161
گزیده حکمت‌نامه رضوی

دلايل نظريّه جبر و نقد آنها

طرفداران نظريّه جبر، به دو دليل، تمسّك كرده‏اند كه اجمالاً به طرح و نقد آن دو مى‏پردازيم:

۱. تمسّك به قضا و قدر

مهم‏ترين دليل متكلّمان جبرى‏مذهب، قضا و قدر خداوند است. در عبارات احمد بن حنبل ديديم كه وى اختيار انسان را منافى با عموميّت قضا و قدر خداوند مى‏داند. وى معتقد است كه اگر خداوند براى انسان، كارى مثل خوردن شراب را تقدير كرده باشد، ولى انسانْ آزاد باشد كه آن را ترك كند و اين كار را انجام ندهد، خداوند، مغلوب و انسان، غالبْ فرض مى‏شود.

نقد دليل نخست

در پاسخ اين دليل، بايد گفت كه قضا و قدر در افعال اختيارى انسان، به معناى مجبور كردن او به اعمال خاصّى نيست ؛ بلكه تقدير خداوند در اين باره، به اين معناست كه خداوند، براى قدرت و توانايى انسان، حدّى قائل شده و به اندازه معيّنى به انسان، قدرت بخشيده است.

قضاى خداوند نيز به اين معناست كه خداوند به اين محدوديت، حكم كرده و آن را ايجاد نموده است. البتّه به كار بردن اين قدرت محدود نيز، مشروط به اذن خداست. بنا بر اين اگر انسان معصيت كند، خداوند، مغلوب نمى‏شود ؛ چرا كه خود خداوند، قدرت معصيت را به انسان داده و در هنگام معصيت نيز، تكوينا مانع صدور معصيت نشده است، هر چند تشريعا و از طريق پيامبرانش به انسان‏ها اعلام كرده است كه به معصيت، رضايت تشريعى ندارد.

۲. تمسّك به توحيد اَفعالى

دليل ديگر طرفداران جبر از جمله اشعرى بر نظريّه جبر، توحيد اَفعالى خداوند


گزیده حکمت‌نامه رضوی
160

كه همه چيز از جمله افعال اختيارى انسان، مخلوق خدايند. ابو الحسن اشعرى (پايه گذار نظريّه اشاعره) مى‏گويد:

هيچ كننده‏اى، حقيقتاً جز خداوند براى آن نيست.۱

وى براى اين كه از جبر، رهايى يابد و براى انسان، نقشى در نظر بگيرد، «نظريّه كسب» را مطرح مى‏كند. به اعتقاد او فقط قدرت قديم، در خلق و ايجاد فعل، مؤثّر است و اين قدرت، از آنِ خداست ؛ امّا انسان نيز از قدرت حادث، برخوردار است و اثر قدرت حادث، احساس آزادى و اختيار است، نه انجام دادن كار.

مقصود از «كسب»، مقارنت ايجاد فعل در انسان با ايجاد قدرت حادث در انسان است ؛ امّا از آن جا كه هم فعل و هم قدرت حادث، هر دو، به وسيله خدا انجام مى‏پذيرند، «كسب» نيز مخلوق خدا خواهد بود. وى مى‏گويد:

اگر كسى بگويد: «چرا شما مى‏پنداريد كه دستاورد بندگان، آفريده خداوند والاست؟»، به او گفته مى‏شود: اين را از اين رو گفتيم كه خداوند متعال گفته است: «و خداوند، شما و كردارتان را آفريده است»۲.۳

بنا بر اين، اشاعره انسان را داراى قدرت حادثى مى‏دانند كه اثرى در ايجاد فعل ندارد، و اين، همان نظريّه جبرگرايى ميانه است.

دليل اين كه اشاعره، «كسب» را به انسان نسبت مى‏دهند، اين است كه فعل و قدرت حادث، در وجود انسانْ حادث مى‏شود، همان طور كه به چيزى كه حركتْ در آن حلول كرده، متحرّك مى‏گويند.۴

1.. اللمع : ص ۳۹ .

2.. صافّات : آيه ۹۶ .

3.. اللمع : ص ۴۰ .

4.. ر.ك : اللمع : ص ۳۷ .

  • نام منبع :
    گزیده حکمت‌نامه رضوی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری، تلخیص: مرتضی خوش نصیب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22845
صفحه از 545
پرینت  ارسال به