31
گزیده شناخت‌نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث

گزیده شناخت‌نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث
30

۴. ذكر

اين كلمه ، مصدر از مادّه «ذ ك ر» است و در فرهنگ‏هاى لغت به معانى مختلفى مانند يادكرد (قلبى يا زبانى) ، شرف و بزرگوارى آمده است ؛ ۱ اما معناى اصلى مادّه «ذك ر» ، تذكّر (در برابر غفلت و فراموشى) است ۲ و هرگاه مراد از آن قرآن كريم باشد ، به معناى «مذكِّر» (به ياد آورنده) است . قرآن كريم بيش از شصت بار اين كلمه را به كار برده است ۳ كه در بيش از بيست مورد آن ، مراد ، قرآن كريم است .
در احاديث پيامبر صلى اللَّه عليه وآله و اهل بيت عليهم السلام نيز گاه كلمه «ذكر» براى اشاره به قرآن آمده است ، چنان‏كه امام صادق عليه السلام درباره آيه ۴۴ سوره زخرف فرمودند : «الذّكرُ القرآنُ ؛ ذكر ، قرآن است» . ۴

۵. مُصحَف

مصحف ، صيغه اسم مفعول (باب افعال) از ريشه «ص ح ف» و در لغت به معناى مجموعه‏اى از ورق‏هاست كه به صورت يكجا گرد آمده باشند . ۵ اين كلمه در قرآن نيامده ، ولى كلمه «صُحُف»(جمعِ صحيفه : پوست يا كاغذ كه بر آن مى‏نوشته‏اند ۶ ) از همين ريشه ، در هشت آيه قرآن آمده است ۷ و از ميان آنها ، تنها آيه دوم سوره بيّنه به روشنى به قرآن اشاره دارد :
(رَسُولٌ مِّنَ اللَّهِ يَتْلُواْ صُحُفًا مُّطَهَّرَةً . ۸
فرستاده‏اى است از سوى خداوند كه صحيفه‏هاى پاك را تلاوت مى‏كند)
.
برخى معتقدند كه نخستين نام قرآن ، «مصحف» بوده و نقل مى‏كنند كه مسلمانان پس از وفات رسول خدا صلى اللَّه عليه وآله چون خواستند كه نامى براى كتاب خود برگزينند ، از ميان پيشنهادهاى مختلف ، كلمه «مصحف» را برگزيدند و پيش از آن مسلمانان نامى براى كتاب خود نداشتند . ۹ عرب پيش از اين نيز با كلمه مصحف آشنا بود و به اشعار جاهليت ، «مَصاحِف» مى‏گفت . ۱۰
با اين حال ، به نظر مى‏رسد كلمه مصحف را به «مجموعه نوشته شده آيات و سوره‏ها» مى‏گفته‏اند كه پس از رحلت پيامبر صلى اللَّه عليه وآله پديد آمد و مسلمانان آنها را در چارچوب كتاب (بين الدفّتَين) نگاشتند ؛ ۱۱ اما آن وحى كه به عنوان واپسين كتاب آسمانى بر پيامبر صلى اللَّه عليه وآله نازل مى‏شد ، «قرآن» نام داشت . در حقيقت ، وجود مادّى و كَتبى قرآن را «مصحف» گويند و گواه اين مدّعا رواياتى است كه «قرائت قرآن از روى مصحف» را مايه افزايش نور چشم ، ۱۲ يا نگريستن بدان را عبادت ۱۳ مى‏دانند .

1.العين : ج‏۵ ص‏۳۴۶؛ مفردات الفاظ القرآن : ص‏۳۲۸؛ القاموس المحيط و القابوس الوسيط : ج‏۲ ص‏۱۰۷۱ - ۱۰۷۲ ماده «ذكر».

2.التحقيق فى كلمات القرآن الكريم : ج‏۳ ص‏۳۱۸ ماده «ذكر».

3.ر.ك : المعجم المفهرس لألفاظ القرآن الكريم : ص‏۳۴۷ - ۳۴۸.

4.ر . ك : الكافى : ج ۱ ص ۲۱۱ ح ۵ .

5.ر.ك : العين : ج‏۳ ص‏۱۲۰؛ لسان العرب : ج‏۹ ص‏۱۸۶ ماده «صحف».

6.المصباح المنير : ص‏۳۳۴، الصحاح : ج‏۴ ص‏۱۳۸۴ ماده «صحف».

7.المعجم المفهرس : ص‏۴۰۳.

8.بيّنه : آيه ۲ .

9.البرهان فى علوم القرآن : ج‏۱ ص‏۲۸۱ - ۲۸۲؛ الإتقان فى علوم القرآن : ج‏۱، ص‏۵۱، ۱۸۵ و ۲۰۵ (نوع ۱۷)؛ غرائب القرآن : ج‏۱ ص‏۲۹؛ معالم المدرستين : ج‏۲ ص‏۱۴. نيز ، ر.ك : تاريخ قرآن، محمود راميار : ص‏۱۰ - ۱۱.

10.ر.ك : تاريخ الطبرى : ج‏۲ ص‏۵۰۰ ؛ تاريخ قرآن، محمود راميار : ص‏۱۰.

11.ر.ك : «نام‏هاى قرآن» ، على حجتى كرمانى ، مكتب اسلام : سال‏۶ ، شماره ۱۳ ، ص‏۴۲۱.

12.الكافى : ج‏۲ ص‏۶۱۳.

13.همان : ص‏۶۱۴.

  • نام منبع :
    گزیده شناخت‌نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 24669
صفحه از 597
پرینت  ارسال به