کارآمدی آیات غرر نظر دارد تا تبیین ماهیت این آیات.
از بررسی تفاسیر امامیه به دست آمد که جز در تفسیر تسنیم، به تعریف آیات غرر اهتمام نشده است؛ هر چند که به طور قطع ملحوظ آنان بوده است. تعاریف ارائه شده نیز تامّ و دقیق نبوده است.
با توجه به کاربردهای واژه غرر در لغت عربی، میتوان گفت گوهر معنایی غرر، برجستگی خاصی است که برآیند شرافت، نَفاست، فضیلت، زیبایی و آغازه بودن هر چیزی در میان همسانان و همسالان خود است.۱
با توجه به معنای لغوی - اصطلاحی غرر و کاربرد آن در بیان مفسران امامیه، میتوان آیات غرر را چنین تعریف کرد:
عبارات تامّ قرآنی که در موضوع خود در مجموع محکمات قرآنی از برجستگی خاص بیانی و محتوایی برخوردار بوده، در تبیین موضوع و پاسخگویی به مسائل آن منحصر به فرد و کارآمد باشند.
از این تعریف بر میآید که غرر قرآنی با محکمات پیوند دارند. به بیان دیگر، به طور قطع غرر از شمار محکمات قرآنی هستند، اما نه همه محکمات، بلکه محکماتی که ویژگی برجستهای از نظر محتوایی و اسلوب بیانی داشته باشند، غرر محسوب میشوند. با قید محکمات معلوم میشود که آیات متشابه به دلیل چند وجهی بودن در معنارسانی، از دایره غرر قرآن بیرون هستند. تنها از برخی اشارات و برآیند آیات منتخب علامه طباطبایی چنین بر میآید که جامعیت،۲ ظرافت و دقت در بیان۳ و توحیدی بودن محتوا۴ از شاخصهای آیات منتخب وی به عنوان غرر بوده است.
جامعیت، بلاغت بیانی و ژرفای معارف از معیارهای تفسیر الفرقان در انتخاب آیات غرر بوده است. در این تفسیر در باب ویژگی جامعیت آیه غرر چنین آمده است: