیونی تماشا می‌کردم که دکتر کوستو (محقّق

1.. آیۀ ۷۹ از سورۀ واقعه: (لَّا یمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ).


کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
272

۱۳۸۰ شمسی، سفری به اسپانیا داشتم. در تاریخ اوّل دی‌ماه ۱۳۸۰ به شهر کوردوبا (قُرطُبه) رفتم. شخصی به نام بلال۱ در این شهر، راه‌نمای ما بود. وی استاد دانشگاه بود و ۲۸ سال پیش از آن، مسلمان شده بود. وی داستان اسلام آوردنش را برای ما تعریف کرد؛ داستانی بسیار جالب و آموزنده. از ایشان خواهش کردم که این داستان را برایم بنویسد. آنچه در پی می‌آید، متن نوشته او در پاسخ به این سؤال است که: چرا اسلام را پذیرفتید؟

من در درون خود، احساس ناآرامی می‌کردم و نمی‌توانستم هیچ فلسفه‌ یا جنبش فلسفی یا سیاسی را بپذیرم. این نکته را هم بگویم که چند سال بعد از مسلمان شدنم، هم‌زمان با سفر امام خمینی رحمه الله به پاریس، به اتّفاق چند تن از دوستانم، گروهی را برای سفر به پاریس و دیدار با ایشان، تشکیل دادیم؛ امّا به دلایل کاری موفّق نشدم با آنها بروم و بعداً هم که رفتم، موفّق به دیدار امام نشدم.

من که به کار طرّاحی ساختمان (آرشیتکت) مشغول بودم، با طرّاحی ساختمان به شیوه اَندُلُسی نیز آشنا شدم. ساختمان «الحَمراء» در گرانادا (قَرناطه)، ساختمان «مدینة الزهرا»۲ در کوردوبا (قُرطُبه) و «القصر» (الکازار) در شهر سِویل را مطالعه کردم. از سازمان میراث فرهنگی اسپانیا، درخواست کردم تا مدارکی را برای مطالعه طرّاحی ساختمان در الحَمراء، مدینة الزهراء و القصر در اختیارم قرار دهند؛ امّا این اسناد، مرا اقناع نکرد.

از اسپانیا به بروکسل (پایتخت بلژیک) رفتم و در آن جا نیز به کار طرّاحی ساختمان، مشغول شدم. در بروکسل به من، «مورو» (مسلمان تحقیرشده) می‌گفتند. اصولاً در اروپا، اسپانیایی‌ها را مورو خطاب می‌کنند. اروپایی‌ها معتقدند که اروپا در کوه‌های

1.. بلال، نام اسلامی امیلیو کیلس، مسلمان اسپانیایی مقیم شهر سِویل (اِشبیلیه) مرکز ایالت آندُلُس در جنوب اسپانیاست. وی در هنگام دیدارمان بیش از هفتاد سال داشت. همسرش «توریا»، مراکشی است و دو فرزندش علی و فاطمه نام داشتند.

2.. مدینة الزهرا، شهری است باستانی از روزگار خلافت اسلامی در اسپانیا (اندُلُس) که طی دهه‌های اخیر از زیر خاک، خارج شده و کارشناسان در حال بازسازی آن هستند.

  • نام منبع :
    کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ با همکاری مهدی کمانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 37498
صفحه از 593
پرینت  ارسال به