333
گزیده شناخت‌نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث

گزیده شناخت‌نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث
332

بشارت‏ها در كدام تورات و انجيل است؟

نگاه اجمالى به آيات قرآن كريم كه در آنها از تورات و انجيل نام برده شده است ، نشان مى‏دهد كه قرآن به مصداق يكسانى در همه موارد اشاره نكرده است . بلكه تعبير قرآن در مورد تورات و انجيل ، اعم از صحيح و غير صحيح است . به عبارت ديگر ، گاهى قرآن از تورات و انجيل ، همان چيزى را قصد مى‏كند كه به عنوان وحى و شريعت الهى ، به ترتيب بر موسى و عيسى عليهما السلام نازل شده ، كه خود قرآن كريم نيز تصديق كننده آنهاست و گاهى كتاب‏ها و نوشته‏هايى را قصد كرده است كه در عصر نزول قرآن ، در دست يهوديان و مسيحيان بوده و آنها آن نوشته‏ها را با نام تورات و انجيل مى‏شناخته‏اند . به طور مثال ، وقتى قرآن كريم در توصيف عيسى عليه السلام مى‏فرمايد : ( وَءَاتَيْنَهُ الْإِنجِيلَ ؛ به او انجيل داديم) ، ۱ انجيل واقعى را قصد كرده است ، در حالى كه وقتى مسيحيان را دعوت مى‏كند تا مطابق احكام و مقررات انجيل قضاوت كنند ، ۲ و يا اهل كتاب را فرا مى‏خواند تا به اقامه تورات و انجيلشان بپردازند ، ۳ كتاب‏هايى را قصد كرده كه در اختيار يهوديان و مسيحيان بوده است و آنها آن كتاب‏ها را تورات و انجيل مى‏ناميده‏اند . بنا بر اين وقتى قرآن در آيه ۸۱ از سوره آل عمران (مَكْتُوباً عِنْدَهُمْ) از وجود بشارت در تورات و انجيل سخن گفته ، همان تورات و انجيلى را مدّ نظر دارد كه در زمان نزول قرآن نزد يهوديان و مسيحيان موجود بوده است . به طور مسلّم ، آنچه در آن زمان به عنوان تورات و انجيل شناخته مى‏شده ، تورات و انجيل واقعى نبوده است ؛ بلكه مجموعه نوشته‏هايى را تورات و انجيل مى‏گفته‏اند كه كسانى غير از موسى عليه السلام و عيسى عليه السلام نوشته بودند .۴
بنا بر اين ، در آيه مورد بحث ، مراد از تورات و انجيل ، كتاب‏هاى يهودى و مسيحى بوده است كه نزد خودشان به عنوان تورات و انجيل شهرت داشته است . اما سؤال آن است كه آنها چه كتاب‏هايى بوده‏اند ؟
يهوديان از قرن‏ها قبل از ظهور پيامبر گرامى اسلام داراى مجموعه‏اى به نام كتاب مقدّس بوده‏اند كه مشتمل بر تورات و نوشته‏هاى ديگر بوده است كه بعدها مسيحيان آنها را «عهد عتيق» ۵ ناميدند و مسيحيان نيز مجموعه ديگرى از نوشته‏هاى اختصاصى خود را با نام «عهد جديد» ۶ به آن افزودند كه آن نيز مشتمل بر اناجيل و نوشته‏هاى ديگر بود . ۷ به احتمال بسيار زياد ، قرآن كريم در برخى آيات ، به مجموعه عهدين موجود در دست يهوديان و مسيحيانِ عصر نزول ، عنوان تورات و انجيل اطلاق كرده است . شواهدى نيز بر صحت اين احتمال وجود دارد ؛ يكى آن كه ، قرآن در موارد فراوانى يهوديان و مسيحيان را با عنوان «اهل كتاب» معرفى مى‏كند و آن از اين روست كه هم يهوديان و هم مسيحيان به مجموعه نوشته‏هاى مقدّسشان كلمه «كتاب» اطلاق مى‏كرده‏اند . بنا بر اين وقتى قرآن از كتاب يهوديان به عنوان تورات ، و از كتاب مسيحيان به عنوان انجيل ياد كرده است ، مجموعه كتب اختصاصى هر يك را قصد كرده كه همان عهد عتيق و عهد جديد است . دوم آن كه ، مسيحيان هم اكنون نيز در عرف خودشان به مجموعه «عهد جديد» عنوان انجيل اطلاق مى‏كنند . امروزه مجموعه «عهد جديد» در زبان‏هاى مختلف با عنوان «انجيل» منتشر شده است . ۸شاهد ديگر آن كه ، روايات اسلامى ، بشارت‏هاى تورات و انجيل در مورد پيامبر گرامى اسلام صلى اللَّه عليه وآله را به كتاب‏هايى نسبت مى‏دهد كه گرچه در مجموعه عهد عتيق و جديد هستند ، اما در ضمن اسفار خمسه تورات و نيز اناجيل اربعه نيستند . با اين شواهد مى‏توان نتيجه گرفت كه بشارت‏هاى مورد اشاره قرآن كريم ، در مجموعه عهد قديم و عهد جديد يهوديان و مسيحيان موجود بوده است . از اين رو ما نيز مى‏توانيم بشارت‏هاى موجود در كليه كتاب‏هاى عهد قديم و جديد را به عنوان بشارت‏هاى تورات و انجيل معرفى كنيم .
نكته ديگر كه لازم است يادآورى شود اين است كه صرف نظر از برخى اختلاف نسخ و قرائات و نيز اختلاف در ترجمه‏ها ، مجموعه عهد عتيق و جديدِ امروزى تقريباً همان چيزى است كه در زمان نزول قرآن نيز مورد استفاده يهوديان و مسيحيان بوده است ؛ زيرا نسخه‏هايى از كتب عهدين در كتابخانه‏ها و موزه‏هاى جهان موجود است كه متن آن ، تا حدّ زيادى با متن عهدين امروزى مطابقت مى‏كند . ۹ بنا بر اين اگر بشارت‏هاى مربوط به پيامبر اسلام در تورات و انجيلِ زمان نزول قرآن موجود بوده است ، هم اكنون نيز ما بايد بتوانيم آنها را و يا بقايا و ردّپايى از آنها را در عهدين بيابيم .

