37
گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق

در فرآیند دلالت دو طرف وجود دارند: دالّ و مدلول. نشانه و قرینه‌ای که از آن به‌ «دالّ» تعبیر می‌شود و چیزی که ذهن ‏‏‏به واسطه نشانه یا قرینه بدان آگاهی می‏یابد را «مدلول» گویند و «دلالت» به رابطه میان این دو و وظیفه دالّ اطلاق می‏شود. در بحث دلالت الفاظ بر معانی آن‏چه نزد منطق دانان مهم است، نقش اراده یا قصد متکلم از کاربرد الفاظ است که در صحت دلالت تصدیقی الفاظ و جملات، احراز این شرط لازم است. این سخن بدین معنا نیست که اراده متکلم در دلالت الفاظ بر معانی شرط است؛ زیرا الفاظ قبل از قصد متکلم دارای معنا هستند، بلکه بدین معنا است که قصد متکلم در مقام کاربرد لفظ ممکن است با معنای وضعی یا ظاهری لفظ متفاوت باشد که ‏‏‏باید از آن اطمینان یافت. سویه دیگر این مهم، این است که ‏‏‏باید میان دلالت لفظ بر معنا (مقام ثبوت یا دلالت تصوری) و کاربرد لفظ از سوی گوینده برای دلالت بر یک معنا (مقام اثبات یا دلالت تصدیقی) تفاوت قائل شد. این مهم زمانی ثمره خود را نشان می‏دهد که لفظی در کلام گوینده دارای وجوه معنایی یا دلالی متعددی باشد. آگاهی از قصد گوینده در تعیین معنای مقصود از میان این معانی محتمل، شرط لازم است و بدون آن، حمل یک معنا یا همه معانی بر متن، ترجیح بلا مرجح است. به همین سان، آیات قرآن دلالت‏های معنایی ویژه‌ای دارند که خداوند آن‏ها را اراده کرده است. در تفسیر قرآن آن‏چه مهم و غرض اصلی است، اکتشاف این دلالت‏های مقصود از آیات است. حدیث تفسیری، دلالت آیه بر مدلول خود را برای ما می‏نمایاند یا به ایضاح این دلالت کمک می‏رساند و ما از طریق حدیث به مدلول مراد خداوند از آیات دست می‏یابیم. به بیان دیگر، متن آیات قرآن بدون وجود هیچ روایتی، دالّ بر معانی وضعی الفاظ خود هستند‏‏‏، لکن این امر محتمل است که در شماری از آیات، معنای ظاهری آیات، مقصود خداوند نباشد. حدیث تفسیری این مدلولِ مقصود را ایضاح نموده یا مدلول غیر مقصود را نفی می‏نماید. از این رو، ‏حدیث تفسیری، دلالت‏ساز برای قرآن نیست، بلکه دلالت‏نما است و با تبیین خود از دلالت آیه ما را به مدلول مقصود و حقیقی خداوند رهنمون می‏کند. لذا حدیث تفسیری معتبر، تعارضی با مدلول زبانی آیات ندارد و در


گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق
36

دانست که روایت از احوال، خواص یا آثار آن بحث می‏کند و نقش شرطی یا علّی در صدور حدیث دارد. از این رو، ‏حدیثی، تفسیری است که موضوع اصلی آن، گفت‏وگو از متن آیات بوده و حدیث به طور مستقیم ناظر به مدلول متنی آیه باشد و ‏احادیثی که مسأله یا موضوع اصلی یا فرعی آن‏ها آیات قرآن نباشد، تفسیری نیستند و تخصصاً از قرار گرفتن ذیل عنوان حدیث تفسیری خارج هستند. موضوع یا مسأله این دسته از احادیث در درجه اول قرآنی نبوده، بلکه امور تاریخی، طبیعی، علمی و مسائل دیگری هستند که آیات قرآن ناظر به اصل این موضوعات یا بیان آن‏ها نبوده است. این قسم از روایات را احادیث قرآنی مرتبط نامیده‏ایم که در پایان فصل دوم نمونه‏هایی از آن‏ها را ارائه خواهیم نمود.

دلالت: دلالت، پدیده برآمده از وجود دالّ است که به شناخت واقعیت حقیقی یا اعتباری می‏انجامد. در لغت مقصود از دلالت، نمایاندن یا خبر دادن چیزی از طریق چیز دیگر۱ یا اشاره کردن به چیزی یا ذاتی به گونه‌ای عقلی یا حسی بدون شرط قصد است؛۲ همانند دلالت حرکت انسان بر زنده بودن وی که امری حسی و طبیعی است یا دلالت الفاظ بر معانی که امری اعتباری است. از این روی، «دلالت» را می‌توان فرآیندی دانست که طی آن ذهن آدمی بر اساس نشانه‏های طبیعی یا قرائن اعتباری و عقلی به چیزی دیگر معطوف شده؛ به گونه‌ای که نسبت به آن معرفت و شناخت برایش حاصل می‌شود.‏ از این رو، ‏همواره

1.. مصطفوی در خصوص مفهوم لغوی ماده «دلل» گوید: انّ الأصل الواحد فی هذه المادّة، هو صیرورة شی‏ء بحیث ینبئ عن شی‏ء آخر و یریه، و الأول أعمّ من أن یکون لفظا أو غیره. و هذا الإنباء أعمّ من أن یتحقّق بقصد أو بغیر قصد؛ ریشه معنایی مشترک در این ماده آن است که چیزی به گونه‌ای درآید که از چیز دیگری خبر داده وآن را نشان دهد. و آن چیز می‌تواند فراگیر‏تر از لفظ باشد یا جز آن باشد. و این اخبار نیز می‌تواند با قصد و یا بدون قصد صورت گیرد (التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج‏۳، ص۲۵۵).

2.. الدّلالة ما یتوصّل به إلی معرفة الشی‏ء، کدلالة الألفاظ علی المعنی، و دلالة الإشارات، و الرموز، و الکتابة، و العقود فی الحساب، و سواء کان ذلک بقصد ممن یجعله دلالة، أو لم یکن بقصد، کمن یری حرکة إنسان فیعلم أنه حیّ؛ هر آنچه که به واسطه آن شناخت چیزی حاصل می‌شود؛ مانند دلالت الفاظ بر معانی و دلالت‌های اشارات و رمزها و نوشته‌ها و قراردادها در دانش حساب؛ چه از روی قصد کسی باشد که دلالتی برای چیزی قرار می‏دهد یا آن‏که بدون قصد باشد. مانند کسی که از حرکت انسانی درمی‌یابد که او زنده است (المفردات فی غریب القرآن، ص۳۱۶).

تعداد بازدید : 3577
صفحه از 312
پرینت  ارسال به