245
کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام

۰. (جَزَاؤُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِینَ فِیهَا أَبَدًا رَضىِ‏ اللّهُ عَنْهُمْ وَ رَضُواْ عَنْهُ ذٰلِکَ لِمَنْ خَشِىَ رَبَّهُ.۱

۰.پاداش آنها نزد پروردگارشان، باغ‌هاى بهشت جاویدان است که نهرها از زیر درختانش جارى است. همیشه در آن مى‏مانند. [هم] خدا از آنها خشنود است و [هم] آنها از خدا خشنودند و این [مقام والا] براى کسى است که از پروردگارش بترسد).

خداوند، از آنان راضى است، چون هر چه او گفته، انجام داده‌اند و آنان نیز از خدا خشنودند، چون هر چه را خواسته‏اند، پروردگار، بدانان داده است. آن گاه بیان مى‏کند که آنان، به سبب خشیت و ترس از خدا، بدین مقام رسیده‌اند، چون او را مى‏شناخته و به عظمت او آگاهى داشته‌اند و همواره از ترس همراه با تعظیم و احترام در برابر او برخوردار بوده‌اند و گناه نمى‏کرده و همیشه گوش به فرمان او بوده‌اند؛ یعنی ایمان و عمل صالح، ریشه در خشیت از خداوند دارد. صعود و نزول انسان را به خوبى مى‏توان در این دو آیه دید.

«خیر البریّه» کیست؟

«خیر» در معنای وصفی، به معنای بهترین و از نظر دستور زبان، اسم تفضیل است.۲ «بریّة» نیز به معنای «آفریده» است.۳ بنا بر این، این ترکیب، با توجّه به عام بودن واژه «البریة» به معنای برترین آفریده‌هاست.

روایات شیعى و سنّى۴ بیان داشته‏اند که مصداق «خیر البرّیة»، علی علیه السلام و پیروانش هستند؛ چرا که ایمان به خداوند و پیامبر صلی الله علیه و آله بدون پذیرش ولایت اهل بیت علیهم السلام، ایمانِ واقعی نخواهد بود. بنا بر این، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و اهل بیت او، برترین آفریده‌ها به طور مطلق، و پیروان راستین آنان، برترین آفریده‌ها به طور نسبی هستند و بر این اساس، امام علی علیه السلام یکی از مصداق‌های اتم و اکمل «خیر البریّة» است و شیعیان ایشان، در مراتب

1.. بیّنه: آیۀ ۸.

2.. مفردات ألفاظ القرآن: ص۳۰۱.

3.. مفردات ألفاظ القرآن: ص۱۲۱.

4.. ر. ک: دانش‌نامۀ امیر المؤمنین علیه السلام: ج۷ ص۵۴۳، (خیر البریّة).


کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
244

(إِنَّ الَّذِینَ کَفَرُواْ مِنْ أَهْلِ الْکِتَابِ وَ الْمُشْرِکِینَ فىِ نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدِینَ فِیهَا أُوْلٰئِکَ هُمْ شَرُّ الْبَرِیَّةِ.۱

کافران از اهل کتاب و مشرکان، در آتش دوزخ‌اند، جاودانه در آن مى‏مانند. آنها بدترین مخلوقات‌اند).

کسانى که با وجود نشانه‏ها و دلیل‏هاى روشن و کافى و آگاهى از حقّ و راستى، دل به شیطان مى‏سپارند و راه باطل مى‏پیمایند، بدترینِ موجودات‌اند و در این میان، اهل کتاب، از مشرکان نیز بدترند، چون آنان مى‏دانستند که چنین پیامبرى ظهور خواهد کرد و نشانه‏هاى پیامبرى‏اش را در کتاب مقدّس خوانده بودند، امّا وقتى آن پیامبر مبعوث شد، از سرِ عناد و کینه‌توزى و کبر و خودخواهى، دنیاپرستى و زراندوزى، جاه‌طلبی و مقام‌پرستى، به دشمنى برخاستند و رسالتش را نپذیرفتند. شاید به همین جهت باشد که در آیه یاد شده، ابتدا از «کافرانِ اهل کتاب» نام برده شده، بعد از مشرکان. اینان، مصداق آن آیه قرآنى‏اند که فرمود:

۰.(إِنَّ شَرَّ الدَّوَابِّ عِندَ اللّهِ الصُّمُّ الْبُکْمُ الَّذِینَ لاَ یعْقِلُونَ.۲

۰.بدترین جنبندگان نزد خداوند، کران و گنگانى هستند که نمى‏اندیشند).

در جاى دیگر، بعد از ذکر دوزخیان با همین اوصاف، مى‏فرماید:

۰.(أُوْلٰئِک کَالْأَنْعَام بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُوْلٰئِک هُمُ الْغَافِلُونَ.۳

۰.آنان، چون چارپایان‌اند؛ بلکه گم‌راه‏ترند. آنان، غافلان‌اند).

دلیل بر خلود آنان در آتش نیز همین کبر و غرور و عناد و لجاجت آگاهانه آنان است.

در مقابل، خداوند در آیه مورد بحث، گروهى را به تصویر مى‏کشد که بهترین مخلوقات‌اند، چون دو ویژگى مهم و اساسى دارند: ۱. اهل ایمان‌اند. ۲. کار نیک مى‏کنند.

در آیه بعد، خداوند، پاداش آنان را جاى گرفتن در باغ‏هاى بهشت جاودان، ذکر مى‏کند:

1.. بیّنه: آیۀ ۶.

2.. انفال: آیۀ ۲۲.

3.. اعراف: آیۀ ۱۷۹.

  • نام منبع :
    کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ با همکاری مهدی کمانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 37591
صفحه از 593
پرینت  ارسال به