23
گزیده حکمت‌نامه رضوی

فرمود. حاكم نيشابورى، شمارِ نويسندگان حاضر در اين جلسه را ۲۴ هزار نفر، ذكر كرده است.۱ همين نگارش عمومى، سبب مانايى اين حديث در كتب متعدّد روايى شده و امروزه، در منابع روايى شيعه و سنّى، اين روايت به چشم مى‏خورد.

گزارش‏هاى شيعى، افزوده مشهورى دارد كه به دليل چگونگى ارائه آن به وسيله امام عليه‏السلام و نگارش عمومى آن، ماندگار شده است. امام عليه‏السلام پس از گفتن بخش اوّل حديث، آن گاه كه مَركب ايشان به راه افتاده بود، سر از كجاوه بيرون آورد و ادامه حديث را بيان فرمود. راوى مى‏گويد:

فَلَمَّا مَرَّتِ الرَّاحِلَةُ نَادَانَا: بِشُرُوطِهَا وَ أَنَا مِنْ شُرُوطِهَا.۲

چون كجاوه، قدرى حركت كرد، امام عليه‏السلام فرمود: [اين ايمنى از عذابْ] شروطى دارد و من از شرط‏هاى آن هستم.

اين سخن، اشاره به آن است كه توحيد، بدون پذيرفتن ولايت اهل بيت عليهم‏السلام نمى‏تواند انسان را به سعادت شايسته‏اش برساند.۳

روايت رجاء بن ابى ضحّاك، مأمور حكومتى دستگاه خلافت، نيز در شمار گزارش‏هاى مستند و مهم تاريخى در باره سفر امام هشتم عليه‏السلام است. او مى‏گويد:

مأمون، مرا فرستاد كه على بن موسى را از مدينه به خراسان نزد او آورم و سفارش نمود كه شخصا مراقب و مواظب او باشم و به من امر كرد كه ايشان را از راه بصره و اهواز و فارس، حركت دهم، نه راه قم و شبانه‏روز هم از او جدا نشوم و مراقب او

1.. كشف الغمّة : ج ۲ ص ۳۰۸ .

2.. ر . ك : حكمت‏نامه رضوى : ج ۲ ص ۲۱۴ ح ۵۱۸ .

3.. شيخ صدوق ، در توضيح اين بخش از روايت مى‏نويسد: «از شروط لا اله الاّ اللّه‏ اقرار كردن به اين استكه امام رضا عليه‏السلام از جانب خداى عز و جل امام بر بندگان بوده ، اطاعت از ايشان ، واجب است» . عيون أخبار الرضا عليه‏السلام : ج ۲ ص ۱۳۵ ح ۴ .


گزیده حکمت‌نامه رضوی
22

متون روايى شيعه و سنّى به گونه‏هاى مختلف، منعكس شده است. برخى از گزارش‏ها از حضور دانشمندانى همچون: محمّد بن رافِع، احمد بن حارث، محمّد بن رافع قشيرى، يحيى بن يحيى، اسحاق بن راهِوَيه،۱ ابو زُرعه و محمّد بن اسلم طوسى۲ و گروهى از عالمان شهر، خبر داده‏اند. در گزارش كشف الغُمّة۳ اين گونه آمده است:

صاحب كتاب تاريخ نيشابور مى‏نويسد: هنگامى كه على بن موسى الرضا عليه‏السلام در اين سفر به نيشابور رسيد، به محلّه بازار نيشابور، وارد شد. ايشان در كجاوه‏اى كه از نقره خالص بر استرى سفيد بود، نشسته بود. دو تن از حافظان احاديث نبوى و محدّثان بزرگ، يعنى ابو زُرعه رازى و محمّد بن اسلم طوسى نزديك رفتند و گفتند:

اى سَرور فرزند سَرور و اى امام و فرزند امامان! اى سلاله طاهره رضيه و اى خلاصه زاكيه نبويه! به حقّ پدران پاكت و گذشتگان نيكت، طلعت مبارك و باميمنت خود را بر ما بنما و براى ما حديثى از آبا و اجداد بزرگوار خود نقل كن تا آن را ياد بگيريم.

نويسنده تاريخ نيشابور، آن گاه به تفصيل، گزارش شيوه برخورد حاضران را پس از زيارت سيماى نورانى امام عليه‏السلام شرح مى‏دهد و مى‏گويد: صداى اشك و گريه و ناله، از جماعت هزاران نفرى به آسمان برخاست. سپس امام عليه‏السلام به شيوه محدّثان، يكايك آباى خويش تا پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله را نام برد و حديث مشهور و قدسى «كلمة لا إله إلاّ اللّه‏ حصنى، فمن دخل حصنى أمن من عذابى» را برايشان املا

1.. بحار الأنوار: ج ۴۹ ص ۱۲۲ ح ۳ (به نقل از: عيون أخبار الرضا عليه‏السلام) .

2.. بحار الأنوار: ج ۴۹ ص ۱۲۶ ح۳ (به نقل از: كشف الغمّة از تاريخ نيشابور) .

3.. ابن حجر نيز نظير اين متن را از حاكم نيشابورى و كتابش تاريخ نيشابور ، گزارش كرده است الصواعق المحرقّة : ص ۲۰۵ . نيز ، ر . ك : المنتظم : ج ۱۰ ص ۱۲۰ .

  • نام منبع :
    گزیده حکمت‌نامه رضوی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری، تلخیص: مرتضی خوش نصیب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 23245
صفحه از 545
پرینت  ارسال به