۴ / ۵
دعاى سحر
۳۵۸.الإقبالـ به نقل از ايّوب بن يقطين ـ: روايت شده است كه وى نامه اى به امام رضا عليهالسلام نوشت و از ايشان خواست كه درستى اين دعا را برايش بيان كند.
امام عليهالسلام به او نوشت: «آرى. اين، دعاى باقر عليهالسلام در سحرهاى ماه رمضان است. پدرم فرمود كه باقر عليهالسلام فرمود: اگر مردم از عظمت اين درخواستها نزد خداوند و سرعت اجابت آنها براى دعا كننده خبر داشتند، بر سر آن با يكديگر به جنگ مىپرداختند، حتّى با شمشير، و خداوند، رحمتش را به هر كس بخواهد، ويژه مىسازد.
و امام باقر عليهالسلام فرمود: اگر سوگند بخورم، راست گفته ام كه اسم اعظم خداوند، در اين دعاست. پس هر گاه دعا كرديد، در دعا بكوشيد؛ چرا كه آن از دانشِ نهفته است و آن را جز از اهلش، از ديگران پنهان بداريد. منافقان، تكذيب كنندگان و منكِران، از اهل آن نيستند و اين، دعاى مباهله است. چنين مىگويى:
«خدايا! از تو به حقّ نورانىترين جلوههايت درخواست مىكنم، و همه جلوههايت نورانى اند، خدايا! به حقّ همه جلوههاى نورانىات از تو درخواست مىكنم....
۴ / ۶
كارهايى كه براى روزهدار روا نيست
۳۵۹.امام رضا عليهالسلامـ به نقل از پدرانش عليهمالسلام ـ: على عليهالسلام فرمود: «سه چيز است كه هر يك از شما روزهدار بود، خود را در معرض آنها قرار ندهد: حجامت، حمّام و زن زيبا».
۴ / ۷
شب قدر
۳۶۰.عيون أخبار الرضا عليهالسلامـ به نقل از حسن بن محمّد نوفلى ـ: سليمان مَروَزى به امام رضا عليهالسلام گفت: آيا به من خبر نمىدهيد كه [سوره] «إنّا أنزلناه فى ليلة القدر» در باره چه نازل شده است؟
فرمود: «اى سليمان! در شب قدر، خداوند، آنچه را از اين سال تا سال آينده، از: زندگى و مرگ، خير و شر و يا روزى، خواهد شد، مقدّر مىكند، و آنچه را در آن شب مقدّر مىكند، از امور قطعى است».
سليمان گفت: فدايت شوم! اينك فهميدم. بيشتر بگوييد.
فرمود: «اى سليمان! برخى از امور، نزد خدا موقوف است (تقدير قطعى ندارد). آنچه را بخواهد، مقدّم مىدارد و آنچه را بخواهد، عقب مىاندازد و آنچه را بخواهد، حذف مىكند».