1.مائده : آيه ۴۶ .

2.مائده : آيه ۴۷ .

3.مائده : آيه ۶۶ و ۶۸ .

4.Spinoza, p. ۰۲۱ - ۲۳۱.

5.عهد عتيق مشتمل بر سه بخش اصلى است: بخش نخست ، تورات نام دارد كه خود شامل پنج كتاب به نام‏هاى پيدايش ، خروج ، لاويان ، اعداد و تثنيه است . يهوديان ، اين بخش (تورات) را همان كتابى مى‏دانند كه به موسى عليه السلام داده شده است . بخش دوم ، نبوئيم ، به معناى «پيامبران» است كه منظور از آن وحى‏هايى است كه خداوند بر پيامبران بنى اسرائيل ، بعد از موسى و قبل از عيسى نازل كرده است . كتاب‏هايى چون كتاب يوشع‏بن نون ، تواريخ ، پادشاهان ، سموئيل و اشعيا از اين دسته است . نبوئيم مشتمل بر ۲۱ كتاب است . بخش سوم را كتوبيم گويند كه به معناى «نوشته‏ها» است . منظور از آن ، نوشته‏هاى انبياى بنى اسرائيل است كه محتوى پيام‏هاى آنها و قوم بنى اسرائيل خطاب به خداوند است . كتاب‏هايى چون مزامير ، جامعه ، امثال و غزل غزل‏ها از اين نوع است . كتوبيم مشتمل بر ۱۳ كتاب است . مسيحيان پروتستان ، عيناً همين كتاب‏ها را در عهد عتيق خود پذيرفته‏اند . كاتوليك‏ها چند كتاب ديگر از كتب پيامبران پيش از عيسى عليه السلام را كه يهوديان آنها را معتبر نمى‏دانند نيز در عهد عتيق خود آورده‏اند .

6.عهد جديد مشتمل بر ۲۷ كتاب است كه در اواخر قرن دوم ميلادى از ميان نوشته‏هاى مسيحى توسط آباى كليسا انتخاب شده است . اين نوشته‏ها مشتمل بر چهار نوع است : اوّل ، اناجيل كه حاوى زندگى‏نامه و پاره‏اى از افعال و اقوال عيسى عليه السلام است . اين اناجيل عبارت اند از متى ، مرقس ، لوقا و يوحنا . بخش دوم مشتمل بر اعمال رسولان است كه تنها يك كتاب نوشته لوقا در اين بخش انتخاب شده است . بخش سوم را نامه‏هاى رسولان گويند كه شامل ۲۱ نامه از رسولان عيسى است كه طىّ آن به مسيحيان عصر خويش پيام داده‏اند كه بيشتر اين نوشته‏ها مربوط به پولس رسول است كه بعد از عروج عيسى به آسمان ، به ايشان ايمان آورده است . بخش چهارم ، بخش مكاشفه است كه در اين بخش نيز تنها يك كتاب به نام مكاشفه يوحنا انتخاب شده است . اين مكاشفه داراى ادبيات رمزى است .

7.در اين باره ، از جمله ، ر .ك : بازشناسى كتاب مقدّس (سيرى در تورات و انجيل) .

8.به عنوان نمونه مى‏توان اين موارد را نام برد : انجيل عيسى مسيح ، كتاب عهد جديد ، چاپ انگلستان ، ۱۹۹۷ ؛ انجيل شريف ، انتشارات كتاب مقدس ، چاپ اول ، ۱۹۷۶ ؛ عهد جديد يعنى انجيل مقدس خداوند و نجات دهنده ما عيسى مسيح ، بى‏تا ، بى جا ؛ الانجيل (ترجمه عربى عهد جديد) ، ۱۹۸۲ .

9.ر. ك : تاريخ كليساى قديم : ص ۷۷ ؛ باستان‏شناسى كتاب مقدس : ص ۱۱۶ .

  • نام منبع :
    گزیده شناخت‌نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 24282
صفحه از 597
پرینت  ارسال به