بسيار پنهانى صدقه مىداد و احسان مىكرد و صدقه را بيشتر در شبهاى تاريك، انجام مىداد.
هر كس گمان مىكند كه در فضل، مانند او را ديده است، از او باور نكن.۱
چهار. دوران امامت
سى و پنج سال از عمر پُربركت على بن موسى الرضا عليهالسلام سپرى شده بود كه به سوگ پدر نشست و از همان سال (۱۸۳ ق) عهدهدار امامت شيعه شد. شيعيان تا سال ۲۰۳ هجرى كه ايشان در توس به شهادت رسيد،۲ از امامت ايشان برخوردار بودند.
امام هشتم، در دوره بيست ساله امامت خويش، هفده سال را در مدينه و سه سال را در خراسان سپرى كرد. اين دوران، همزمان با حاكميت هارون الرشيد، امين و مأمون بود.۳ هارون و مأمون، از مشهورترين خلفاى عبّاسى بودهاند.
هارون به يارى وزيران توانمند بَرمَكى، مقتدرانه توانست آرامشى نسبى را بر سرزمينهاى اسلامى حاكم كند و با رَصَد دقيق، هر مخالفى را به شدّت، سركوب مىكرد. بىترديد، در يك حكومت كاملاً نظامى و ديكتاتورى، زندگى يك گروه عقيدتى مخالف، مانند علويان، بسيار دشوار مىنمود و بيش از همه، حركتهاى پيشواى شيعيان، يعنى امام كاظم عليهالسلام نيز به شدّت كنترل مىشد. در چنين حكومتى، دستگيرىها و زندانى كردنهاى گوناگون امام هفتم و سرانجام به شهادت رساندن ايشان، امرى اعجابآور نمىنمود. تعبير رساى يكى از ياران امام هشتم، يعنى محمّد بن سِنان، از شخصيّت هارون، به خوبى بيانگر آن است كه در قلمرو بسيار گسترده حكومت عبّاسى، جز خفقان، چيز ديگر حكمفرما نبوده است. او مىگويد: