143
گزیده حکمت‌نامه رضوی

با عنايت به اين نكته، مى‏توان گفت كه اين حديث، به يكى از معانى زير، اشاره دارد:

۱. خداوند، قبل از تولّد انسان‏ها، به خوش‏بختى و بدبختى آنها علم دارد

خداوند متعال، سرنوشت همه انسان‏ها را قبل از تولّد آنها مى‏داند ؛ امّا روشن است كه علم ازلى خداوند، علّت صدور افعال انسان نيست. به سخن ديگر، خداوند متعال مى‏داند كه هر انسانى با اراده و انتخاب خود، چه راهى را در زندگى انتخاب مى‏كند. با اين فرض، انسان در انتخاب راه خوب يا بد، مجبور نيست. اين تفسير از حديث، عينا از امام كاظم عليه‏السلام روايت شده است:

الشَّقيُّ مَن عَلِمَ اللّهُ وَهُوَ في بَطنِ أُمِّهِ أَنَّهُ سَيَعمَلُ أَعمالَ الأَشقياءِ، وَالسَّعيدُ مَن عَلِمَ اللّهُ وَهُوَ في بَطنِ أُمِّهِ أَنَّهُ سَيَعمَلُ أَعمالَ السُّعداء.۱

بدبخت، كسى است كه خداوند از همان زمانى كه او در رحم مادرش است، مى‏داند كه او كارهاى بدبختان را خواهد كرد ؛ و خوش‏بخت، كسى است كه خداوند از همان زمانى كه او در رحم مادرش است، مى‏داند كه او كارهاى خوش‏بختان را خواهد كرد.

به بيان روشن‏تر، اگر معناى حديث مورد بحث، اين بود كه خداوند متعال عدّه‏اى از مردم را فطرتا خوش‏بخت و مؤمن و عدّه‏اى ديگر را فطرتا بدبخت و كافر آفريده است، انسان‏ها در پيمودن راه سعادت و شقاوت، مجبور بودند، حالْ آن كه چنين نيست و آفريدگار جهان، هيچ كس را بدبخت و كافر نيافريده و همه را فطرتا موحّد آفريده است، چنان كه در حديثى از امام صادق عليه‏السلام آمده است:

إنَّ اللّه‏َ خَلَقَ خَلقَهُ جَميعا مُسلِمينَ، أَمَرَهُم وَنَهاهُم، وَالكُفرُ اسمٌ يَلحَقُ الفِعلَ حينَ يَفعَلُهُ العَبدُ، وَلَم يَخلُقِ اللّهُ العَبدَ حينَ خَلَقَهُ كافِرا، إِنَّهُ إِنَّما كَفَرَ مِن بَعدِ أَن بَلَغَ وَقتا

1.. التوحيد : ص ۳۵۶ ح ۳ ، بحار الأنوار : ج ۵ ص ۱۵۷ ح ۱۰ .


گزیده حکمت‌نامه رضوی
142

تبيينِ معناى خوش‏بختى و بدبختى آدمى، پيش از تولّد

از ظاهر حديث اخير و احاديث مشابه۱ چنين برداشت مى‏شود كه خوش‏بختى و بدبختى، مادرزادى‏اند و سعادت و شقاوت انسان‏ها، پيش از آن كه متولّد شوند، مشخّص است. به سخن ديگر، هر كسى در شكم مادرْ سعادتمند باشد، زندگى او پس از تولّد نيز توأم با خوش‏بختى است و اگر در شكم مادرْ بدبخت رقم خورده باشد، پس از تولّد نيز بدبخت خواهد بود.

بنا بر اين برداشت، اين سؤال، مطرح مى‏شود كه: آيا اين حديث، بر مجبور بودن انسان‏ها در پيمودن راه سعادت و شقاوت، دلالت ندارد؟

پيش از پاسخگويى به اين سؤال، توجّه به اين نكته ضرورى است كه اعتقاد به جبر به معناى انكار علم حضورى انسان به اختيار و آزادى خويش و نيز به معناى انتساب ظلم و فعل قبيح به خداوند متعال است و در صورت جبرى بودن افعال انسان، دين و شريعت و ارزش‏هاى اخلاقى بى‏معنا خواهند بود. بر اساس اين نكته مسلّم و ترديدناپذير، قضا و قدر الهى و از جمله تقدير خوش‏بختى و بدبختى انسان، حتما بايد به گونه‏اى تفسير شود كه به مجبور بودن انسان در انتخاب راه زندگى نينجامد.

1.. ر . ك : دانش‏نامه عقايد اسلامى : ج ۹ ص ۶۵ ـ ۷۵ .

  • نام منبع :
    گزیده حکمت‌نامه رضوی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری، تلخیص: مرتضی خوش نصیب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22804
صفحه از 545
پرینت  ارسال به