131
گزیده اهل بیت علیهم السلام در قرآن و حدیث

عترتْ توصيه مى‏فرمايد، در برخى از منابع حديثى به جاى «عترت»، «سنّت» آمده است، چنان كه مالك در الموطّأ از پيامبر صلّى‏الله‏عليه‏و‏آله (به طور مُرسَل) چنين نقل كرده است:

تَرَكتُ فيكُم أمرَينِ لَن تَضِلُّوا ما مَسَكتُم بِهِما: كِتابَ اللّهِ و سُنَّةَ نَبِيِّهِ.۱

دو چيز را در ميان شما بر جا گذاشتم كه اگر به آن دو چنگ زنيد، هرگز گم‏راه نمى‏شويد: كتاب خدا و سنّت پيامبرش.

حاكم، در المستدرك، روايت را اين گونه آورده است:

يا أيُّهَا النَّاسُ ! إنِّى قَد تَرَكتُ فيكُم ما إنِ اعتَصَمتُم بِهِ فَلَن تَضِلُّوا أبَدا: كِتابَ اللّهِ و سُنَّةَ نَبِيِّهِ.۲

اى مردم! من در ميان شما چيزى را بر جاى گذاشتم كه اگر به آن چنگ بزنيد، هرگز گم‏راه نمى‏شويد: كتاب خدا و سنّت پيامبرش.

با توجّه به ناهمگونى اين دو متن با گزارش مشهور حديث ثقلين، بررسى آنها، ضرورى است.

بررسى سند

الف ـ مهم‏ترين مصدرِ روايت «كِتابَ اللّهِ وَ سُنَّةَ نَبِيِّهِ»، الموطّأ مالك است كه اين روايت را به گونه «مُرسَل» (فاقد سند متّصل) نقل كرده است. با توجّه به اين كه هيچ يك از اصحاب صحاح ششگانه، اين عبارت را نقل نكرده‏اند و منابعى مانند: صحيح مسلم، سنن الترمذى، سنن النسائى، سنن الدارمى و مسند ابن حنبل، عبارت «كِتابَ اللّهِ وَ عِترَتى» را گزارش كرده‏اند، آنچه در الموطّأ آمده، از اعتبار لازم برخوردار نيست.

ب ـ حاكم نيشابورى، روايت ياد شده (كِتابَ اللّهِ وَ سُنَّةَ نَبِيِّهِ) را از دو طريق، نقل كرده كه هر دو، شامل برخى راويانِ «ضعيف» اند. صالح بن موسى طلحى و اسماعيل

1.. الموطّأ : ج ۲ ص ۸۹۹ ح ۳ .

2.. المستدرك على الصحيحين : ج ۱ ص ۱۷۱ ح ۳۱۸ ، السنن الكبرى : ج ۱۰ ص ۱۹۴ ح ۲۰۳۳ .


گزیده اهل بیت علیهم السلام در قرآن و حدیث
130

۴ / ۳. چگونگى تمسّك به امام غايب

تا اين جا روشن شد كه بر پايه حديث ثقلين، اهل بيت علیهم السّلام پيامبر صلّى‏الله‏عليه‏و‏آله، تا قيامت باقى اند و تمسّك به آنان در دين و سياست، واجب است ؛ امّا مسئله مهم، اين است كه: جامعه اسلامى چگونه مى‏تواند به امامى كه غايب است، تمسّك بجويد ؟

با اندكى تأمّل، روشن مى‏شود كه تمسّك به امام غايب، به معناى پيروى از نايبان خاص و عامّ او، تبليغ و ترويج مكتب اهل بيت، پيكار با موانع ظهور او، تلاش براى برقرارى پيوند ميان قرآن و عترت و دين و سياست، و در نهايت، زمينه‏سازى فرهنگى، سياسى و اقتصادى براى حكومت جهانى اسلام به رهبرى اهل بيت علیهم السّلام است و اين، كارى است كارستان و بس دشوار. امام صادق عليه‏السلام در اين باره مى‏فرمايد:

إنَّ لِصاحِبِ هذا الأمرِ غَيبَةً، المُتَمَسِّكُ فيها بِدينِهِ كَالخارِطِ لِلقَتادِ.۱

صاحب اين امر، غيبتى دارد. چنگ زننده به دين در زمان غيبت، همانند كسى است كه خارهاى مغيلان را [با كشيدن شاخه‏آن در داخل مُشت] مى‏كَنَد.

بدين سان است كه ولايت‏مداران واقعى و متمسّكان به اهل بيت علیهم السّلام در عصر غيبت، «پاداش هزار شهيد همچون شهداى بدر و اُحُد»۲ دارند.۳

هفت. بررسى گزارشى ديگر از حديث ثقلين

در برابر متن متواتر حديث ثقلين كه در آن، پيامبر خدا امّت را به تمسّك به قرآن و

1.. الكافى : ج ۱ ص ۳۳۵ ح ۱ ، كمال الدين : ص ۳۴۶ ح ۳۴ ، الغيبة ، نعمانى : ص ۱۶۹ ح ۱۱ .

2.. ر . ك : كمال الدين : ص ۳۲۳ ح ۷ ، إعلام الورى : ج ۲ ص ۲۳۲ ، كشف الغمّة : ج ۳ ص ۳۱۲ .

3.. اگر اشكال شود كه با اين فرض ، مى‏توان گفت: مقصود از تمسّك، پيروى كردن از سنّت روش اهلبيت است ، در نتيجه به حضور اهل بيت علیهم السّلام در جامعه نياز نيست ، اين گونه پاسخ گفته مى‏شود كه: اين سخن، تمسّك به «سنّت» شمرده مى‏شود ، نه تمسّك به «عترت» ، در حالى كه پيامبر صلّى‏الله‏عليه‏و‏آلهصراحتاً تمسّك به عترت را توصيه و گوشزد كرده است . تمسّك به سنّت در عصر غيبت و پيروى از نايبان امامان عليهم‏السلام ، به جهت آن است كه در اين دوران، ارتباط با امام غايب عليه‏السلام و پيروىِ بى‏واسطه از او ممكن نيست و در نتيجه ، چاره‏اى جز اين راه وجود ندارد .

  • نام منبع :
    گزیده اهل بیت علیهم السلام در قرآن و حدیث
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، تلخیص: مرتضی خوش نصیب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20695
صفحه از 370
پرینت  ارسال به