پژوهشى در باره نزول دفعى و تدريجى قرآن كريم ۱
نزول ، مصدر از مادّه «ن ز ل» ، در لغت به معناى پايين آمدن چيزى (مادى يا معنوى) است كه رتبه واقعى آن ، بالاست . ۲ مراد از «نزول قرآن» در اصطلاح ، فرود آمدن قرآن كريم از سوى خداى متعال بر پيامبر خدا صلى اللَّه عليه وآله است . اين موضوع از سرفصلهاى علوم قرآنى است و مباحث پردامنهاى را در اين رشته علمى به خود اختصاص داده است .
از مسائل مهمّ نزول قرآن ، چگونگى آن است . اختلافى نيست كه قرآن كريم به تدريج و در اوضاع و مناسبتهاى گوناگون بر پيامبر صلى اللَّه عليه وآله نازل شده است ؛ اما در اين كه به صورت دفعى و يكباره نيز نازل شده باشد ، ميان قرآنپژوهان اختلاف است . در اين باره آراى متعددى ارائه شده كه دو نظريه زير مهمترين آنهاست :
۱. نزول تدريجى و نزول دفعى
قرآن ، دو نزول دارد : يكى «تدريجى» كه در ۲۷ رجب آغاز شده و در طول مدت رسالت ادامه يافته تا به كمال رسيده است ؛ ۳ ديگرى «دفعى» كه بنا بر آن ، قرآن در شب قدر ماه رمضانِ نخستين سال بعثت ، به يكباره بر پيامبر صلى اللَّه عليه وآله نازل شده است . شيخ صدوق ، ۴ فيض كاشانى ، ۵ علامه مجلسى ، ۶ ابوعبد اللَّه زنجانى ، ۷ محمّد جواد بلاغى ، ۸ علامه طباطبايى ۹ و بسيارى از علماى اهل سنّت ، ۱۰ اين ديدگاه را باور دارند . طرفداران اين ديدگاه، براى اثبات نزول دفعى،ادلّه و شواهدى آوردهاند كه مهمترين آنها عبارت اند از:
1.اين پژوهش ، به وسيله فاضل گرامى جناب آقاى ابراهيم احمديان ، انجام شده است .
2.التحقيق فى كلمات القرآن الكريم : ج۱۲ ص۷۸؛ مفردات ألفاظ القرآن : ج۱ ص۷۹۹.
3.بحار الأنوار : ج۱۸ ص۲۵۳.
4.ر.ك: بحار الأنوار : ج۱۸ ص۲۵۰ - ۲۵۱ .
5.ر. ك: تفسير الصافى : ج۱ ص۶۴.
6.ر.ك: بحار الأنوار : ج۱۸ ص۲۵۳ - ۲۵۴ .
7.ر.ك: تاريخ القرآن، زنجانى : ص۳۸ - ۳۹.
8.آلاء الرحمن فى تفسير القرآن : ج۱ ص۱۶۰.
9.الميزان فى تفسير القرآن : ج۲ ص۱۵ - ۱۸.
10.ر. ك: البرهان فى علوم القرآن : ج۱ ص۲۲۸؛ الإتقان فى علوم القرآن : ج۱ ص۱۱۷ - ۱۲۳؛ روح المعانى : ج۳۰ ص۱۸۹.