145
گزیده حکمت‌نامه رضوی

اساس ايمان و تقوا، و كفر وانكار ـ كه عمل اختيارى انسان‏اند ـ براى انسان، رقم مى‏خورند.

۳. انتخاب انسان در عالم ذَر، در خوش‏بختى و بدبختى او مؤثّر است

سومين معناى ارائه‏شده براى حديث مورد بحث، آن است كه بر أساس شمارى از احاديث، انتخاب انسان در عالَم ذر ـ كه پيش از عالم كنونى بوده ـ در تكوين سرشت او مؤثّر بوده است، بدين معنا كه افرادى كه در آن عالم، راه درست را انتخاب كرده‏اند، سرشتشان در اين جهان نيز تمايل به انتخاب راه درست دارد كه موجب خوش‏بختى آنها مى‏شود و كسانى كه راه نادرست را انتخاب كرده‏اند، طبعا مايل به كارهاى ناشايست هستند كه موجب بدبختى آنها مى‏شود، هر چند آنها كه تمايل به بدى دارند، مى‏توانند راه درست را انتخاب كنند و آنها كه تمايل به نيكى دارند، مى‏توانند راه نادرست را انتخاب نمايند و در هر دو صورت، اجبارى در كار نيست.

جمع‏بندى

به نظر مى‏رسد كه معناى حديث مورد بحث، همان معناى نخست است كه در كلام امام كاظم عليه‏السلام آمده است و معناى دوم نيز به همان معنا باز مى‏گردد ؛ امّا معناى سوم، علاوه بر اين كه مبتنى بر اعتقاد به عالَم ذر است و خودِ اين مسئله، نياز به بررسى دارد، انطباق آن با حديث «خوش‏بخت، در شكم مادرش خوش‏بخت است...» مشكل است.

گفتنى است كه ساير احاديثى كه در اين باب آمده‏اند، هر چند به معناى حديث مورد بحث اشاره ندارند، ولى در تفسير و تبيين آن مى‏توانند مورد بهره‏بردارى قرار گيرند.


گزیده حکمت‌نامه رضوی
144

لَزِمَتهُ الحُجَّةُ مِنَ اللّه‏ِ، فَعَرَضَ عَلَيهِ الحَقَّ فَجَحَدَهُ، فَبِإِنكارِهِ الحَقَّ صارَ كافِرا.۱

خداوند، آفريده‏هاى خود را آفريد و به آنها دستور داد و نهيشان كرد. و كفر، آن زمانى كه كافرْ كفر را انجام مى‏دهد، به كافر مى‏پيوندد. خداوند، وقتى بنده را آفريد، او را كافر نيافريد. همانا بنده، زمانى كافر گشت كه حجّت از سوى خدا به او رسيد و حق بر او عرضه شد ؛ ولى او آن را انكار نمود. پس به خاطر انكار كردن حق، كافر گرديد.

۲. خوش‏بختى براى مؤمن و بدبختى براى كافر، تقدير شده است

معناى ديگرى كه براى حديث مى‏توان نمود، اين است كه خداوند متعال براى فرزندانى كه مى‏داند در آينده راه درست زندگى را انتخاب مى‏كنند و ايمان مى‏آورند، در شكم مادرهايشان خوش‏بختى مقدّر كرده و براى فرزندانى كه مى‏داند در آينده راه نادرست را انتخاب مى‏كنند و كفر مى‏ورزند، در شكم مادرهايشان بدبختى مقدّر نموده است، چنان كه در حديثى، از پيامبر خدا آمده است كه:

سَبَقَ العِلمُ وَجَفَّ القَلَمُ، وَمَضى القَدَرُ بِتَحقيقِ الكِتابِ وَتَصديقِ الرُّسُلِ، وَبِالسَّعادَةِ مِنَ اللّه‏ِ عز و جل لِمَن آمَنَ وَاتَّقى، وَبِالشَّقاءِ لِمَن كَذَّبَ وَكَفَرَ، وَبِوَلايَةِ اللّه‏ِ المُؤمِنينَ، وَبَراءَتَهُ مِنَ المُشرِكينَ.۲

علم، پيشى گرفت و قلم، رقم زد و قَدَر، قطعى شد براى به حقيقت پيوستن كتاب [آسمانى] و تصديق پيامبران و براى سعادتمندى هر مؤمن و تقواپيشه‏اى از جانب خدا و براى بدبختى هر تكذيب‏كننده و كافر و نيز براى ولايت خداوند بر مؤمنان و برائتش از مشركان.

بنا بر اين، سعادت و شقاوت، گرچه به وسيله خداوند عز و جل تقدير مى‏شوند، امّا بر

1.. الاحتجاج : ج ۲ ص ۲۱۲ و ۲۲۲ ح ۲۲۳ ، بحار الأنوار : ج ۵ ص ۱۸ ح ۲۹ .

2.. التوحيد : ص ۳۴۳ ح ۱۳ به نقل از معاذ بن جبل ، تفسير القمّي : ج ۲ ص ۲۱۰ به نقل از سكونى از امامصادق از پدرش عليهماالسلام از پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله .

  • نام منبع :
    گزیده حکمت‌نامه رضوی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری، تلخیص: مرتضی خوش نصیب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22754
صفحه از 545
پرینت  ارسال به