247
گزیده شناخت‌نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث

گزیده شناخت‌نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث
246

انسان از ديد قرآن‏

تفسير انسان و حيات گسترده و بى‏كران او و آخرت‏شناسى نيز جلوه‏اى ديگر از عظمت و اعجاز قرآن است . توجه به ساحت‏هاى گوناگون جسم و روح و عقل انسان ، توجّه به مبدأ و منتها و مسير و برنامه تلاش و تكاپوى انسان و اين كه از كجا آمده؟ به كجا مى‏رود؟ در كجا هست؟ چه آرمان‏هايى را مى‏جويد؟ چگونه بايد باشد و چه بايد بكند؟ و توجّه علمى دقيق به ريزه‏كارى‏هاى مرحله به مرحله پيدايش جنين و به دنيا آمدن وى همه ، نشان اعجاب‏انگيز عظمت قرآن در كنار انسان‏شناسى‏هاى تجربى ، فلسفى يا عرفانى بشرى است :
(وَ لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَنَ مِن سُلَلَةٍ مِّن طِينٍ * ثُمَّ جَعَلْنَهُ نُطْفَةً فِى قَرَارٍ مَّكِينٍ * ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَمًا فَكَسَوْنَا الْعِظَمَ لَحْمًا ثُمَّ أَنشَأْنَهُ خَلْقًا ءَاخَرَ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَلِقِينَ * ثُمَّ إِنَّكُم بَعْدَ ذَ لِكَ لَمَيِّتُونَ * ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَمَةِ تُبْعَثُونَ . ۱
و همانا ما آدمى را از عصاره‏اى از گل آفريديم، سپس او را به نطفه‏اى در قرارگاه استوار بدل كرديم؛ آن‏گاه نطفه را خون بسته‏اى ساختيم و آن خون بسته را پاره‏گوشتى كرديم و آن پاره‏گوشت را به استخوان‏هايى مبدل گردانيديم، و بر آن استخوان‏ها گوشت پوشانيديم، پس او را به آفرينشى ديگر بازآفريديم. پس بزرگوار است خداوند كه نيكوترينِ آفرينندگان است. سپس شما پس از اين، بى‏گمان مردگانيد؛ آن گاه در روز بازپسين برانگيخته مى‏شويد)
.
انسانِ قرآن ، به رغم ترسيم برخى متون دينى تحريف شده پيشين ، سرشته شده بر خباثت ذاتى نيست ، بلكه داراى دو وجهه مُلكى و ملكوتى است . او افزون بر خواصّ جمادى ، نباتى و حيوانى ، داراى نيروى «ادراك و شعور» و «اختيار» است ؛ خصيصه‏هايى كه او را به عنوان فرزند بالغ هستى ، خليفه و امانتدار خدا ، و نگارنده سرنوشت خويش مى‏سازند :
(إِنَّا هَدَيْنَهُ السَّبِيلَ إِمَّا شَاكِرًا وَ إِمَّا كَفُورًا. ۲
همانا ما راه را به او [انسان‏] نُموديم، سپاس‏گزار باشد يا ناسپاس)
.
بر اساس اين نگرش ، سرشت هر انسانى ، هم خاستگاه الهى و متعالى است و هم منبع تمايلات طبيعى و پست ؛ تا خود به كدام سوى گام نهد .
از جهان دو بانگ مى‏آيد به ضدتا كدامين را تو باشى مستعد
آن يكى بانگش نُشور اتقياوين دگر بانگش فريب اشقيا . ۳
(وَ نَفْسٍ وَ مَا سَوَّاهَا * فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَ تَقْوَاهَا * قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا * وَ قَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا . ۴
سوگند به نفس و آنچه آن را درست كرد . پليدكارى و پرهيزكارى‏اش را به آن الهام نمود. هر كس كه آن را پاك كرد رستگار شد، و هر كس كه آلوده‏اش كرد، قطعاً باخت)
.
از آن جا كه آفرينش جهان و انسان ، حكيمانه و هدفمند است ، عالم هستى ، ظرف كنش و واكنش است و افزون بر سراى آخرت ؛ در همين جهان نيز هر كسى دستاورد تلاش و نيك و بدِ رفتار و انگيزه‏هاى خويش را دريافت مى‏كند :
(أَلَّا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَى‏ * وَ أَن لَّيْسَ لِلْإِنسَنِ إِلَّا مَا سَعَى‏ * وَ أَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَى‏ . ۵
هيچ باربردارنده‏اى بار كس ديگرى را بر دوش نمى‏كشد . و اين كه براى انسان جز حاصل تلاش او چيزى نيست . و نتيجه تلاش او به زودى ديده خواهد شد)
.
(إِنْ أَحْسَنتُمْ أَحْسَنتُمْ لِأَنفُسِكُمْ وَ إِنْ أَسَأْتُمْ فَلَهَا . ۶
اگر نيكى كرديد ، براى خودتان نيكى كرديد و اگر بد كرديد ، براى خودتان )
.
بر خلاف عهدين كه بخش اصلى حيات انسان يعنى معاد را در بوته نسيان سپرده و جايگاه روشنى براى آن ترسيم نكرده‏است ، تصوير حيات ابدى و معادشناسى در قرآن ، برجستگى ويژه‏اى يافته و قريب يك‏سوم آيات قرآن كريم به اين موضوع سرنوشت‏ساز اختصاص يافته است . در پرتو بقاى روان و روحِ فناناپذير انسان ، صحنه‏هاى حيات برزخى و زندگى رستاخيزى وى ، به شكلى اعجاب‏انگيز و غفلت‏زدا مطرح شده ، هشداردهنده و ترغيب‏زايند كه در هيچ متن ديگرى سابقه ندارد :
(إِذَا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزَالَهَا * وَ أَخْرَجَتِ الْأَرْضُ أَثْقَالَهَا * وَ قَالَ الْإِنسَنُ مَا لَهَا * يَوْمَئِذٍ تُحَدِّثُ أَخْبَارَهَا * بِأَنَّ رَبَّكَ أَوْحَى‏ لَهَا * يَوْمَئِذٍ يَصْدُرُ النَّاسُ أَشْتَاتًا لِّيُرَوْاْ أَعْمَلَهُمْ * فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ * وَ مَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ . ۷
آن گاه كه زمين به لرزش شديد لرزانده شود ، و زمين بارهاى سنگينش را بيرون بريزد . انسان گويد : زمين را چه شده است ؟ آن روز است كه زمين خبرهاى خود را باز گويد . همان گونه كه پروردگارت به او وحى كرده است . آن روز مردم به حالت پراكنده برآيند تا نتيجه كارشان به آنان نشان داده شود . پس هر كس هم وزن ذرّه‏اى نيكى كند ، نتيجه آن را خواهد ديد . و هر كس هم‏وزن ذرّه‏اى بدى كند نتيجه آن را خواهد ديد)
.

1.مؤمنون : آيه ۱۲ - ۱۶.

2.انسان : آيه ۳.

3.مثنوى معنوى : ص‏۷۰۶ دفتر چهارم ، «نصيحت دنيا اهل دنيا را».

4.شمس : آيه ۷ - ۱۰.

5.نجم : آيه ۳۸ - ۴۰.

6.اسرا : آيه ۷.

7.زلزله : آيه ۱ - ۸.

  • نام منبع :
    گزیده شناخت‌نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 24297
صفحه از 597
پرینت  ارسال به